Tokió 2020 - Kiszivárogtak a lebonyolítás részletei

Tokió 2020 - Kiszivárogtak a lebonyolítás részletei

A DramaRLert Twitter-fiókján legalábbis érdekes fotók kerültek megosztásra.

Érdekes képek kerültek megosztásra a Drama RLert Twitter-fiókján. Az egyik szemfüles alkalmazottjuk (vagy valamelyik követőjük, aki továbbította nekik a képernyőfelvételt) ugyanis a 2020-as tokiói nyári olimpia felvezetéseképp megrendezésre kerülő Intel World Open weboldalának forráskódját elemezve felfedezni vélte az olimpiai torna, valamint a selejtezők pontos dátumát, és lebonyolítását, valamint a nyereményalapokat is.

A forráskódból szinte ránézésre meg lehet mondani, hogy mivel mire akartak gondolni a weboldal fejlesztői. Amennyiben igazak a pletykák, négy részből fog állni a bajnokság: országos selejtező, regionális selejtező, katowicei olimpiai selejtező, valamint az olimpiai torna Tokióban. Ezek dátuma pedig a következő: március 21 - május 10: országos selejtező; május 16-17: regionális selejtezők; június 18-21: katowicei olimpiai selejtező; július 22-24: olimpiai torna Tokióban.

Ezen kívül az egyik kommentelő megosztott egy PDF-et, amelyet szintén érdemes fenntartásokkal kezelni, ellenben a cím alapján a dokumentum maga az Intel World Open szabálykönyve, és a Rocket League-re és a Street Fighter V-re egyaránt vonatkozó feltételek, paragrafusok, valamint lebonyolításbeli és nyereményalapot illető részletek is megtalálhatóak.

FRISSÍTÉS! A Rocket League fejlesztője és kiadója, a Psyonix időközben hivatalos oldalán is bejelentette a lebonyolítás részleteit, melyről a cikk végén olvashatsz bővebben.

Ezen PDF alapján a torna lebonyolításáért az ESL lesz majd a felelős. A bajnokságon kizárólag 16 éves, vagy annál idősebb játékosok vehetnek majd részt. A csapatnevekre is olyan megszorítás vonatkozik, hogy az nem tartalmazhat semmilyen szponzort a nevében, valamint olyan csapatnevet kell választania egy csapatnak, amelyet csak az Intel World Open megmérettetésein használ. Ezen csapatnevet azonban csak az országos és a regionális selejtezőkön használnak, a katowicei és a tokiói offline tornákon már azon ország neve alatt játszik a csapat, amelyik ország nemzetiségéhez tartoznak a játékosok. Ezáltal az is következik, hogy egy csapatban minden játékosnak ugyanolyan nemzetiségűnek kell lennie.

Rocket League

Kicsivel lejjebb tekerve már a nyereményalapokról is említést tesz a dokumentum. Ennek értelmében a 16 csapatos katowicei tornán utolsó helyezett csapat is 3.500$ jutalomban részesül, ellenben a tokiói torna győztese 75.000$-t is hazavihet. A különböző összegekhez rendelt helyezéseket értelmezve a torna lebonyolítása is kikörvonalazható:

  • Ennek értelmében a katowicei selejtezőn valamilyen formában két darab csoportra lesznek osztva a csapatok, ahonnan csoportonként 2-2 csapat juthat ki Tokióba. A csoportok utolsó 2-2 helyezettje kiesik, míg a közöttük végző csapatok egy vigaszágas kieséses rendszerben játszhatnak a hátralévő három férőhelyért
  • Tokióban pedig egyenes kieséses párharcokban fognak megmérkőzni a csapatok.

A PDF szintén említést tesz az időpontokról, de ezek már picit eltérnek a Tweetben megosztottaktól. Ezek alapján Rocket League-ben négy egymástól eltérő selejtező lesz lebonyolítva, különböző helyszíneken:

  • Az első selejtező május 2-3-i hétvégén lesz, amikor országos selejtezőt tartanak Japánban, valamint az afrikai, a közép-ázsiai, a közel-keleti és a latin-amerikai régiókban selejteznek a felek.
  • A második selejtező május 9-10-én lesz, amikor országos selejtező Ausztráliában, Brazíliában és Kínában lesz, míg a délkelet-ázsiai, és az óceániai régiókban regionális selejtezőt tartanak
  • A harmadik selejtező május 16-17-én lesz, amikor országos selejtezőt tartanak Kanadában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, valamint a többi európai ország, így Magyarország regionális selejtezőn vesz részt.
  • A negyedik selejtező opcionális jelleggel május 23-24.-re lett kiírva, amennyiben bármelyik régió selejtezőjét nem tudják egy hétvége alatt lebonyolítani.

Ezen selejtezők formátumáról a PDF azt írja, hogy minden esetben vigaszágas kieséses rendszer lesz, a győztes ágon a legjobb 32 között Best of 5 rendszerű mérkőzések lesznek, míg azon kívül Best of 3. A vigaszágon a legjobb 48 között (beleértve a felsőági 32 csapatot, azaz amikor már csak 16 csapat vesz részt az alsóágon) Best of 5, míg előtte Best of 3 rendszerűek a párharcok. Ezeken kívül a Grand Final szintén Best of 5 rendszerű lesz, viszont a győztes ágról érkező csapat alapértelmezetten 1-0-s állásról indul.

Street Fighter V

A Street Fighter V lebonyolítása már egy kicsit kacifántosabbnak hangzik: Katowicében a részt vevők három csoportra lesznek osztva az alábbi régiók alapján: Amerika, Európa - Közép-Kelet - Afrika, valamint Ázsia - Óceánia. Ebből a három csoportból az első helyezett rögtön kijut Tokióba, az amerikai és európai - közép-keleti - afrikai csoportokból a 2-4. helyezettek, míg az ázsiai-óceániai csoportból a 2-3. helyezettek továbbjutnak a második fordulóba, ahol vigaszágas kieséses rendszerben még négy résztvevő válthatja meg repülőjegyét Tokióba. A nyári olimpia helyszínén való lebonyolításról nem tettek részletesebb említést, de itt nagy valószínűséggel vigaszágas kieséses rendszerben mérkőznek meg a felek.

Az online selejtezők márciustól májusig tartanak. Minden ország nemzeti selejtezőjéből a legjobb három játékos automatikusan egy csapatba kerül, és kijutottak a katowicei olimpiai selejtezőre. A regionális selejtezők győztese szintén megváltja jegyét Katowicébe, míg a Japánban rendezendő országos bajnokság legjobb három játékosa automatikusan részt vesz az olimpián.

A dokumentum külön részletezi, melyik országok játszhatnak nemzeti selejtezőt és melyik országok vesznek részt regionális selejtezőn. Egy későbbi paragrafusban kiderül, hogy Magyarország az Európa 2-es régióhoz fog tartozni, melynek selejtezői az alábbi időpontokban lesznek:

  • március 29;
  • április 12;
  • április 26;
  • május 10

Ezen regionális selejtezők egyenes kieséses párharc formátumban kerülnek lebonyolításra, a döntője pedig május 17.-én lesz, ahol az egyes selejtezők legjobbjai vehetnek részt. Ezen döntő viszont már vigaszágas kieséses rendszerű lesz.

Kezeljük óvatosan az információkat

Ugyan a PDF rendkívüli részletességgel tér ki szinte minden apró részére a bajnokságnak (beleértve a mérkőzések közbeni bármilyen technikai problémára; az olimpiai tornára kvalifikáló játékosok / csapatok médiakötelezettségeire; stb.), nem árt óvatosan, pletykaszinten kezelni az információkat, ameddig az Intel, vagy az ESL önmaga nem publikálja az információkat. Mindenesetre azért az ember felvonja a szemöldökét, ha belegondol, hogy egy ekkora volumenű torna weboldala időben ilyen közel az eseményhez továbbra is csak a "Coming soon" felirattal köszönti az érdeklődőt, és egy random Twitter-bejegyzésből értesül ezekről az infókról, már amennyiben igazak.

FRISSÍTÉS

A cikk megírása után pár órával a Psyonix a weboldalán hivatalosan is bejelentette a torna Rocket League-re vonatkozó részleteit. A hivatalos oldal alapján a PDF tartalma végképp hivatalosnak tekinthető, kis kiegészítésekkel.

Országos selejtező csak Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban lesz, minden országban külön-külön. Az itt fel nem sorolt országok a saját kontinensüknek megfelelő régióban fog küzdeni, kivéve Ázsiát, mely Közép-Keletre, Délkelet-Ázsiára és Óceániára, valamint Közép-Ázsiára lett osztva. Az európai régió selejtezője 2020. május 16-17.-én lesz, és három csapat juthat tovább innen Katowicébe!

A katowicei selejtezőn round-robin rendszerű, két darab nyolc csapatos csoportkörben fog megmérkőzni a 16 ország, ahonnan a legjobb két ország automatikusan kijut Tokióba. A csoportkörök utolsó két helyezett csapata kiesik, míg a többi csapat egy vigaszágas kieséses rendszerben mérkőzhet meg, ahonnan a felső ágról egy, az alsó ágról pedig két csapat juthat ki Tokióba, ahol egyenes kieséses párharcokban lehet küzdeni az olimpiai bajnoki címért. A katowicei selejtező időpontja 2020. június 11-14.

A selejtezőkre a regisztráció március 2.-án kezdődik meg. Addig is az alábbi ajánlóvideóval lehet hangolódni a megmérettetésekre:

Te mit gondolsz minderről? 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!