Megtiltotta az ESL, hogy alkalmazottaik a hongkongi eseményekről beszéljenek

Az ESL-nél is tabu a hongkongi helyzet.

Egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne folyjon bele még az e-sportba is a politika. Az utóbbi napokban a Blizzard került a rajongók célkeresztjének középpontjába, miután szankciókkal sújtottak egy Hearthstone játékost, aki élő adásban állt ki a hongkongi tüntetők mellett.

Közületek talán többen nincsenek tisztában vele, de Hongkongban hónapok óta folyamatosak a tüntetések. Idén tavasszal indult el az a tüntetés hullám, ami jelenleg is tart, és ami sokszor érőszakos eseményekbe csapott át a rendőrség, a Kína-párti és a kormányellenes tüntetők között.

Enyhén szólva is súlyos helyzet jelenleg Hongkongban, sokan, például az e-sport egyes alakjai pedig mintha nem tudnák, hogyan is kellene ezt kezelniük. A Riot Games ugyan felszólította munkatársait, hogy élő adásban ne nagyon foglaljanak állást egyik térfél mellett sem, állításuk szerint szándékosan nem cenzúráznak semmit sem.

cenzúra nincs, de a Hong Kong Attitude csapatának nevét feltűnően kerülik a kommentátorok

Ugyanígy, talán egy fokkal erélyesebben tette közzé felszólítását munkatársai között az ESL is. A CS:GO hamarosan Kínába látogat, hiszen november elején kerül megrendezésre az IEM Beijing. 

"Valószínűleg mindannyian hallottatok már a hongkongi tüntetésekről és a jelenlegi helyzetről. Olyan cégként, akik a világ rengeteg országában jelen van, mindig is elhatárolódtunk a politikai témáktól. (...) Ezentúl, szeretnék mindenkit megkérni, hogy a különböző közösségi média oldalakon se folyjon bele semmilyen a kínai témához kapcsolódó beszélgetésbe, vitába." - olvasható Ralf Reichert, az ESL társalapítójának levelében.

Ralf Reichert, az ESL társalapítója és társ-vezérigazgatója

Nem gondolom úgy, hogy nekem személyesen illendő lenne állást foglalnom az ügyben, ugyanakkor még ha az érthető is, hogy az élő adásban ne legyen szó a tüntetésekről, az már kevésbé, hogy miért 'cenzúrázzák' a munkatársaik személyes hozzászólásait az egyes oldalakon. Az IEM Beijing november 7-én kezdődik majd, reméljük addigra alapjában nyugodtabb lesz a helyzet Hongkongban.

Szerintetek mi a megfelelő lépés egy ilyen esetben? Jogosak a 'kérések' az ESL alkalmazottaknak küldött levélben?

UPDATE (2019.10.15)

Az ESL friss közleményével pontosította eredeti levelét.

"A munkatársaink és esetleges más nézőpontjaik tiszteletben tartása miatt nem használjuk az ESL névvel fémjelzett profilokat politikai témák kitárgyalására. Természetesen, munkatársaink bármilyen beszélgetésben részt vehetnek, a saját közösségi média profiljukról."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!