Pénzmosás a CS:GO-ban? - Lapít a Valve, pedig már tettek lépéseket

A Financial Times és egy brit kutatás szerint, sokan évekig  moshatták pénzüket a Steam piacán.

Pénzmosásra is alkalmas terep lehetett a CS:GO online piactere, ezért a Valve ennek megakadályozására beszüntette a kulcsokkal való kereskedelmet, így azokat tavaly október óta nem lehet továbbadni. A Financial Times szerint viszont, már rég pénzmosók terepévé vált a nyitott online piactér.

A mai naptól a ládakulcsok nem hagyják el azt a felhasználói fiókot, ahol megvásárolták. A kulcsot tehát nem lehet eladni a Steam Közösségi Piacterén, illetve elcserélni sem lehet. 

Miért jött ez a változás? A múltban a kulcsok a felhasználók között cserélődött, de sajnos világszerte megjelent egy olyan trend, hogy sokan arra használják ezeket a tárgyakat, hogy megforgassák és kivegyék a pénzüket. Minden kulcsvásárlás, amely úgy végződik, hogy végül eladják, potenciálisan köze lehet a csalásokhoz ezért úgy döntöttünk, hogy megszüntetjük a csere és az eladás lehetőségét. - írta októberi blog közleményében a Valve.

Szintén tavaly októberben jelent meg egy brit védelmi szervezet jelentése, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a virtuális tárgyak tényleges értékkel bírnak, ezért bűncselekményekben is felhasználhatják őket. A Financial Times szerint bizonyos nemzetközi csalásokban érdekelt szervezetek már régóta használják ezt a lehetőséget, ezért a Valve-hez fordultak, ám a fejlesztő-, és kiadócég eddig nem válaszolt kérdéseikre.

A játékfejlesztő cégeknek látniuk kéne, ha valami nem stimmel a rendszerükben. Tulajdonképpen a Valve ezen lépésével elismerte, hogy volt lehetőség a pénzmosásra. Ebben az esetben a játékfejlesztőnek is vállalnia kell a felelősséget. - jelentette ki Kayla Izenman, a védelmi jelentés egyik szerzője.

CS:GO: Skintörténelem

Körülbelül négy éve már, amikor a Valve útjára indította a CS:GO fegyverek textúrájának felcserélhetőségét, avagy bevezette a skinrendszert és ezzel együtt a mikro tranzakciókat az Arms Deal Update által. Feltehetőleg Ők maguk sem számítottak akkor arra, hogy ez által a játék köré hatalmas piac, "iparág" épül és, a CS:GO egyik legnagyobb hajtóerejévé válhat a skinekkel való üzletelés.

2013. augusztus 14-én megjelent az Arms Deal frissítés, ami 100 darab megvásárolható, cserélhető, eladható játékon belüli kinézetet, tárgyat hozott magával. A felhasználók által irányított kereskedelemmel nyílt meg a lehetőség, hogy plusz bevételt szerezzenek azok, akik áldoznak időt és pénzt minderre. Eleinte a jól ismert fogadóirodák csaptak le a cserélhető kinézetekre mint valutára, mellyel fogadásokat lehetett kezdeményezni. Ezt követve jöttek a szerencsejáték oldalak, ahol valós pénz, avagy ingame skin volt a váltó. Mindeközben pedig virágzott a kereskedelem. Legtöbben igyekeztek felmérni tárgyaik értékét és mindig egy picit jobbra, értékesebbre cserélni azt. A műgyűjtőkön kívül viszont mások is profitáltak a nyílt kereskedelemből azáltal, hogy itt mosták tisztára kétes bevételeiket.

A jogászok számára is sokáig szürke zónának minősült az online skin piac, de természetesen voltak szigorúbb, vagy úgyis mondhatnánk, hogy előrelátóbb országok. Hollandia, Belgium, vagy Franciaország már lootbox rendszert is jóval korábban illegálisnak minősítette. Tehát, CS:GO-ban, Overwatch-ban, PUBG-ben, avagy Dota 2-ben sincs lehetőség ládanyitogatásra ezekben az országokban. Ha mégis, akkor is előre tudatniuk kell velünk, hogy mit fogunk nyitni a ládából. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 


Kövess Minket!