"Fenntarthatatlan a CS:GO e-sport, ezen változtatni kell!"

Állítja a Cloud9 elnöke, aki inkább a FACEIT stratégiája mellett köteleződne el. A kérdésben az Astralistól is megszólaltak.

Pénteken kezdődött Franciaországban az a három napos megbeszélés a csapatok és az ESL között, ami eldöntheti a Pro Tour feltételeinek lazítását. A német versenyszervező óriás ligája olyan szigorú megkötésekkel élne a csapatok irányába, amit már a Valve sem hagyhatott szó nélkül. A DBLTAP elkapta néhány kérdésre Dan Fiden-t, a Cloud9 elnökét, valamint az Astralis szóvivőjét és arról faggatta őket, hogy melyik liga mellett fogják letenni a voksukat. A C9 elég egyértelműen a FACEIT új formátumát preferálja, míg az Astralis még nem választott oldalt.

Miért köteleződött el a C9 a B Site mellett?

Szögezzük le, hogy nincs rossz viszonyunk senkivel, de ESL-lel sajnos nem mentek jól a tárgyalások, míg a FACEIT-tel sikerült megértetnünk azt, hogy nekünk, mint szervezetnek muszáj hosszútávon is gondolkodnunk. Szerintünk a B Site modellje tudja majd a gazdasági szisztémát fenntarthatóvá, erőssé tenni. Ezért egyeztünk meg Thorinékkal.

Ha a Counter-Strike e-sport gazdaságilag fenntarthatatlan, akkor hogyan tud ennyi szervezetet bevonzani? Egyre többen akarnak CS
csapatot.

2015-ben rengeteg magánbefektetés folyt be az e-sportba, főleg ígéretekre alapozva. Ennek van most vége! Konkrét dolgokat akarnak látni a befektetők, amiket egy franchise liga biztosítani tud. Ha nem csinálunk valamit, akkor a befektetők máshová fogják vinni a pénzüket, még akkor is, ha a CS-nek óriási rajongótábora van.

A Cloud9 több pénzt tud csinálni az R6 csapatából, mint a CS-ből. A Riot hamarosan kiadja a shooterét. Lesz bőven versenytárs és akkor nehéz lesz azt mondani, hogy itt van a legjobb helyen a pénzetek. Jason Lake a Complexity menedzsere gyakran beszél az e-sport lufiról. Nos, ezen belül van CS lufi is. Mindez azért alakulhatott ki, mert sosem tudták igazán kiaknázni a CS-be rejlő lehetőségeket gazdaságilag. Tehát, vagy megoldjuk a problémákat, vagy meglátjuk hogyan fog szépen lassan elmúlni ez az egész. És ne legyenek kétségeink, a játékosok fogják leginkább sínyleni.

Volt a tárgyalásotok az ESL-lel?

Nem árulhatok el részleteket privát megbeszélésekről. Azt tisztázzuk, hogy az ESL nagyon komoly munkát végez, ami főleg olyan nagy versenyeken csúcsosodik ki, mint az ESL One Cologne. Egyébként az ESL által kínált út lenne a legkönnyebb választás számunkra mint csapat, de a Cloud9 évig 1 és 2 millió dollár között költ CS-re, ami mindezidáig nem térült meg.

A játékosok ára egyre növekszik, több és jobb edzőkre, gaming házra és egyéb másra van szükség. Mindeközben a versenyekből mindösszesen 70 dollárt láttunk tavaly az ESL-től, miközben ennél jóval többet költünk egy hónapban a csapatunkra. Mi úgy látjuk, hogy ha az ESL egyeduralkodóvá válik a piacon, attól nem lesz jobb a mi helyzetünk.

Akkor más csapatok miért szemeznek inkább az ESL-lel?

Lehetséges, hogy nekik nincs pénzük, hogy ennyi befektessenek egy ligába, ami érthető. Habár ha nincs pénzed, hogy befektess 2 milliót a CS-be és elveszítesz 2 milliót egy évben a CS miatt, akkor hogyan tekinthetnénk egymást hosszútávú partnereknek, akik építik ezt az egészet? Mi most egy olyan emberre tesszünk a voksunkat, aki mindenkinél jobban tudja, hogy mi kell a CS fanoknak, ez pedig Thorin.

Melyik ligában fog szerepelni az Astralis?

Még nem döntöttük el. Mindkettőben van potenciál, de mindenképpen amellett fogunk dönteni, ami mindkét fél számára a hosszútávú és fenntartható fejlődést fogja szolgálni. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy ha megadjuk a lehetőséget egy új játékosnak, akkor sérülékenyebbé válhat a Counter-Strike ökoszisztémája és piaca.

Mik a döntő tényezők a szervezet számára?

Először is mindkét ligának transzparensen kéne működnie. Első lépésként Thorin hétvégi videója jó példa erre. Illetve a Valve
által meghúzott határokat sem kéne feszegetni.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!