5 egyszerű, de zseniális társas karantén idejére - Ha már eleged van a videójátékokból

5 egyszerű, de zseniális társas karantén idejére - Ha már eleged van a videójátékokból

Ez az öt társasjáték egyszerű, de érdekes és egyben izgalmas is. Nagyszerű azoknak, akik most ismerkednek a társasok világával.

Ha valaki azt mondja, hogy társasjáték, akkor már elmúltak azok az idők, amikor egyből az ugrott be, hogy Monopoly meg Gazdálkodj Okosan. Persze nincs baj azokkal sem, de egy mai társas ennél sokkal több lehet. Kalandok a vadnyugaton, egy fa tetején, egy távoli bolygón vagy akárhol máshol. Lassan ennek már tényleg csak a képzelet szabhat határt. Most, hogy mindannyian egy kicsit a négy fal közé szorultunk a játékok ezen válfaja elűzheti az unalmat a hosszú estéken, ha már elegetek van a videójátékokból.

Bang

Erre nincs jobb szó, mint az örök klasszikus. A vadnyugati játékban egy-egy pisztolyhős bőrébe bújhatunk, hogy sheriffként, banditaként vagy esetleg renegátként kiiktassuk az ellenfeleinket és megnyerjük a kört. Ahogy mennek a körök szert tehetünk lóra, fegyverre, hordóra. Az ellenfeleinkre rászabadíthatjuk az indiánokat, elvihetjük őket a szatócsboltba, de akár egy sörre is meghívhatjuk őket a helyi kocsmába. Útnak indíthatjuk a Pony Expresst, kijátszhatjuk a jó öreg balegyenest, de akár egy sistergő dinamitot is útnak indíthatunk, ha úgy éreznénk, hogy kell egy kis izgalom.

A játék alapvetően könnyen átlátható, nincs benne igazán bonyolult szabály, de azért érdemes alaposan átolvasni azokat. A játékban egymás ellen kell játszani, de persze a jók és a rosszak együtt nyernek vagy veszítenek. A játékmenet pörgős, az akciók alapvetően gyorsan követik egymást és a szerepek folyamatos változása miatt soha nem lesz ugyanolyan a játék képe. 

Szörnymóka

Gyerekként szinte biztos, hogy mindenki vadászott sárkányokra, mesebeli lényekre vagy éppen szörnyetegekre. A Szörnymóka ezen gyermeki játékot valósítja meg. Össze kell gyűjteni a megfelelő fegyvereket, memorizálni kell a varázslatokat, ha pedig megvan a jó kombináció, akkor indulhat a hajsza. De vigyázzatok, ha nincs meg minden szükséges fegyver, akkor a szörnyeteg győz.

A társas szabályai gyakorlatilag 5 perc alatt megérthetők, de még a veterán játékosok is tudnak vitatkozni, hogy akkor hogy is kéne lerakni a lapokat. Azon kívül persze, hogy ismerjük a szabályokat szükségünk lesz arra, hogy mindig tudjuk milyen fegyvereket fordítottak a többik, hogy milyen kombináció győzi le a szörnyeteget és persze kell a gyorsaság is, nehogy valaki előbb csapjon le a prédára, mint mi. Csak egy baráti figyelmeztetés, a csata sűrűjében nem szabad elfeledni, hogy az asztal lapja általában kemény és bizony tud az fájni, ha túl hevesen indítjuk meg a támadásunkat.

Nottingham Bírája

Képzeljétek el, hogy békés kereskedőként a nottinghami piacra siettek. A legális portékátok között sajtot, almát, kenyeret és csirkét találunk. De van olyan amikor véletlenül benn marad egy-egy hordó nem éppen vámmentes fűszer vagy a sor alma alól néha kikandikál egy számszeríj. Ugyan ezt nem nem lehetne bevinni, de szerencsére a városka bíráját át lehet verni vagy a legvégső esetben pedig meg is lehet venni a hallgatását. 

Ez a társas arról szól, hogy mennyire tudjátok csavarni a szavakat, hogy milyen pókerarccal tudtok arról beszélni, hogy az csempészáru valójában két láda alma. A különböző körökben mindig valaki betölti a Bíró szerepét, a többiek pedig megpróbálják bevinni a portékájukat. A szabályok könnyűek és nincs is túl sok belőlük, a játékmenet gyors és bizonyos alkuknál iszonyatosan vicces tud lenni. 

Fedőnevek

A papucs egyszerre lehet a lábbeli vagy a kicsit pipogya férj. A derék egyszerre lehet a testrészünk és persze a jellemünk is. A lényeg az, hogy a társunk tudja, hogy miről beszélünk és csak azokat a szavakat találja meg, amiket nekünk szántak. Ha nem vagy biztos a dolgodba, akkor gondolkozz, mert lehet hogy véletlenül bérgyilkosra találsz.

A Fedőnevek egy igazi asszociációs nyelvi játék. A csapat egyik tagja véletlenszerű szavakat kap, amiket össze kell kapcsolnia úgy, hogy az eredeti kifejezés nem kerül elő. Egyszerre többet is össze lehet kapcsolni, de arra figyelni kell, hogy abban az esetben ha a társ megtalálja a fekete lapkát, akkor bizony a másik oldal nyert. Van még pár kisebb szabály, de semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy túl bonyolult lenne az egész. 

Dixit

Hogy ki mit lát egy-egy festményen vagy éppen a égen úszó felhőkben, az emberenként változhat. Ezzel persze nincs is gond, hiszen mindenkinek az érdekes, amit ő gondol. A Dixit ezt a felfogást hordja magában, persze annyival kiegészítve, hogy a játékostársak között legalább egy legyen olyan, aki tudja, hogy mire gondolsz.

A Dixit kártyákon szereplő motívumok, alakok és formák előhozhatnak egy emléket, egy gondolatot vagy akármilyen kifejezést. A cél, hogy válassz egyet a kezedben lévő lapokból írd le azt egy-két szóval vagy egy rövid kifejezéssel és szurkolj neki, hogy a többiek közül valaki kitalálja. Persze a kifejezés hallatán a többiek is kiválasztják a saját kártyájukat és így elorozhatják a pontjaidat. Szóval egyszerre kell egyértelműnek és rejtelmesnek lennetek. A játékot inkább olyanoknak ajánlom, akik szívesen elvesznek a képzeletük erdejében, akiknek szárnyal a fantáziájuk és egy érdekes szögből nézik a világunkat. 

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!