A Specialist formátumnak mennie kell?

A Specialist formátumnak mennie kell?

A Specialist formátum az eddigi tapasztalatok alapján közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Year of the Dragon megjelenésével a kompetitív szcéna is megújult, ugyanis a korábbi Conquest formátumot felváltotta a Specialist, tehát most már nem négy különböző paklival, hanem csak eggyel kell rendelkezned, de azt az egyet úgy kell megvariálnod, hogy három különböző jöjjön létre belőle. A különbséget az adja, hogy öt-öt lapnak el kell térnie minden pakliban. Így jöhet létre az elsődleges, a másodlagos és a harmadlagos decked. 

A Specialist formátum körüli problémákról már hónap elején is írtunk, és míg az európai és ázsiai színtéren több osztály is szerephez jut, addig az amerikai Grandmasters eseményen kimagaslóan dominál a Bomb Warrior. Térjünk ki erre pár mondat erejéig, mielőtt folytatnánk a fő gondolatsort.

A Warrior eszköztára ideális az agresszív paklik megállítására, számos eltávolítással rendelkezik a nagy lények leszedésére, a bombák folyamatos közvetett fenyegetést jelentenek és az erőteljes legendary lapok (Blastmaster Boom és Archivist Elysiana) befoldozzák a gyengeségeit is. A Warrior tehát jó, sőt mi több konzisztensen jó, -kár is ragozni.

A kreativitás hiánya és az egyhangúság öli meg a formátumot

Ebben a formátumban szinte borítékolhatod is a vereséget, ha aggro paklit választasz, és az ellenfeled controlt hoz be. Korábban kiegyensúlyozhattad a versenypaklijaidat, hogy szinte minden ellenfél ellen reagálhass valamivel, de ez itt nem jöhet szóba. Következésképp nem választasz aggro paklit, de így a főleg control deckek alkotta közegben még a BO5-ről BO3-ra csökkentett versenyformátum is fájóan hosszadalmasnak hat nézői szemmel.

A beágyazott felvétel elején a legtöbb néző hálát adott, amiért a Warrior vs Warrior mérkőzések az utolsó etapba estek, így a közvetítés elejét még többnyire lehetett élvezni. Összességében azt mondhatjuk, hogy bár a korábbi formátumnak is megvoltak a hibái, de azt nézői szemmel legalább szórakoztató volt nézni a változatos párharcok miatt. Jelenleg nagyon kevesen vannak, akiknek tetszik, hogy ugyanaz a három osztály minimális eltérésekkel csépeli egymást.

Végül ismét csak arra a következtetésre juthatunk, hogy a Specialist formátumot sürgősen rendbe kell hoznia a Blizzardnak, vagy ha ez nem lehetséges, akkor végleg el kell engednie. Ti mit gondoltok, mi lenne a helyes döntés?

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!