Hirdetés

E-sportolót tessék - Így működik az e-sport játékos piac

Az e-sport játékospiac rohamléptekkel zárkózik fel a tradicionális sportokhoz. Már itt is kezdenek az ég felé törni a fizetések.

Hirdetés

A draft már egy érdekesebb dolog. Aki követi valamilyen nagy sportbajnokságot az Egyesült Államokban (NBA, NFL, NBL) az tudja, hogy miről van szó. De egyszerűen szólva, van egy lista, rajta az összes játékossal, aki azt szeretné, hogy elvigye egy csapat. A csapatok a listából, előre meghatározott sorrendben választanak, előre meghatározott mennyiségű játékost. Akit az évben nem választanak be, az többet nem jelenhet ott meg, maximum a kisebb ligákban próbálhat szerencsét. Az e-sportok életében a draft egyelőre még kevés helyen fordult elő, de talán a legismertebb az amerikai Riot Scouting Grounds, ahova évente meghívják az NA ladder szerepenkénti legjobb öt játékosát. Azok kapnak egy már profi karriert megjárt játékost edzőnek és pár nap és persze egymás elleni scrimek után a szervezetek képviselői eldöntik be akarnak-e húzni valakit. Másik jó példa ide a két évvel ezelőtti F1 esport ligája, ahova a csapatok draftoltak játékosokat és akkor bizony hazánk egyik tehetsége Bereznay Dani is a Mercedes-hez került.

Miből lesz pénz?

Ahogy már fentebb említésre került, egy-egy játékost ki is lehet vásárolni a szerződéséből, ilyenkor az ‘eladó’ fél határozza meg, hogy mi az az összeg, amiért hajlandó eltekinteni attól, hogy az adott profi kitöltse a szerződését. A tehetség gondozás egyébként marha jó üzlet. vegyük példának az OWL-t ismételten. A ligában nincs olyan csapat, akinek Koreai érdekeltsége lenne, viszont a játékosok több, mint fele abból az országból származik. Ez persze lehetne természetes is, de nem az. Az ázsiai országban ügynökségek keresik meg az ígéretes játékosokat, szerződést kötnek velük, adnak nekik egy edzőt, majd később szép közvetítői díjért tovább adják őket. Ebben a rendszerben mindenki jól jár. A csapatok kapnak egy kész játékost, a játékosok lehetőséget kapnak, hogy megmutassák tudásokat és közben az ügynökség szép summát zsebel be.

A jövő zenéje

A következő öt évben vélhetően a rendszer még tovább szigorodik és egyre jobban hasonlít majd a tradicionális sportligák rendszereire. Bőven benne van a pakliban, hogy az országok elfogadják az e-sportokat a többi sport között és ezáltal lehetőséget kapnak majd a nemzeti bajnokságok és akár új távlatok is nyílhatnak a kompetitív videojátékok korában.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
Légy Te az első hozzászóló!
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?