Az amerikai Kentucky államban betiltanák a Fortnite középiskolai ligáját

Az amerikai Kentucky államban betiltanák a Fortnite középiskolai ligáját

A döntést azzal indokolja a Kentucky High Shcool Athletic Association, hogy intézményeikben nincs helye shooter játékoknak. 

A Fortnite megjelenése óta globális jelenséggé vált, az Epic Games pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy a népszerűséget meglovagolva valódi e-sportot faragjon a játékból. A cég céljaihoz a körülmények igazából adottak, mert szédületes mennyiségű pénzt pumpálnak a szférába és egyre több versenyt szerveznek, ráadásul az Egyesült Államokban már középiskolai és egyetemi sportnak számít a Fortnite, köszönhetően a Los Angelesi PlayVS startup kezdeményezésének. Nem minden alakul azonban zökkenő mentesen, ugyanis a program bejelentése után nem sokkal a Kentucky High Shcool Athletic Association, (Kentucky Középiskolák Atlétikai Szervezete, továbbiakban KHSAA) bejelentette, hogy intézményeik nem fognak részt venni a március 2-án induló versenysorozatban. A döntésről egyenesen a KHSAA elnöke, Julian Tackett tájékoztatta a Lexington Herald Leader magazint, az indoklás pedig a következő.

"Személyesen szeretném biztosítani önöket, hogy szervezetünk együttműködve a National Federation of State High Schools Associations-szal, (Állami Középiskolák Nemzetközi Szervezete, továbbiakban NFHS) azon dolgozunk, hogy a program ne valósulhasson meg. Intézményeinkben nincs helye shooter játékoknak és a liga bejelentésének napja Kentucky állam egyik legsötétebb időszakát, a Marchall Country iskolai lövöldözést idézi meg."

A szóban forgó incidens 2018 januárjában történt, amikor a Marshall Country középiskolában egy 15 éves fiú megölt két diákot, további 18-at pedig megsebesített. A tragikus eset sajnos a mai napig árnyékot vet a videójátékokra, ugyanis több forrás szerint az elkövető kedvelte az FPS címeket, ráadásul az egyikben második világháborús német katona volt az avataja. Az esetet vizsgáló helyi rendőrség megerősítette, hogy a lövöldöző szobáját erőszakos, fegyvereket és hadsereget ábrázoló képek dekorálták. Természetesen az utóbbi információkat mintha elfelejtették volna a KHSAA munkatársai, továbbá a tény, hogy az Egyesült Államok hadseregének is vannak Call of Duty, CS:GO, illetve Rainbow Six Siege e-sport programjai, melyek bázisa a Kentucky államban található Fort Knox, még inkább ironikusabbá teszik a döntést és annak indoklását. 

A KHSAA szándéka elképzelhető, hogy meghiúsul, ugyanis a PlayVS nemzeti klubliga formátumban kívánja szervezi a Fortnite bajnokságokat, akár csak a Smite vagy a League of Legends versenysorozataik esetében, így az állami szervezetnek vagy az NFHS-nek nincs jogalapja megtiltani a diákok részvételét. A videójátékok és az erőszakos cselekedetek kapcsolatát egyébként már több kutatás is cáfolta és mi is rendszeresen foglalkozunk a témával, ha szeretnétek többet tudni, fussátok át az alábbi cikksorozatunkat.

 

Szerintetek jogosan ellenkezik a KHSAA a középiskolai Fortnite liga ellen?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!