Halott lányával találkozhatott a virtuális valóságban - Hol kellene meghúzni a határt?

Halott lányával találkozhatott a virtuális valóságban - Hol kellene meghúzni a határt?

Egyesek csodának tartják, mások szerint gonosz játék az ember érzelmeivel.

Napok óta foglalkoztatja az internet népét egy koreai videó, amiben egy anyuka zokogva látta viszont halott kislányát, a virtuális valóságnak köszönhetően. Ahogy az lenni szokott, ennél a témánál is azonnal két részre szakadt a közösség.

A dél-koreai I Met You vagyis "Találkoztam veled" műsor egyik legújabb epizódja Jang Ji-sung-ról szólt, aki 2016-ban veszítette el kislányát. Nayeon egy ritka, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett aminek következtében hét éves korában elhagyta e világot. Nyolc hónapnyi kitartó munka árán az anyuka újra láthatta, halhatta lányát. Nayeon és Jang Ji-sung egy gyerekszínész segítségével, a lány fényképeinek és hangjának felhasználásával a virtuális valóságban találkozhattak újra.

A TV műsor részletesen elmesélte a család tragédiáját és azt is, hogy a találkozás mögött álló csapat, hogyan dolgozott azért hónapokig, hogy anya és lánya újra találkozhasson. Borzasztóan nehéz végignézni ezt a közel 10 perces videót, a legtöbben nem is igazán tudjuk megérteni, hogy milyen érzelmek kavaroghattak évek óta az anyukában. Elmondása szerint borzasztóan jó volt átélni ezt a találkozót, még ha rövid is volt.

"Talán ez a mennyország. Találkozhattam Nayeonnal, aki vidáman, mosollyal az arcán fogadott. Ha csak rövid ideig is tartott, azt hiszem ez volt az az álom, amire vágytam." - írta az azóta már megszüntetett blogjában  az anyuka.

Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a műsor és az anyuka felé is. Sokan az anya bátorságát dicsérik, amiért kitette magát egy ilyen nehéz feladatnak. Láthatta, hallhatta lányát, megérinteni, magához ölelni viszont nem tudta őt. A dolog azonban sokkal bonyolultabb annál, mint amilyennek elsőnek gondolnánk. 
Jang Ji-sung elmondása szerint ezzel közelebb került ahhoz, hogy elfogadja kislánya halálát, hogy továbblépjen és le tudja élni az életét. Korántsem biztos viszont, hogy mindenkinél hasonló eredménnyel érne véget egy ilyen "élmény". A gyász ötödik, utolsó fázisa az elfogadás, amikor már túltettük magunkat a megrázkódtatáson, képesek vagyunk elfogadni a halál tényét, elég erőnk van elszakadni halott szerettünktől. Egy olyan VR találkozás, mint amilyet Jang Ji-sung is átélt sokaknál csak késleltetheti az elfogadást.

Nayeon egy fénylő pillangóként távozott, miután anyja lefektette őt

Az ilyen szintű találkozás halottunkkal jó eséllyel nem az elfogadás felé lök minket, sokkal inkább messzebb attól. A kritikák szerint egy ilyen találkozás a VR-ban pusztán csak egy morbid játék az emberi érzelmekkel, saját magunk becsapása. Nem igazán láthattunk ezidáig ilyen eseteket, így nem jelenthetjük ki teljes magabiztossággal, hogy egy új módszer van kialakulóban a gyász megkönnyítésére. A támogatóknak és az ellenzőknek is megvan a saját igazuk, ugyanakkor az is biztos, hogy a jövőben célszerű lesz bizonyos szabályozást létrehozni a hasonló esetekhez.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.