Bereznay Dániel nyerte a szezonnyitó helyett megrendezett virtuális ausztrál nagydíjat!

Bereznay Dániel nyerte a szezonnyitó helyett megrendezett virtuális ausztrál nagydíjat!

A valódi futamot törölték, azonban a videójátékos közösség, neves F1 pilótákkal karöltve mégis lejátszotta az ausztrál futamot, ahol végül magyar győzelem született.

A koronavírus hatással volt a Száguldó Cirkuszra is, a szezon első futama - és valószínű jó néhány még ezután - Ausztráliában elmaradt. Szerencsére nem maradtunk Forma 1 nélkül, miután a Veloce Esports neves F1 pilótákkal karöltve megrendezte a "Not the... Aus GP" névre keresztelt nagydíjat. Komoly kis mezőny jött össze erre a virtuális versenyre, a rajtrácson ott volt többek között két ex-F1 pilóta, Stoffel Vandoorne-nal és Esteban Gutierez. A McLaren színeiben Lando Norris is kormányt ragadott, de a Real Madrid kapusa, aki köztudottan a videójátékok szerelmese, Thibaut Courtois szintén részt vett az eseményen. Számunkra azonban az Alfa Romeo magyar e-sportolója, Bereznay Dániel jelenléte volt igazán üdítő - aki tavaly a világbajnokság harmadik helyén végzett. Persze rajtuk kívül is volt néhány nagyobb név a szimulátoros mezőnyből, valamint az F2-ből Louis Deletraz és az F3-ból Sacha Fenestraz is meghívást kapott.

Már az időmérőn is nagy volt a csata, bár Lando Norrist a játék kizárta, amiért az egyik köre végén elállta a bokszutcát. A leggyorsabb időt Bereznay Dániel futotta, így ő indulhatott az élről, miközben Vandoorne a 9., valamint Courtois a 14. helyen zárt.

Az első körökben nagy csata volt még az élen is, aztán Bereznay szépen lassan ellépett a mezőnytől és jó néhány másodperces előnyt össze tudott magának autókázni. A végére több, mint 6 másodperccel állt az élen, majd őt intette le a kockás zászló elsőként a versenyen. A győzelem tehát magyar kezekbe került, míg mögötte a virtuális dobogóra Jarno Opmeer és Tomek Poradzisz állhatott fel.

Megkérdeztük Danit a futam után, hogy miként élte át ezt a nem mindennapi eseményt, hogy áll a felkészüléssel és miként látja a virtuális F1 helyzetét.

Valódi F1-es pilóták ellen küzdhettél meg, milyen érzés volt ez számodra, főleg, hogy legyőzted őket?

"Néhány éve egyedül, és néhány baráttal versenyeztem mindössze a kis szobámban egy elég rossz minőségű felszereléssel. Nagy motorsport rajongóként mindig is az F1-es család részese szerettem volna lenni, ez volt a nagy álom - amihez közelebb és közelebb kerülök, és ez a tegnapi nap egy újabb hatalmas lépcsőfok volt számomra. Elképesztő és egészen felfoghatatlan. Reméltem, hogy nyerni tudok, nekem ugyanis ez a hivatásom, ezzel foglalkoztam sok ezer órán át az elmúlt évek alatt - ugyanakkor ennyi ember előtt, sok kiváló e-sportos ellenféllel szemben is a nyomás alatt ezt minimális gyakorlással teljesíteni büszkévé tesz."

Nagyon magabiztos voltál, már az időmérőn megmutattad a kvalitásaid. Ilyen jól sikerült a felkészülésed erre az évre?

"Erre az évre még nem nagyon készültem versenyszinten, mert a hivatalos e-sport idény már csak a következő játékkal indul el - de a szinten tartásom legalább és a többlettapasztalat szerzés úgy tűnik, hogy kompetitiven tartott ????"

Lassan a száguldó cirkusz mindennapi résztvevője vagy. mit gondolsz a valódi F1-hez képest a virtuális, e-sport része mennyire érhet fel majd a jövőben?

"Szerintem a valós és a virtuális versenyzés nem kellene, hogy ellenfele legyen egymásnak, ugyanis óriási az átmenet, a hasonlóság, de mégis mindkettőnek megvan a maga helye és ideje. Remélem, hogy a problémák hamar megoldódnak és újra valós gépeket is látunk a pályán körözni, de addig is: mi, a Veloce-vel, megpróbáljuk ebből a nehéz helyzetből kihozni a legjobbat."

A teljes futamot az alábbi videóban tekinthetitek meg:

Nem ez volt az egyetlen magyar érdekeltségű szimulátoros esemény a hétvégén. A Max Verstappen által is támogatott The Race’s All-Star Esports Battle selejtezőjében elindult Báldi Gergő is, a M1RA versenyzője. A fináléba sajnos nem sikerült bejutnia, miután az egyik elődöntős futamon a 15. helyen végzett. A 20 fővel útjára indított 12 körös döntőt végül egy szlovén videójátékos, Jernej Simoncic nyerte. Max Verstappen a 11. helyre hozta be a Red Bull versenyautóját.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!