A Specialist formátum okozhatja a Hearthstone e-sport vesztét?

A Specialist formátum okozhatja a Hearthstone e-sport vesztét?

A Blizzard hatalmas változtatásokat hajtott végre a HS e-sport rendszerével kapcsolatban, de tényleg szükség volt erre?

A 2019-es évben több fronton is átalakult a Hearthstone, mint e-sport játék. Három szinten zajlanak a hivatalos Blizzard által rendezett versenyek, sőt egy teljesen új versenyformátumot is bevezettek, ami a Specialist nevet kapta. Korábban már elmondták az MNEB játékosai, hogy mit gondolnak ezekről a frissítésekről, és nagyon úgy tűnik, hogy igaznak bizonyultak a jóslataik.

A Specialist formátum lényege, hogy minden játékos csak egy hőssel játszik, azonban a választott Class-hoz három decket kell összeraknia. Az első változat a Primary, amivel kötelezően kezdeni kell minden párharcot, majd utána lehet választani a Secondary és Tertiary deckek közül, amik maximum öt lapban térhetnek el a Primary listától. Nem a Blizzard találta ki ezt a formátumot, sok régebbi kártyajáték is használta már ezt sikerrel. A probléma ott kezdődik, hogy a Hearthstone-ban nagyon durván counterelik egymást a Class-ok és ezért nincs értelme túlságosan kísérletezni. Hosszútávon csak azokat a hősöket érdemes választani, aminek a legkevesebb ellenszere van, így alakulhatott ki a mostani versenymeta, ami tulajdonképpen két hős körül forog.

Dönthet a játékos, hogy vagy Rogue-ot választ, vagy a Warriorra voksol. A fenti táblázatban a Masters Tour selejtezők számait láthatjátok. Ahogy halad előre az idővonal, úgy tűnnek el az izgalmasabb választások és törődnek bele a játékosok a kétpólusú versenymetába. Ami a még elszomorítóbb, hogy a Warrior és a Rogue párharcában is lassan elbillen a mérleg Valeera felé, mivel a Chef Nominak köszönhetően nagyon nehéz elkapni a lassabb, vagy rosszabb kezet húzó Warriorrokkal a Rogue-ot.

JDart fenti paklijai alátámasztják azt, hogy a Rogue jelenleg verhetetlen, vagy csak nagyon nehezen elkapható a Specialistnek köszönhetően. A három változatból kettő simán elkapja a Warriort, amíg a harmadik pont a mirror matchupokra készült. Mivel a játékosok nyerni szeretnének, kénytelenek Rogue-gal játszani, azonban a Class önmagában még nem nyeri meg a meccseket. Ekkor kerülnek a képbe a counterlapok, tech kártyák, amiket lehet cserélgetni, de ha biztosra akar menni az ambiciózus kártyás, inkább nem viszi túlzásokba a módosításokkal. Magyarul a fenti listával 20-30 selejtező alatt egy tehetséges játékos simán megválthatja a jegyét Vegas-ba.

A Rogue és Warrior mellett még két hős van, ami labdába tud rúgni. Az egyik a Mage, ami a Khadgar Summoner vonalon mozog, a másik a Hunter, ami a Bomb / Deathrattle verziókkal ért el korábban sikereket. Mindkét hős főleg a Warriorok ellen működik jól, a Rogue-gal szemben csak a szerencsében bízhatnak. A különbséget a Classok között jól mutatja, hogy a legutóbbi 90 Masters Tour selejtezőben, a Top 8-ig eljutott 248 Rogue lista, 205 Warrior lista. Az összes többi Class együttesen tud felmutatni 168 Top 8-as listát! Ezeket a számokat a Blizzardnak is egyre komolyabban kell vennie.

A Specialist formátum egyelőre még nem került a képernyőkre, de már aggodalmukat fejezték ki a rajongók, hogy órákon keresztül nem sok kedvük lesz Rogue vs Rogue, Rogue vs Warrior és Warrior vs Warrior meccseket nézni. A Conqeust és a Last Hero Standing is élvezhetőbb és követhetőbb volt, elég csak arra gondolni, hogy Hunterace, Viper elleni VB döntőjét milyen sokan követték. A jelenlegi versenymeta problémáira mindenképp reagálnia kell a Blizzardnak, mivel ebben a formában ez nem mehet tovább. Nerfelni kéne néhány lapot, esetleg vissza kéne hozni a régi formátumot, vagy teljesen új irányt kell szabni a Hearthstone-nak, mint e-sportnak? A megfelelő válasz felkutatása akár hónapokig is eltarthat.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!