Hacker támadás érhette a Fortnite szervereit

A játékosok szerverleállás okozta hibaüzenetekről számoltak be, az egyik hacker csoport pedig magára vállalta a történteket.

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy manapság a digitális biztonság már egyenrangú, vagy akár fontosabb is, mint a fizikai biztonság, hiszen emberek százmillióinak, milliárdjainak érzékeny, személyes adatai találhatóak meg az online térben. Lényegtelen, hogy milyen célból, ha már csak leülsz játszani egy-két meccset a Fortnite-tal, akkor is olyan információkat tárol el rólad és a gépedről a fejlesztő, amik jobb ha nem jutnak rossz kezekbe, egy bankkártyás vásárlásról pedig ne is beszéljünk.

November 9-én rengeteg játékos -főleg az NA régióban- a következő hibaüzenetről számolt be.

Olybá tűnik, hogy a Fortnite-ot célkeresztbe vette a Lizard Squad néven elhíresült hackercsoport, akik rendszerint videojátékok szervereit támadják meg és DDoS (distributed-denial of service) segítségével fennakadást okoznak a szolgáltatásban. A csoport saját bevallása szerint az új botnetük stratégiáját és erejét tesztelték.

A Lizard Squad Twitterét végigböngészve jól látható, hogy már november 7-én is ügyeskedtek valamit, ugyanis kiírták, hogy az Epic Games-nek egy komplett csapata van a DDoS támadások elhárítására.

Tegnap aztán nem sokkal az állítólagos globális leállásról szóló tweetjük után kiírták, hogy ezen most nem tudnak átjutni, és gratuláltak az Epic biztonsági csapatának.

Mindeközben az Epic Games mélyen hallgat. Egyik Twitter oldalukon, még a külön erre a célra létrehozott Fortnite Status-on sem szól semmilyen információközlés a leállásokról, valamint a játék aktuális állapotát mutató status.epicgames.comon is az szerepel, hogy november 9-én nem történt semmilyen incidens.

Ez azért szomorú, mert egy ilyen támadás esetén simán kiszivároghatnak személyes adatok (nevek, bankkártya adatok), a felhasználóknak pedig tudniuk kell róla, hogyha adataik veszélybe kerültek, ha pedig ilyenről nincs szó, akkor is illik megnyugtatni a játékosokat.

Az Epic Games különösen tudhatná ezt, ugyanis épp zajlik ellenük egy per, amiért egy adatszivárgással járó hibáról csak hónapokkal később tájékoztatták a játékosokat.

Persze az is elképzelhető, hogy az Epic szerint a támadás nem ütötte meg a mércét ahhoz, hogy a közösség előtt is beszéljenek róla.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!