Folytassuk keleti túránkat - Ki az úr jelenleg a felső ösvényesek között az LCK-ben?

Folytassuk keleti túránkat - Ki az úr jelenleg a felső ösvényesek között az LCK-ben?

League of Legends - A suhancok állnak nyerésre az "aggastyánok" elleni megmérettetésben. 

/A lista egy személyes véleményt takar, melyet a bajnokság követése után levont tapasztalatok, statisztikai adatok, ill. más szakértők nézőpontja alapján raktunk össze./

Nem is olyan régen feltérképeztük az erőviszonyokat a koreai liga erdészei között. Elérkezett az idő, hogy továbbmenjünk a megkezdett úton. Ezúttal a felső ösvényre kalauzoljuk olvasóinkat és azt vizsgálgatjuk tüzetesebben.

10. Thal (Hanwha Life)


A fiatalabbak sorát erősíti (most volt csak 20), ennek ellenére már volt észak-amerikai (Apex Pride), kínai (ZTR Gaming) és európai (Red Bulls) csapat tagja. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyik sem legmagasabb szintű a saját régiójában és az első kettőnél csak csere volt. A nagy áttörést a 2018-as év hozta (inkább csak hozhatta volna) meg. Kezdetben a háromszoros világbajnoknál, az SKT-nél Untarával felváltva Topoztak, végül őt favorizálta Khoma. Nem sikerült megragadnia és ezért a Hanwha Life-hoz írt alá. Gyakori champion-ök: Gangplank, Darius, Jayce, Vladimir.

Mint már említettem, az SKT-nél megkapta a kezdőposztot Untara előtt, de túlzás lenne az "ő volt a jobb" megfogalmazás. Ha csapatszinten nézzük, akkor kijelenthető, hogy a tavalyi SKT gyengélkedéséért a Top-Jungler kettős erőtlensége okolható, emiatt sem tudtam előrébb sorolni. Ezt a megállapítást csak tetézi, miszerint idén is liga utolsók közt van statisztikákban, ezenfelül a meccseken is kevés hasznos megmozdulása van. Ennek egyenes következménye, hogy a Hanwha is új lehetőségek után kacsingat...

9. Lindarang (Jin Air Green Wings)


22 éves lesz a szezon során. 2016 januárja óta több csapatban megfordult: Afreeca-ban (ott csere volt), 2017-ben a ROX Tigers/Hanwha Life-ban megkapta a lehetőséget kezdőként. 2019-től már a Jin Air játékosa. Hősök: Aatrox, Gangplank, Camille.

Róla nehéz nyilatkoznom, mivel az utóbbi években az ő csapata volt a legkevésbé érdekes számomra. Se pozitív, se negatív érzelmet nem váltottak ki. De amit láttam, az nem volt túl biztató. Az ösvényét rendre elvesztette, csak pár jó meccse volt, igaz, akkor ő volt az összecsapás embere (Swainnel, Vladimirrel volt pár nagyszerű megmozdulása).

8. Smeb (KT Rolster)


Idei szezonban belépett a 24. életévébe. 2013 óta profi, 3 élvonalbeli csapatban játszott: Incredible Miracle 1, később KOO majd ROX Tigers néven futó alakulat és jelenleg a 2017-es szezontól a KT Rolster. Kétszeres LCK bajnok (2016 nyár, 2018 nyár), ezenfelül kétszeres LCK alapszakasz MVP (2016 tavasz és nyár). Worlds-ön eddigi eredményei: vb döntő (2015), elődöntő (2016), nyolcaddöntő (2018). Profi karrierje során leggyakrabban játszott hősei: Rumble, Gnar, Maokai.

Számomra ő a Top laner. Mind 1v1-ben, mind csapatharcokban az elit krémjéhez tartozott. Tank és carry szerepkör egyaránt jól állt neki. Konzisztencia szempontjából is páratlan volt... de a múlt idő se ok nélküli. A formahanyatlás vagy öregedés egyszerre ütött be nála és a másik KT sztárnál (Score). Fél éve csak keresik régi önmagukat. A 2016-os vitát, miszerint Smeb vagy Faker a világ legjobbja, felváltotta a kérdés, hogy Smeb vagy Kingen kezdjen a kiesés elől menekülő brigádban.

7. CuVee (Gen.G)


A szeptemberben 23 éves játékos egész eddigi pályafutását 1 csapatban töltötte, mely 2014 őszén indult. Az alakulat neve viszont többször is változott (Samsung Galaxy 2017-ig, utána a technikai óriás eladta a keretet, ill. LCK jogokat, így a 2018-as tavaszi szezonban KSV eSports-ként szerepeltek, majd a nyári szakasztól Gen.G-ként). LCK-t sose nyert még, de Worlds-öt már igen (2017), ezenkívül a vb-ről még van egy 2. helye (2016) és egy csúfos csoportkörös búcsúja. Hősök: Maokai, Gnar, Kennen.

Nagyon szeretem a játékát, mivel talán a legjobb tank játékos a mezőnyben (nem véletlen, hogy Gnarra kért vb skin-t), de a carry-kkel sincs gondban (jelenlegi Kespa kupán Akalival darál). Jól lát a pályán, nagyon jó kezdeményezései vannak. Alapesetben 3-4. helyre raktam volna, de egy ilyen vb és tavaszi LCK-s (le)szereplés után itt van reálisan a sorban. Viszont ő, ezáltal a Gen.G is július magasságában életjeleket mutatnak.

6. Sword (Griffin)


A 22 éves Sword 2015-ben kezdte a Team Turquality-nál a török ligában, más néven TCL-ben. 2017 januárja óta van a jelenlegi együttesénél. Kezdetben Challenger szintű csapat voltak, 2018 nyári szezonjára végre feljutottak a nagyok közé és egyből egy LCK döntőt játszottak, majd 2019 tavaszán megismételték ugyanezt az eredményt. Leggyakoribb választásai: Jayce, Gnar, Camille.

A tavaly nyári menetelésben nagy szerepe volt, nagyon sajnáltam, hogy a vb-n végül nem láthattuk őket. Innentől a lista nagyon szoros. A hatos fogatból csak azon múlik, kit talál jobbnak a nagyérdemű, hogy épp milyen lábbal kelnek fel, vagy esetleg egyéni ízlés dolga.

5. Summit (SANDBOX Gaming)

A 20 éves top-os pályafutását még WooTae becenévvel kezdte Chungnam csapatával 2016 őszén, majd 2017-ben a Gangwonnál már KimChire változtatta. Jelenlegi elnevezését első LCK-s csapatától, az Afreeca Freecs-es időszakától használja, akiknél cirka 1 évet töltött (2017. nov.-2018. dec.), mint Kiin cseréje. Tavaly neki előbb jött a Jézuska vagy Télapó - kinek világnézete alapján hogyan tetszik -, ugyanis a SANDBOX megadta neki, amire vágyott: egy kezdő helyet a legmagasabb szinten... Gyakori választásai: Jayce, Aatrox, Sylas.

Lassabban kapta fel a média, mint Nugurit (én is arra számítottam a szezon előtt, hogy Wizer fog idén a piros-feketéknél "északon" garázdálkodni), de hétről-hétre bizonyítja, hogy hasonló potenciál lakozik benne is.

4. Rascal (Kingzone DragonX)

A lassan 22 esztendős top-os sem tartozik a veteránok közé. A 2017-es tavaszi szezonban a japán ligában vendégszerepelt a Rascal Jester-nél (ekkor még Taki néven), majd a nyári szezontól Khan cseréje volt a Longzhu/Kingzone-nál. Idén tavasszal lépett elő ismét kezdővé. 2018 tavaszán csapata több hónap kényszerpihenőre küldte, miután kiderült, hogy egy öngyilkos politikuson viccelődött (a helyi kultúrában ez elítélendő magatartás). Leggyakoribb választások: Camille, Akali, Kennen (kevés meccse van, így ez nem túl mintaértékű).

Személy szerint problémás játékosnak tartom, aki közepes szintre képes. Mindent elkövet, hogy rám cáfoljon, például az alapszakasz MVP versenyben is első (Summit-tal egyetemben).

3. Khan (SK Telecom T1)


Az idén már 24 éves felső ösvényes 2013 ősze óta űzi az ipart. Rengeteg formációban játszott, Kínában is megfordult (ebből az időszakból leginkább a Newbee-s jelenlétét érdemes kiemelni). Nagy áttörést a 2017-es nyári szezon hozta meg neki, miután az év májusában a Longzhu Gaming-be igazolt (2017 végén a csapat nevet váltott és lett belőlük a Kingzone). Ezzel a szervezettel kétszeres LCK bajnok (2017 nyár, 2018 tavasz) és MSI döntős lett (2018), illetve a Worlds-ről van 1 nyolcaddöntője (2017). A 2018-as szezon előtt egyik stream-jében rasszista kijelentéseket tett (4 kínai egy csapatban nem képes győzni), emiatt pár meccsre eltiltották. 2018 novemberében igazolt az SKT-hoz, ahol sikerült megújulnia, ezt az újabb LCK serleg is bizonyítja. Leggyakoribb hősválasztásai: Jayce, Gnar, Fiora.

Khan egy igazi 50-50 játékos. Képes tündökölni, "1v9-ezni", de nem ritkán eltűnik, rossz döntéseket hoz, végig inteli a meccset. Carry champekkel világklasszis (Jayce és Fiora legendás tőle), de tankokkal már más a helyzet.

2. Nuguri (DAMWON Gaming)


Júliusban már ő is dupla X lett (igen, a korára gondolok). 2017-ben CK-ban (Challenger szint, LCK alatt, gyakorlatilag másodosztály) szerepelt az I Gaming Star nevű társasággal, majd az év végén az egy ligában szereplő DAMWON Gaming-hez írt alá. 2018-ban a Griffinnel uralták a második vonalat (igaz, Griffin ellen nekik se ment), és fél évvel később jutottak fel a nagyok közé. Nuguri volt a másodvonalban MVP is. Tavasszal mind ő, mind a csapata valósággal berobbant a közbeszédbe, sőt a lehengerlő produktivitása ellenére a plafonját még mindig nem érte el. Hősök: Jayce, Vladimir, Gangplank.

Az új hullám tagja, sajnos  kevesebb meccsét láttam, mint szerettem volna. Ami számomra emlékezetes volt tőle, az a Kespa kupán mutatott biztató teljesítménye. A "stabilitás mintapéldáját", azaz Khan-t leradírozta a pályáról. Akkor már érezni lehetett, hogy a következő korszakos topost látjuk. Azóta cirka fél év alatt eljutott oda, hogy a cikk írása alatt is azon őrlődtem, hogy talán őt kellene az első helyre rakni...

1. Kiin (Afreeca Freecs)


Afreeca legnagyobb csillaga májusban töltötte be a húszat. 2017-től szerepel ezen a szinten, még az Ever8 Winners színeiben mutatkozott be a nyári szakaszban. A 2018-as naptári évben már a jelenlegi csapatát erősítette. Amit eddig fel tud mutatni, az egy LCK döntő (2018 tavasz), ill. világbajnoki negyeddöntő (2018). Érdemes még megjegyezni, hogy az első válogatott szintű LoL-os nemzetközi eseményen ő volt a koreai válogatott felső ösvényese (2018 Asian Games), de végül a döntőben kikaptak a kínaiaktól. Leggyakrabban játszott hősei: Aatrox, Gankplank, Gnar.

Sokan őt sorolják az első helyre (ahogy én is), nem véletlenül. A vb-n ő volt a csapat húzóembere és ez az idei szezonokra se változott. Szerencsétlenségére a társai kiegyensúlyozatlansága miatt rengetegszer kell egyedül hátán cipelnie a társaságot, eddig változó sikerrel. Érdekesség, hogy neki köszönhetjük a klepto-Viktor top-ot, legalábbis profi környezetben tőle láttuk először (a C9 elleni nyolcaddöntőn).

Ti mit gondoltok az erőviszonyokról? Egyetértetek a listával?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép: cincinnatisoccertalk.com & Dot Esports

Képek forrása: InvenGlobal

Kövess Minket!