Áll a bál a Riotnál: sztrájkra készülnek a dolgozók!

Áll a bál a Riotnál: sztrájkra készülnek a dolgozók!

League of Legends - Nem biztos, hogy az alkalmazottak elhallgattatása a legjobb megoldás az amúgy is érzékeny munkakörnyezet kapcsán.

Egyre inkább gyűlnek a sötét fellegek a Riot Games háza tája felett és a dolgozóknál úgy tűnik kezd betelni a pohár. Alig pár nappal ezelőtt számoltunk be a helyzetről, miszerint a Riot szeretné a hagyományos bíróságokon kívül és inkább magánbíroságon keresztül oldaná meg a kérdéses ügyeket, mondván az alkalmazottak lemondtak a pereskedési jogaikról, amikor a Riothoz mentek dolgozni.

Természetesen ennek sokan nem örültek, mivel túlzott mértékben korlátozták a jogaikat, ezért az utolsó mentsvárat választották, vagyis a sztrájkot, tüntetést. Egy kicsit olyan szaga van az egésznek, mintha a Riot szeretné inkább csendben, zárt ajtók mögött rendezni a kérdéses ügyeket, így felmerül a kérdés, hogy mit akarnak ennyire elrejteni a nyilvánosság elől? Nem túlzottan jó üzenet a külvilág felé. Aki esetleg nem tudná miről van szó, tavaly ősszel egy igen hosszú cikk jelent meg a Kotaku jóvoltából, ahol számos szexuális zaklatással kapcsolatos ügyre és egy alapvetően nem túl egészséges munkakörnyezetre derítettek fényt.

Azóta nem sok minden változott érdemben és a legújabb fejlemények után úgy tűnik, még több probléma merült fel. Az ügyben természetesen a Riot nevében is felszólalt Angela Roseboro, aki az egészséges munkakörnyezetért felelős vezető jelenleg a cégnél.

"Tisztában vagyok vele, hogy a tegnapi cikk, mely szerint a Riot saját kézbe venné a döntőbíráskodást, úgy tűnhet, hogy visszafele léptünk egyet. Nekem ez inkább azt mutatja, hogy még sok mindenen kell dolgoznunk. Vannak pro és kontra oldalai az ügynek, illetve fontos részletei ennek a folyamatnak, főleg a Riottal szembeni pereskedések fényében. Nem egyszerű témákról van szó, ezért úgy gondoljuk, hogy a legjobb szemtől-szembe megbeszélni őket, ahol könnyebb eszmecserét folytatni. Arra bátorítok mindenkit, hogy tegyen fel minél több kérdést a csütörtöki Unplugged-ban és megígérjük nektek, hogy a lehető legátláthatóbb módon igyekezzük ezt kezelni."

A korábbi szexuális zaklatásos vádak kapcsán a Riot már elnézést kért belsőleg és külsőleg is, illetve ígéretet tett, hogy változtatni fog a belső munkakörnyezetén, illetve azt is átláthatóbbá teszi. Ez a döntés viszont látszólag pont az ellenkezőjéről ad tanúbizonyságot, hiszen ha megtették volna már a szükséges lépéseket, akkor miért akarnák ezeket belsőleg intézni, a hagyományos munkaügyi bíróságok bevonása nélkül? Az alkalmazottak nem fejezhetik ki így nyíltan a véleményüket, ahogy az eredeti Kotaku cikk esetében is név nélkül nyilatkoztak csak, ellenkező esetben jó eséllyel következményei lett volna a dolognak.

Ezzel a lépéssel a Riot csak olajat öntött a tűzre és így jutottunk el a mostani helyzethez, miszerint tüntetésre készülnek az alkalmazottak. A Riot vezetői erre azzal reagáltak, hogy kisebb csoportokra bontanák az alkalmazottakat és privát beszélgetéseket tartanának velük, hogy átrágják a gondokat, de ez is egy érdekes megoldás, amivel könnyebb megosztani a másik felet, mivel nem fejthetik ki nézeteiket egy emberként.  

Nem vet túl jó fényt a fejlesztő cégre, aminek ugyan még talán nincs közvetlen kivetülése az eddigi egyetlen játékukra, vagyis a League of Legends-re, de tekintve, hogy már több ízben is meglengették egy új játék ígéretét, melyet idénre ígérnek, nem biztos, hogy ez a legjobb reklám számukra.

Szerinted mi lesz az egésznek a vége?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!