És mi a helyzet az apukákkal?  2. rész, E-sport Anyu, 26. rész

És mi a helyzet az apukákkal? 2. rész, E-sport Anyu, 26. rész

Folytatódik a három ismert e-sportoló édesapjával készített interjúsorozatunk! 

Mielőtt belemélyednénk a beszélgetésbe, megosztok veletek egy kis kulisszatitkot. Fodor "Fleav" Levente édesapja az E-Mánia tévés debütálásunk után, Málovics "gabesson" Gábor apukája, pedig a „Gabesson mami” cikk publikálásakor, „reklamációt” nyújtott be felém, hogy úgy érzik, rájuk nem kíváncsi senki, pedig rengeteg mondanivalójuk lenne az e-sporttal kapcsolatban. Így, a férjem, E-sport Apu sem kapott további haladékot, hogy nyilvánosan színt valljon a legféltettebb gondolatairól. Megszületett ez a minisorozat, aminek a második részében az apukák mesélnek az e-sport árnyoldalairól is. Beszélgetőpartnereim Málovics János, Fodor Miklós és Domoszlay Attila.

Milyen nehézségekkel szembesültök, mint apa az e-sporttal kapcsolatban?

MJ: Én nehezen fogadtam el, nem vettem észre, hogy ez nem egyszerűen játék, hanem annál többet jelent Gabi életében.  Aztán rájöttem, elfogadtam őt ezzel együtt, és örültem a sikereinek és azonosultam a problémáival is. Ilyen vonatkozásban stresszelnek a rossz hírek, de ezt természetesnek fogom fel.

FM: Részünkről nincs probléma a családban. Amikor „dolgozik”- versenyez - a szobájában teszi, minket nem zavar, legfeljebb néha egy-egy hangosabb üdvrivalgás, vagy dühkitörés szűrődik ki.

DA: Talán az, hogy bár velünk él, sajnos az elfoglaltságai miatt nem tudunk annyi időt együtt tölteni (beszélgetni, közös programok), mint amennyit én szeretnék. Továbbá természetesen az aggódás, hogy a kudarcokat, hogyan tudja feldolgozni, egyénileg és csapat szinten is. Aggódom azért is, ha egyszer eléri az álmait az e-sportban - amiben hiszek,- akkor a dicsőség, a siker, és az ezzel járó hírnevet, a bántásokat - mert lesznek, az biztos,- hogyan tudja majd megfelelően kezelni. 

Játszottatok már valaha videojátékkal? Ha igen, melyikkel?

MJ: Talán összesen fél órát sem. Amikor fogékony lehettem volna rá, már nem voltam annyira fiatal, hogy lett volna időm. Néha néztem ugyan, ahogy Gabi játszik, de ezt tényleg csak játéknak tekintettem, és akkor engem már annyira ez nem érdekelt. Sőt, azt sem szerettem, hogy ebbe Gabi annyira belemerült, túl sok idejét vitte el ez a játék, arra gondoltam.  A számítógépet én igazából munka céljából használtam mindig, meg a szokásos dolgokra (információszerzés, kapcsolattartás, stb.)

FM: Nem, csak a fiam által ismerem a CS:GO-t, a többi játék nem is érdekel.

DA: Természetesen, jellemzően szimulációs játékkal (rally, forma1) és persze a CS:GO és a hasonló FPS játékokkal (pl.Call of Duty). Hetente többször, munka után levezetésképpen játszom egy kicsit. Jó stresszoldó tevékenységnek tartom.

Ha érvelni kellene az e-sport mellett, mit hoznátok fel, mik a pozitívumai? Milyen képességeket fejleszt?

MJ: Gyors döntési képesség, csapatszellem, kitartás, internetes kommunikáció, nyelvismeret, és biztos még sok más is, igazából annyira nem is tudom.

FM: A mai világban sajnos ez egy életszerű sportjáték, gondolok itt pl. a terrorelhárításra. Jó reflexek, koncentráció, improvizációs képesség, gyors kommunikáció, többnyelvűség.

DA: Úgy gondolom, hogy azon túlmenően, hogy rendkívüli mértékben fejleszti a koncentrációs, az azonnali helyzetfelismerés, illetve az azonnali döntéshozatali képességeket, rendkívül gyorsan- az átlagtól sokkal gyorsabban- reagálnak le dolgokat, és jutnak el a cselekvéshez (ahogy kezelik az egeret és a billentyűzetet). 

Nézzük meg a mások oldalt is, milyen veszélyei vannak az e-sportnak egy fiatal férfi életében?

MJ: Mint már említettem az, hogy most szeretik csinálni ezt, de mi lesz, ha ez nem lesz. Biztosan megbirkóznak majd az új helyzettel, mert amit itt tanulnak, attól olyanok, amilyenek (okosak, kitartóak, hozzászoknak a kudarcokhoz is, tudnak közösségben dolgozni, stb.). Ezek a kompetenciák nem feleslegesek, sőt. Viszont egy idő után más területen kell – a legtöbbjüknek legalábbis – boldogulniuk. Persze az igazi nagy veszély az, hogy azért az e-sport jóval nagyobb függőséget eredményez, mint a többi sport és nem tudni, mennyire lesznek képesek ettől szabadulni. Még egy dolog, a virtuális világ nem olyan, mint a „való világ”, ehhez is kicsit később kell hozzászokniuk, ami nem biztos, hogy mindig örömteli.

FM: Elhízás, látókör- beszűkülés esetlegesen. Ezeket elkerülendő a fizikai sportolás és rendszeres aktív pihenés, kikapcsolódás szükséges. Tudni kell otthagyni a PC-t. Valamint az energia gyors pótlására kávé, energiaitalok túlzott használata.

DA: Ha valaki még nem elég éretten jut el magas szintre, ami sikerrel, ismertséggel és nem utolsósorban anyagi függetlenséggel is jár, akkor a személyiségére akár negatív hatással is lehet. Nem igazán veszély, de a kapcsolatait (barátok, esetleges barátnő) az elfoglaltsága miatt (ahogy más profi sportoló) alá kell rendelnie az e-sportnak, így sok mindenből kimarad, ami a „normál”életvitel mellett meglenne számára is.

Az e-sport apukákkal folytatott beszélgetés harmadik része jövőhéten érkezik!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!