A menedzserek élete sem csak játék és mese - Football Manager 2020 teszt

A menedzserek élete sem csak játék és mese - Football Manager 2020 teszt

Sokkal nagyobb rálátás az utánpótlásra, sőt még a klub filozófiáját is alakíthatjuk.

Az SI Games és a Sega augusztusban jelentette be a Football Manager 2020 érkezését, ami természetesen óriási sikernek örvendett. A bejelentés folyamán nem árultak el sok részletet, viszont, ami a legfontosabb, hogy idén csak és kizárólag újrahasznosított kartonból készült borítóban árulják majd a lemezes verziót. Emellett persze digitálisan is beszerezhető a játék. 

A fejlesztők az elmúlt évekhez hasonlóan megint inkább pár területre fókuszáltak jobban, azokhoz pedig inkább hozzá se nyúltak, amik eddig jól működtek. A játékba belépve kell tartanunk néhány percet, míg fel is fogjuk, hogy mi is történik a képernyőn. Visszatérő játékosok természetesen már fejből vágják ezeket a dolgokat, de egy újoncnak, azért szépen át kell tekinteni mindent. Szerencsére van egy útmutató is, ami a játék kezdetén elmagyaráz nekünk szinte mindent. Az idei játék láthatóan olyan játékosok számára készült, akik akár több száz, vagy akár ezer órát is képes beleölni abba, hogy ők legyenek a legjobb menedzserek. 

Ahogy azt korábban említettem, sok funkció változatlan maradt, ilyen például a csapat összeállítás, ez már egy rég bevett szokás szerint működik. Baloldalt megjelenik a kezdőcsapat, a képernyő jobb oldalán pedig a cserék, illetve a tartalékok. Rengeteg taktika közül választhatunk, személyreszabható szinte minden játékosnak a feladata, így tényleg úgy tudjuk összerakni a kis csapatunkat, ahogyan csak szeretnénk. Természetesen érdemes figyelni arra, hogy a játékosok is meglegyenek elégedve ezzel. 

Az idei játék egyik legnagyobb újítás az, hogy sokkal mélyebben belelátunk a klub filozófiájába. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez miért olyan fontos. A SI Games és a SEGA viszont nagyon ügyesen kidolgozta ezt a funkciót, ugyanis képesek vagyunk a csapat vezetőivel megformálni egy jellegzetes felfogást, ami a későbbiekben nagyon sok mindenre hatással lehet, többek közt a későbbi igazolásokra is. A csapaton belül is nagy szerepet kapott a filozófia, ugyanis a játékosaink felfogása is ez alapján változik, sőt a csapatvezetők és a szurkolók is ez alapján tűznek ki elvárásokat. Természetesen nem hetek alatt kell megváltani a klub filozófiáját, hanem évek alatt, ezért a klub menedzsment nem mindig az elért eredményeinket veszi figyelembe, hanem akár azt is, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk a csapatunkért. 

Emellett sokkal nagyobb figyelmet kapott az utánpótlás. A Development Centre menüpontot idén találjuk meg először a játékban, ahol egy nagyon különleges, átfogó képet kapunk az ifistáinkról. Nem csak a játékosokat tudjuk megvizsgálni, hanem az utánpótlás csapataink edzéseibe, felkészüléseibe, taktikáiba is betekintést nyerünk. Ha viszont megtetszik egy fiatal játékos, akkor figyelemmel tudjuk követni a fejlődését. A csapaton belül dolgozó segítők is résen vannak, ugyanis sokszor látnak el minket általános fejlesztési tanácsokkal, illetve azt is megsúgják, hogy kire érdemes figyelni, ki előtt állhat fényes jövő. 

Az egyik legérdekesebb újítás, az szerintem az, hogy a játékosok előtt feltudunk vázolni egy fejlődési, illetve pályamodellt. Itt most arra gondolok, hogy amikor szerződést íratunk alá vele, megtudjuk neki adni, hogy mennyi percet tölt majd a pályán és miképp tud nálunk fejlődni és ugyebár tudjuk, az hogyha valakiből évek után a csapathúzóembere is lehet, az egy visszautasíthatatlan ajánlat. Természetesen ezeket az ígéreteket jó betartani, ugyanis a játékos ilyenkor kedvtelen lesz és távozni akar, amit a vezetőség sem néz jó szemmel. Végül, de nem utolsó sorban a menedzserek munkáját segítő csapat is nagyobb hangsúlyt kapott idén, rengeteg tippet és tanácsot kapunk tőlük a szezon folyamán és sokkal könyebb interaktálni velük. Két új munkakör is megjelent, ahova érdemes a legmegfelelőbb embert megtalálni, ez nem más, mint az utánpótlás vezető, illetve a technikai igazgató. 

A Football Manager játéksorozat sosem arról volt híres, hogy a legrealisztikusabb 3D-s játékképet kapjuk, viszont a fejlesztők az idei részben erre is gondoltak. Rengeteg új modell érkezett, illetve mérkőzés folyamán sokkal jobban meglátszik a pályán az időjárás nyoma. Esőben például sárfoltok jelenhetnek meg a gyepen, illetve a becsúszások is nyomot hagynak maguk után.

Összességében egy nagyon összetett játékot kaptunk, ki gondolta volna, hogy tud még a Football Manageren gubancolni a két fejleszőgárda. Új játékosoknak kell néhány óra míg teljesen rájönnek a játék összes fortélyára, viszont visszatérő játékosoknak nagyon tetszeni fog ez a rengeteg újítás, ugyanis sokkal részletesebben tudjuk vezényelni a csapatunkat. 

A játék egyébként PC-re, Google Stadiára, Nintendo Switchre, illetve iOS-re és Androidra is megjelent. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!