Egyéves kitiltással büntetett két profi Rocket League játékost a Psyonix

Egyéves kitiltással büntetett két profi Rocket League játékost a Psyonix

Az RCD Espanyol német játékosát pedig a Rocket Baguette tiltotta el véglegesen a saját versenyeitől.

Végéhez ért az RLCS 9. szezonjának észak-amerikai és európai régiókra kiírt világbajnoksága. A korábban a COVID-19 járvány miatt eltörölt offline világbajnokság helyett az egyes kontinensek regionális döntői léptek elő végső összecsapásoknak, és míg Európában a Dignitas, Észak-Amerikában pedig a G2 Esports végső győzelmétől volt hangos az e-sport sajtó, addig Óceánia egy óriási botránnyal került előtérbe.

2020. április 7-étől számítva ugyanis egy évre eltiltotta a Psyonix az ausztrál Alden "delusioN" Hendry-t és Finlay "Frenzyy" Rockach-ot minden általuk szervezett bajnokságtól, az óceániai régióban történt csalások miatt. A Rocket League Championship Series (RLCS) óceániai régiójáért felelős szervező, a Lets Play Live közleményben tudatta, hogy a játékosok szigorúan megszegték a bajnokság szabályzatát, így egy évig tartó időtartamig a bajnokságban elért helyezésükért járó pénznyereményeket sem kaphatják meg. A csapat harmadik játékosát, Steve "SSteve" Berrospit ártatlannak találták, mivel a mérkőzés felvételei alapján ő bizonyíthatóan nem vett részt csapattársai szabályszegéseiben.

Pontosan mi is történt?

7., utolsó fordulójához érkezett az RLCS óceániai csoportköre, az eltiltott játékosok csapata, a Team Esper pedig úgy készült a fordulóra, hogy matematikai esélyük még volt a legjobb 4 közé kerülni, amely által részt vehetnének a regionális döntőben. A Team Esper ráadásul a forduló, és így a csoportkör zárómérkőzését játszotta a FURY csapata ellen, a korábbi eredmények pedig úgy alakultak, hogy ha a mérkőzést 3-0, vagy 3-1 arányban nyerik meg, akkor a csoportkör 4. helyén zárnak, így továbbjutottak volna. A mérkőzés jól is indult számukra, az első két játékot megnyerték, így 2-0-s előnyre tettek szert. Az ezt követő 2 mérkőzésen azonban visszajött a FURY, így 2-2-re állt a találkozó.

Ekkor azt gondolná mindenki, hogy még mindig megnyerhetik a találkozót 3-2-re, ám a képlet nem volt ilyen egyszerű. Egy 3-2-es győzelemmel ugyanis szintén lecsúszott volna a döntőről a Team Esper, viszont azzal az eredménnyel nemcsak ők maradtak volna le a Final Fourról, hanem az Óceániai régiót két RLCS LAN-döntőn is képviselő Renegades csípte volna meg az ő férőhelyüket. Ennek tudatában azonban az 5., döntő játékot leadták a FURY csapatának, hogy az biztosan megnyerje az egész mérkőzést. A FURY győzelme egyúttal azt is jelentette, hogy a Renegades is lemarad a regionális döntőről.

Az emlegetett mérkőzés az alábbi linken megtekinthető, amely már önmagában elég kaotikusan indul: az egyik eltiltott, delusioN ugyanis melléugrik a középkezdésnek, a másik két csapattárs pedig nem tudott mit kezdeni az üres kapuba zúduló labdával. A kommentátorok már itt felvetették, hogy ez olyan középkezdés volt, mintha nem szeretnék, hogy továbbjusson a Renegades. Ezt követően a két bűnös megpróbált úgy játszani, hogy úgy tűnjön, mintha komolyan vennék a mérkőzést, ám amikor olyan helyzetbe értek, hogy kapura tudták volna lőni a labdát, melléugrottak a játékszernek. Később delusioN az ellenfél térfeléről lőtt egy öngólt is, az 1:05 játékidő utáni 4-0-s FURY vezetésnél pedig mindenki ugyanarra gondolt, hogy mi történik (a játékbeli kamera sem véletlen volt a mérkőzés hátralévő részében Franzyy-n és delusioN-ön). Amikor pedig Ssteve-re váltott a kamera, az ő mozgásán egyértelműen lehetett látni, hogy ő tényleg próbálkozik, és nem kíván ebben a bundában részt venni.

A mérkőzés utóélete

Magyar idő szerint másnap, helyi idő szerint azonban még aznap jelezte a Team Esper vezetősége egy diplomatikus tweetben, hogy megköszönik mindhárom játékos szolgálatát és sok sikert kívánnak a további pályafutásukhoz. Két nappal később pedig a bajnokság szervezői is jelezték, hogy egy évig nem vehetnek részt egyik Psyonix-szervezésű bajnokságon sem.

A mérkőzést követően delusioN egy rövidebb, ám annál durvább tweetben jelezte, hogy amatőrnak tartja, hogy őket nem hallgatták meg a mérkőzést követő vizsgálatok során, és mindösszesen a mérkőzés felvételei és Ssteve beszámolói alapján hoztak ítéletet, valamint csalódott a rajongókban, és a többi profi játékosban, hogy annyira durván nekik estek a közösségi médiában.

Frenzyy előbb egy rövid "Nem is adtam le a mérkőzést..." tweetet osztott meg, majd később egy TweetLonger posztban számolt be, hogy ő hogy látta az eseményeket. Az eredeti posztot itt elolvasható angolul, de a játékos arra tér ki, hogy az ő fejében semmi ilyesmi nem volt, hogy a Renegades-nek rosszat okozzanak, csupán olyan mentális gödörbe került azáltal, hogy 1 játékra voltak a regionális döntőtől, és a FURY két játékgyőzelme után ezt az esélyüket teljesen elvesztették, hogy utána a középkezdéses gól, amely állítása szerint egy technikai probléma miatt született (állítása szerint delusioN kontrollere nem működött megbízhatóan) végképp nem segített neki ebből a gödörből kimászni. Ezen kívül azt se érzi, hogy teljesen igazságos az ítélet, tekintve hogy SSteve-et nem tiltották el, de őt és delusioN-t igen. Viszont reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem fog olyan helyzet előállni egyik csapattal sem, hogy ennyire számítson, mekkora arányban kell megnyerni egy mérkőzést és a meccs közben derül ki, hogy az érintett csapatnak már mindegy, mi az eredmény.

Nem csak őket tiltották el

Április 7-én azonban nemcsak a két ausztrál játékost tiltották el a kompetitív játék valamely részétől. A spanyol RCD Espanyol német nemzetiségű ukrán játékosát, Damian "Tox" Schaefert ugyanis az európai Rocket Baguette véglegesen eltiltotta minden jelenlegi, és jövőbeli bajnokságuktól. A bajnokság szervezői egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy Tox visszaélt a játék egyik beépített funkciójával a spanyol-portugál régiót felölelő Golden Dust torna csoportköre során, ezzel tisztességtelen előnyre tett szert. Ezt a szervezők előbb két szezonra szóló eltiltással sújtották, de később Tox a Twitteren egy, azóta törölt posztban indirekt módon röhejesnek találta az ítéletet, majd később az egyik ellenfelét, aki kommentben megvédte a szervezők döntését, minősíthetetlen stílusban illette.

Szerinted mennyire jogos a játékosok eltiltása?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!