Zűrzavar a Riot háza táján

Zűrzavar a Riot háza táján

League of Legends - Sztrájkra készülnek a Riot Games alkalmazottai a cég egy népszerűtlen lépése miatt.

Úgy tűnik 2019 a fejlesztői botrányok éve lesz. A szektorban dolgozók és a szcéna iránt jobban érdeklődők is kezdenek lassan rádöbbenni a sokszor tarthatatlan munkakörülményekre. A legújabb rossz hírt a Riot Games háza tájáról kaptuk, egy korábbi nagy port kavart riport kapcsán.

Tavaly ősszel meglehetősen felkorbácsolta a hangulatot a Kotaku riportja, ahol akkori és korábbi alkalmazottak léptek elő az erősen szexista munkahelyi kultúrával kapcsolatban. Egészen hajmeresztő dolgok kerültek ki a cég belső működéséről, amiről azóta kevés újat hallottunk. Mindenki abban reménykedett hogy a nagy sajtófigyelem miatt gyökeresen változtathatnak a helyzeten, pláne hogy a riportért Cecilia D'Anastasio megnyerte a Writers Guild of America díját "digitális hírek" kategóriában. A Riot sajnos nem egészen az elvárt irányban indult el. Ugyan frissítették az irányelveiket, és több ígéretet tettek a munkahelyi környezet javítására, de rengeteg az eredeti cikkben említett alkalmazott a mai napig a cégnél dolgozik, az egyik legrosszabb hírű vezetőt szimplán két hónapra felfüggesztették (erről mi is beszámoltunk).

D'Anastasio új cikkéből arra derül fény, hogy a cég most már amellett érvel, hogy az alkalmazottak lemondtak a pereskedési jogaikról amikor felvették őket. Sajnos ez egy gyakori eljárás amerikai szervezeteknél, ilyenkor a vitás helyzeteket egy harmadik féllel, egy magánbírósággal próbálják megoldani, a normális igazságügyi rendszeren kívül.

A Riot alkalmazottak a hír hallatán elkezdtek sztrájkot szervezni - mivel formális perekhez úgy tűnik nem nyúlhatnak, ez gyakorlatilag az utolsó opciójuk békés érdekérvényesítésre. A sztrájk híre gyorsan elterjedt a cégen belül, amire a Riotnak is válaszolnia kell. Jelenleg megpróbálják kis csoportokra bontani a sértett feleket, és katalógusba venni az érdeklődőket, ami egy gyakori oszd-meg-és-uralkodj stratégia a munkáltatók részéről.

Reméljük az alkalmazottak sikeresek lesznek a sztrájkkal, ha végül erre kerül sor, és talán új erőt adnak a játékipari szakszervezeteknek, amikre úgy tűnik a szokásosnál is nagyobb szükség lenne.

ÍRD MEG A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!