Ezek a legjobb csevegő programok, melyeket akár oktatásra is lehet használni

Ezek a legjobb csevegő programok, melyeket akár oktatásra is lehet használni

Hasonlóak, mégis mindegyik tud valami olyan egyedi dolgot, ami nagy hasznára lehet egy iskolának vagy munkahelynek. Már csak választani kell közülük.

A világjárvány által okozott veszélyhelyzet jó ideje nem látott intézkedéseket léptetett életbe Magyarországon. Március 16-tól például mindegyik iskolát bezárták, a tanulók otthon kell maradniuk, mivel nem látogathatják az intézményeket, és a hazai oktatásnak át kell állnia a digitális platformok használatára. Nem csak ott okozhat ez nehézségeket, hiszen ez a folyamat azokat a munkaköröket is érintheti, amelyeket szintén lehet otthonról végezni.

"A koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoportot állt fel, az oktatási munkacsoport első javaslata nyomán hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket." - jelentette be Orbán Viktor.

Sok helyen igyekeznek minél előbb egy megfelelő környezetet kidolgozni, hogy a tanítás a lehető legzavartalanabbul folytatódjon tovább. Mostanra az internet elterjedésének hála jó néhány olyan programot fel lehet fedezni, amely alkalmas ilyen és ehhez hasonló munkavégzésre. Igyekeztünk kigyűjteni minden olyan szoftvert vagy platformot, ami megkönnyítheti a kommunikációt a felek között, legyen szó tanár-diák vagy munkatársi szerepről.

A napokban több olyan megoldásra is fény derült, amely valamennyire áthidalja a fizikai jelenlét hiányát, de akadnak még nehezen megoldható esetek, és leginkább az iskoláknál látható egyes esetekben a fejetlenség. Vannak, akik a Facebookon próbálkoznak csoportokat létrehozni, esetleg más csatornákon kommunikálnak, de bizony ilyenkor fennáll a veszélye, hogy egyes témák felett elsiklanak, illetve az elküldött anyag talán célba sem ér. Az alábbi programok nagyon hasonlóak egymáshoz, mégis érdemes vetni rájuk egy pillantást, mert a következő hónapokra valószínűleg jobban meg kell majd ismerni egy néhányat közülük. Persze nem csak az oktatásban lesz jelentőségük, némelyik közülük a gamerek számára, illetve más munkakörökben is nagy segítséget jelenthetnek. Íme a legnépszerűbb és a legjobb alkalmazások a konferenciabeszélgetésekhez és az átlátható, zavartalan, valamint könnyed munkavégzésekhez, olyan munkakörökben, melyeket otthonról is el lehet látni.

Skype - letöltés

2003-ban jelent meg az első verziója, szóval egy igazán régi motoros programról van szó. Sikerét és kedveltségét mi sem mutatja jobban, hogy 2010-re már 660 millió felhasználóval büszkélkedhetett. A Skype leegyszerűsíti a kapcsolattartást és igen sok funkciója van, ami nem csak a kommunikációban, de akár az oktatásban is nagyon hasznos lehet. A hanghíváson túl képes a HD minőségű, maximum 50 fős videókonferenciára is, ezek rögzítésére, de akár meg is lehet osztani egy adott képernyőt a résztvevőkkel. Valódi telefonszámokat is fel lehet hívni rajta keresztül, de adott a privát beszélgetések opciója a csoportos mellett. Minden létező platformon elérhető, asztali számítógép mellett teljesen ingyenesen letölthető telefonra, tabletre, és Xbox konzolra is.

Discord - letöltés

A Discord egy tökéletes szöveges- és hangalapú chat program, ami elsősorban játékosoknak lett kitalálva, de egyre több más, játékoktól független közösség is használja a közös kommunikációra. Modernebb, mint a TeamSpeak, de a Skype-ot is bőven pótolja. A Discord-nak világszerte vannak központi szerverei (közép-európai is), ezért nem kell sajátot futtatni a használatához. Ingyenesen akárhány csoportot, és azon belül szöveges- és hangcsatornát lehet létre lehet hozni, vagy csatlakozni lehet a már meglévőkhöz. Mindez kifinomult jogosultság-rendszerrel párosul, ami ideálissá teszi, hogy akár nagyobb csoportokat is kezelni lehessen.

Kréta - használat

"A KRÉTA Tudásbázis Portál célja, hogy a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer felhasználói (fenntartók, intézményvezetők, pedagógusok, tanulók, szülők) részére hatékony segítséget tudjon nyújtani. A rendszer tartalmazza a különböző funkciójú a moduláris szoftverelemeket (pl. tanügyigazgatási rendszer, elektronikus napló, e-ellenőrző, mobil applikációk), valamint a működtetéshez szükséges nagyteljesítményű hardver infrastruktúrát, továbbá a monitoring és backup rendszereket és a szoftver terméktámogatásának eszközeit (pl. e-learning, tudásbázis)."

Google Classroom - letöltés

Ez egy felhőszolgáltatás, ami azt takarja, hogy mindent az internetes fiókban tárol a rendszer. Ez a virtuális tanterem arra lett kialakítva, hogy elég legyen hozzá egy email cím, majd utána villámgyorsan kialakíthatóak és rendszerezhetőek a feladatok, a diákok semmi perc alatt visszajelezhetnek, az osztályban pedig egyszerű a kommunikáció. A Google Drive mindent rögzít, ezáltal hamar megoszthatóak és ellenőrizhetőek a munkák.

Zoom.us - letöltés

Első ránézésre talán ez tűnik a legbonyolultabbnak, viszont mégis játszi könnyedséggel lehet rajta videókonferenciát indítani. Elég hozzá a letöltött applikáció, valaki létrehozza a utána a csoportot, és egy kód segítségével azt léptet be, akit csak szeretne. Alkalmas a HD videó és audió kezelésére, ezeket valós időben tudja rögzíteni, a résztvevő felek meg tudják osztani egymással a képernyőiket, a csapat chatelni is képes egymással ez idő alatt. Ami még fontos, hogy hozzá lehet kapcsolni az Outlook és a Gmail szolgáltatásokat, így az előre leegyeztett eseményeket a naptárból kiolvasva figyelmzetetést is küld.

Microsoft Teams - letöltés

A Team ingyenes verziója korlátlan csevegést tesz lehetővé, ezen kívül engedélyezett a videóhívás, azonban a felhasználók maximális létszáma 300. Csapatos és egyszemélyes fájltárolás esetén az előbbinél 10, utóbbinál 2GB áll rendelkezésre. Ezeken kívül az Office webes verziót lehet igénybe venni. Több fiók, valamint bővített funkciók esetén már fizetni kell érte.

LearningApps.org - letöltés

"A LearningApps.org egy webkettes alkalmazás, mely kis, interaktív építőkockák segítségével támogatja a tanulási és tanítási folyamatokat. A már meglévő építőkockák közvetlenül is kapcsolódhatnak tananyagokhoz, illetve a felhasználók saját maguk is készíthetik vagy megváltoztathatják őket. Az építőkockák tehát önmagukban nem jelentenek lezárt tanítási egységeket, hanem megfelelő tanulási környezetbe kell őket beágyazni."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!