Öldöklő küzdelem folyik a profi Counter-Strike csapatokért

Öldöklő küzdelem folyik a profi Counter-Strike csapatokért

Dagad a botrány a versenyszervezők között, a Valve számára is megengedhetetlen, ami történik.

2020-ban öldöklő csatákat fogunk látni, de nagy meglepetésünkre, nem az e-sport csapatoktól, hanem a versenyszervezőktől. Tavaly szeptemberben az ESL berúgta az ajtót a Pro Tour formációjával, majd valamivel később erre érkezett válaszképp a Blast Pro Series, tegnap pedig a B Site koncepciója is kiszivárgott. Mindegyik liga az exkluzivitásra hajt, pedig a Valve világosan leszögezte, hogy szabad verseny szellemében, sosem fogják támogatni ezt a formátumot. Az ESL tervezete olyan komoly megkötéseket tartalmazott, hogy most jó néhány pontját újra kell gondolniuk.

 

Jelenleg nem vagyunk érdekeltek olyan licenszelt ligák létrehozásában, amik eltiltják attól a csapatokat, hogy más versenyeken is részt vegyenek. - jelenti ki a Valve.

A legkomolyabb megkötés, amire végül így reagált a Valve az volt, hogy 2020. január 1-től a Pro Tour csapatok játékosai semmilyen más Counter-Strike ligában nem vehetnek részt, s ez alól csak a Valve által szponzorált versenyek a kivételek. 

Továbbá a Pro Tour csapatok az ESL eseményeinek időpontjában nem játszhatnak más versenyeken, valamint limitálniuk kell versenyzéssel töltött napok számát. Csupán 60 napot tölthetnek versenyzéssel egy évben.

Néhány részlet, hogy mit is tartalmaz jelenleg szerződéstervezet, aminek vélhetően meg kéne változni:

  • a liga döntéseit egy 17 tagú társaság hozza (16 csapat, 1 ESL), de az ESL-nek vétó joga van, amikor az exkluzivitásról döntenek
  • a csapatok 21,25 százalékos részesedést kapnak a bruttó bevételből, illetve 60 százalékot a profitból 2020-ban, de ez nem egyenlő arányban oszlik meg a csapatok között
  • a bevétel részesedés megszerzésének a feltétele, hogy a csapat 3 tagja a top 500-ban legyen az ESL ranglistája szerint
  • a csapatok maximum 2 eseményt mondhatnak le a 16-ból 2020-ban
  • amennyiben egy csapat több eseménytől marad távol, mint 2 akkor elveszítik a bevételi részesedésüket az évre
  • az ESL mostantól a tagcsapatok ügynöksége lesz, az ebből befolyó bevételek 85 százaléka a csapatoké, a maradék 15 pedig az ESL-t illeti

A kiszivárgott feltételek vélhetően változni fognak a napokban történő tárgyalások során, de az biztos, hogy 2020-ban óriási verseny lesz a profi csapatok értékes idejéért. Eddig is sokat panaszkodtak a profik, hogy mennyire sűrű a versenynaptár, és a rossz hír, hogy láthatóan ez csak még rosszabb lesz.

Az ESL egy másik frontot is megnyitna mégpedig a HLTV irányába, ugyanis a tagcsapatok mostantól csak az ESL rangrendszerére hivatkozhatnának.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!