Az érettségi előtt állóknak a legnehezebb - E-iskola 3. rész

E-iskola minisorozatunk befejező részében a főszereplők, vagyis a gyerekek, a tanulók szemszögéből vizsgáljuk meg a távoktatást.

A körülöttem lévő gyerekeknél azt tapasztaltam, hogy az első óriási eufóriát, miszerint nem kell suliba menni, lassan kezdi felváltani a hiányérzet. Mindenkinek kezd hiányozni valami. Van, akinek az iskolai napi rutin, van, akinek a tanár türelmes magyarázata, van, akinek a tesi órák és edzések önfeledt gőzkiengedése, és olyan is van, akinek a barátai, osztálytársai az együtt töltött idő, a hülyéskedések.

A napokban E-sport Anyu oldalamon is indítottam egy szavazást, hogy kinek jobb otthon: „Király, nagyon bejön” és ki szeretne újra iskolába járni: „Jobb volt a suliban”, és hihetetlen, de eddig az utóbbiak vannak többségben. 

Visszatérve a távoktatáshoz, azok a gyerekek, akik önállóbbak, akik szeretnek egyedül dolgozni, akik kicsit introvertáltabbak, jobban magukba fordulók, akik nincsenek kétségbeesve, hogy a nap nagyobb felében egyedül vannak otthon, és mindig találnak valami elfoglaltságot, azok könnyebben vészelik át ezeket a napokat. Az extrovertált, mindig a központban lévő, és a társaságot nagyon igénylő gyerekeknek egy kicsit nehezebb most. Bár, hála az internetnek és itt talán a gamereknek megint könnyebb, ha nagyon egyedül érzik magukat, megfogják a videokamerákat, vagy akár a Messengert, és még többet bandáznak a neten, vagy elkezdenek streamelni.

Nekünk szülőknek, még nagyobb a felelősségünk, mint eddig volt, még jobban oda kell figyelnünk most a gyerekekre. Ha úgy látjuk, hogy megváltoztak, nagyon magukba fordultak, egész nap lesnek ki a fejükből, vagy olyat csinálnak, ami eddig nem volt jellemző rájuk, akkor feltétlenül beszélgessünk el velük!

Nekem például kialakult egy napi rutinom ezzel kapcsolatban, ami jól működik. Reggel, amikor elindulok dolgozni, ők még alszanak. Délután, ahogy hazaérek, általában az a kép fogad, hogy a két gyerek ül a szobájában és megy a game. Ádi vagy gyakorol, vagy meccset játszik, vagy éppen streamel, úgyhogy oda nem megyek be, megvárom, amíg jön egy öt perces szünet és akkor lecsapok rá:

Mi újság van kisfiam, mi történt ma?

 Nincs semmi különös anya, megvagyok. Veled? Ha lesz egy perced, üssél már össze légyszíves valami kaját. Amúgy képzeld el, azt történt, hogy van egy új játék a Valorant …- és akkor beindul a beszélgetés rendesen.

Áronnál más a helyzet. Általában ő is a gépnél ül, de ahogy belépek hozzá, - amennyiben nem valami rendkívül fontos meccs közepén van-, akkor abbahagyja, feláll:

Szia, anya milyen napod volt? Velem annyi van, hogy ma is tanultam egy órát matekra, de nagyon nehéz így egyedül... 

Most, hogy Áron az érettségi előtt áll, fokozódik a helyzet körülöttünk. Az iskolájuk, ahogy az iskolák nagy többsége úgy döntött, hogy a Google Classt használják kapcsolattartásra. Érkeznek a napi feladatok, amiket meg kell oldani és vissza kell bizonyos időre küldeni. Nekünk azonban még itt van az érettségi is, amiről, mind a mai napig nincsen döntés. Egy javaslat van letéve most a döntéshozók asztalára, és ez nem más, mint hogy csak írásbeli vizsgák lesznek. Ez azoknak a gyerekeknek, akik írásban jobban meg tudnak nyilvánulni kedvező, és talán egy írásbeli vizsga átfogóbb képet ad a tananyag mélyebb megismeréséről, mint egy egyszeri szóbeli tétel. Viszont azok a gyerekek, akik zseniálisak verbálisan és mindent ki tudnak dumálni, most, lehet, hogy háttérbe fognak szorulni. Persze, nehéz most jó döntést hozni. Azt fogjuk elfogadni és végigcsinálni, amit lesz. 

Facebookunk Jocó bácsija, aki történelem tanár, azt javasolta, hogy talán akkor a szóbeli tételeket most el is lehet felejteni és koncentráljunk a korábbi írásbeli vizsgákra. Nézzük meg a feladatokat és a megoldó kulcsokat, próbáljuk meg ezeket rögzíteni. A feladatlapok ilyen jellegű begyakorlása arra is jó lehet, hogy megszokjuk a feladattípusokat, így amikor majd élesben megkapjuk a vizsgalapokat, akkor már azon nem kell gondolkodnunk, hogy most mit is kell csinálni, hanem rögtön rávethetjük magunkat a konkrét kérdésekre. Úgyhogy, most egyelőre, ez lesz a stratégia mindaddig, amíg más döntés nem kerül napvilágra.  

Nekünk egyébként, amennyiben lesz érettségi, és az írásbeli lesz, akkor három vizsgán kell megjelennünk: magyar, matematika és történelem. Áron ugyanis már ősszel megcsinálta az angol emelt szintű érettségit. Az ötödik tantárgy az etika. Itt maga a vizsga az, hogy a bűnről, a bűntudatról és szégyenérzetről kell egy esszét készíteni és ehhez kérdőíven alapuló kutatást végezni. Úgyhogy, most két cikk írása közben ebben próbálok neki segíteni, anyagot gyűjteni. Szóval, kitartás gamerek, ezen is túl leszünk, csak vegyétek komolyan és tanuljatok! 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted könnyebb lesz így az érettségi távoktatásban szóbeli vizsgák nélkül?

  • 47 %
  • 34 %
  • 4 %
  • 15 %