"Mi mindent megteszünk egymásért!" - Flash interjú

Interjúban válaszol a Salamander edzője, hogy miért ők Magyarország legjobb csapata!

A Salamander teljesítménye magáért beszél. A K&H MNEB második szezonjában eddig veretlenek, az ESEA Advanced-ban pedig hamarosan alsó ági döntőt fognak játszani. Megkerestük Bea "flash" Viktor, hogy megtudjuk, miként készül fel mérkőzéseire Magyarország jelenlegi legjobb csapata, akik időközben az európai TOP30-ba is beverekedték magukat!

Mennyiben más edzőként elérni a céljaidat, mint játékosként?

Nagyjából ugyanannyi esélyem van edzőként megvalósítani az álmaim, mint játékosként volt. A coacholás teljesen más szerepkör, más a “munkaköröm” és más hatások érnek. Nem jobb, nem is rosszabb, szimplán teljesen más. Amiért beleszerettem ebbe a játékba, az a versenyzés és a kihívások, és azt mint edző maximálisan megkapom. Hálás vagyok amiért továbbra is a szenvedélyemnek élhetek, a szerepemtől függetlenül.

Hogy zajlik egy munkanapod, mint a Salamander edzője?

Egy átlagos hetünk előre be van táblázva. Minden egyes típusa a gyakorlásunknak előre megtervezett időpontokban történik. Ezek a taktikai megbeszélés,  bemelegítés, demózás, gyakorló meccs, hivatalos meccsből állnak össze. Én szoktam meghatározni, általában a többiekkel egyeztetve, hogy mit mikorra lenne a legoptimálisabb beiktatni. Amikor elkészül a terv, minden egyes helyre, ahol gyakorló meccs van, ellenfelet foglalok. Ez egy elég időigényes folyamat a különböző pályaszükségletek miatt. Amikor ezzel már nem kell foglalkoznom, a gyakorló/meccsnap a következőképpen zajlik: új taktikai elemeket hozok különböző demókból, információt gyűjtök az esetleges ellenfelek játékáról. Ezeket a taktikai megbeszélésen megtárgyaljuk a többiekkel, megoldásokat keresünk az esetleges kérdésekre, amit az ezt követő gyakorló meccsen már ki is próbálhatunk. Itt is jegyzetelek, folyamatosan részt veszek a kommunikációban, a hibák súlyosságától függően vagy közbeszólok, vagy később részletesen átbeszéljük azokat.


Így telik egy hete a Salamandernek.

Két meccs választ el titeket az MDL-től, mennyire fárasztó az, hogy kétnaponta, sőt, olykor naponta éles terhelés van?

Az igazat megvallva elég kimerítő, de azért jobb, mintha napi több mérkőzést kéne játszanunk. A rájátszás alatt próbáljuk nem túlterhelni magunkat, hogy hatékonyabbak legyünk a meccseken. Eddig sikeresen tartalékoltuk az erőnket.

Mennyi időtök van 1-1 csapatot demózni és lehető legjobb tudásotok szerint felkészülni, mire koncentráltok leginkább? Saját játék fejlesztése vagy az ellenfél játékának az elemzése?

1-2 nap áll rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk az adott csapatból. Nekünk mindkét szempontra oda kell figyelni: a saját játékunk fejlesztése mellett az ő játékstílusuk kiismerésére is kell, hogy jusson idő. A visszatérő gyengeségeiket megpróbáljuk kihasználni, de a saját játékunkat játsszuk.

A játékosaid Twitteren már többször köszönetet mondtak neked, közülük vegyük most torzsit, aki szerint a személyisége is fejlődött melletted, nem csak a játéktudása. Ingame coach vagy mentál coachként segítesz többet a csapatnak?

A kettő erősen összefügg. Ahhoz, hogy ingame hatni tudjak a játékosokra, muszáj mentálisan is megtalálnunk a közös hangot. 3 játékossal már majdnem másfél éve küzdünk a sikerekért, torzsi és kory viszont csak 4 hónapja tagjai a csapatnak, ezért velük az elmúlt időszakban a fő feladatom az volt, hogy megtanuljak velük együtt dolgozni. Eddig még nem ütköztünk nagyobb akadályba, viszonylag egyszerűen megtaláltuk a közös hangot.

Azzal, hogy torzsi VAC kitiltása még mindig él, a hosszú távú céljaitokat eléggé behatárolja, hiszen így sem Minorra, sem Majorre nem juthattok ki. Nem feszélyezi ez a csapatot?

Nem feszélyezi egyáltalán a csapatot. Amikor bevettük torzsit tudtuk, hogy mire vállalkozunk. Kaptunk egy fiatal, motivált, tehetséges játékost, aki kész mindent megtenni azért, hogy fejlődjön. Nekünk erre volt szükségünk, tökéletes választás volt.

Van egy jelenség, amit azoknál a magyar csapatoknál lehetett tapasztalni, akik egy darabig dominálták a magyar mezőnyt, mégpedig azt, hogy egy idő után belekényelmesedtek a helyzetükbe aztán jött a fordulat és letaszították őket a trónról. Nálatok viszont nagyon stabilan látszódik a folyamatos fejlődés és a K&H MNEB-en is olyan, mintha mindig 100%-ot raknátok bele. Hogy tudjátok fenntartani a folyamatos motivációt magatokban?

Nekünk a célok kitűzése segít a motivációnk fenntartásához. A K&H MNEB-re nézve az a célunk, hogy pályaveszteség nélkül nyerjük meg az egészet. Ehhez pedig az kell, hogy 100%-on teljesítsünk. Nem tartunk mást elfogadhatónak a közeljövőben, minthogy domináljuk a magyar mezőnyt.

Ha az eredményességet és a csapategységet hosszabb távon fenn tudjátok tartani, követendő példa lehettek a többi hazai csapatnak. Mi a legfontosabb dolog, amit az elmúlt hónapokban tanultatok és amit átadnátok a többi csapatnak?

A legfontosabb, hogy akármilyen negatív hatás ér minket, ugyanakkora lelkesedéssel folytatjuk tovább. A gyakorlásba fektetett munka pedig mindig kifizetődik. A közös célok kitűzése is kulcsfontosságú abban, hogy sikeres lehessen egy csapat. Mindent megteszünk egymásért, és mindenkinek letisztázott szerepe van a felállásban.

HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Borítókép: V4FSF 2019

Kövess Minket!