Májusban elrajtol az első MNASZ-HUNESZ E-sport Országos GTSport Autószimulátor Bajnokság!

Az utóbbi időben egyre népszerűbb virtuális autósportok világa most egy újabb szintre lép, miután május 3-án útjára indul az első sportszövetség által kiírt hivatalos MNASZ-HUNESZ E-sport Országos GTSport Autószimulátor Bajnokság.

Az elmúlt néhány év alatt elképesztő mennyire megugrott a virtuális autósportok iránti érdeklődés, ráadásul több nemzetközi versenyben is egyre másra bizonyítják a magyar pilóták, hogy képesek felvenni az élmezőnnyel a versenyt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nem véletlenül indított saját Gran Turismo Sport bajnokságot, amely elképesztően népszerűnek mondható. A világ minden tájáról nagy lehetőséget jelent egy ilyen liga a fiatal e-pilóták számára, melynek egyébként a hatszoros Formula 1-es világbajnok, Lewis Hamilton is a nagykövete. Egészen eddig ez volt az egyetlen ilyen, a FIA által kiírt hivatalos szimulátorbajnokság. Most viszont óriási örömmel számolhatunk be róla, hogy ezt a példát alapulvéve a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) és a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) összefogásának köszönhetően elrajtolhat az első sportszövetség által kiírt hivatalos magyar e-sport szimulátor bajnokság, pontosabban az MNASZ-HUNESZ E-sport Országos GTSport Autószimulátor Bajnokság. Ez a kezdeményezés része lesz a már második szezonját futó és további 6 játékot a soraiban tudó K&H MNEB-nek.

Az MNASZ már több, mint 4 évtizede végez áldozatos munkát a hazai autó és motorsport berkein belül, és kiemelt célja az utánpótlás támogatása, a színvonalas, versenyzőbarát versenyrendszer fenntartása, valamint a nemzetközi kapcsolatok folyamatos fejlesztése. A Magyar E-sport Szövetség pedig a hazai e-sport közösség alakítóinak szövetsége. Összefogás a magyar e-sportért, célja a hazai e-sport fejlesztése. A közös együttműködés révén egy újabb igen komoly és színvonalas e-sport bajnokság létrejöttének lehetünk szemtanúi, mely egyben egy fontos sport történeti esemény is egyben. 

Biró Balázs, a HUNESZ elnökének nyilatkozata:

"A Magyar E-sport Szövetség a megalakulása óta keresi az együttműködési lehetőségeket a klasszikus sport szervezetekkel. Az e-sport mozgalom célja a sportok családjába való beilleszkedés, melynek egyik kézenfekvő útja a sport szimulációs versenyek szervezése. A sport szimulációs játékokban a játékosok közelebb  kerülhetnek a kedvelt sporthoz, elsajátíthatók a szabályok, jobban megismerhetők a szereplők és a pályákon kívül a virtuális térben is átélhető a tornák hangulata, ezért is növekszik dinamikusan a versenyzői tábor."

A versenyzők PlayStation 4-en, Gran Turismo Sportban mérhetik majd össze tudásukat. Az induló magyar bajnokságban bármely 16. életévét betöltött, magyar állampolgárságú személy részt vehet. A versenyre a játék felületén lehet nevezni. A futamok lebonyolítását a Race Online Hungary és a PC Guru csapata biztosítja, míg az élő közvetítésekről az Esport1 csapata gondoskodik. A kéthetente zajló fordulókat az Esport1 Twitch.tv és Facebook felületén követhetik a nézők. A versenynaptár alapján a következő 3 hónapban nagyságrendileg 2 hetente kerül majd sor a futamokra, de íme a dátummal pontosított lebonyolítás az első szezonról:

  • 2020. május 3. – 1. futam
  • 2020. május 17. – 2. futam
  • 2020. május 31. – 3. futam
  • 2020. június 14. – 4. futam
  • 2020. június 28. – 5. futam
  • 2020. július 12. – 6. futam
  • 2020. július 19. - Középdöntő
  • 2020. július 26. – Döntő

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke az eseményt így kommentálta:

"A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elkötelezett az iránt, hogy ebben a nehéz időben is népszerűsítse a sportágat és lehetőséget biztosítson a sportág iránt érdeklődőknek. Ez a bajnokság remek alkalom erre, mert széles körben elérhető lesz. A HUNESZ vezetőségével egy éve tervezzük a közös bajnokság elindítását és hosszú távú terveink vannak, melyeknek egy részét a jelenlegi, koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet felgyorsította. Számos neves magyar versenyző, így Michelisz Norbert, Kiss Norbert, illetve Wéber Gábor is a szimulátor világából érkezett és jelentős karriert futott be, ezért is bízom abban, hogy egy újabb sikertörténet alapjait tesszük le a HUNESZ-al karöltve. Az MNASZ is nagy figyelmet fordít az utánpótlásra a sportág minden területén. Az első 3 helyezett automatikusan hivatalos MNASZ utánpótlás licencet kap és az első 10 helyezett közül a kiválasztottaknak lehetőséget biztosítunk egy versenyautó tesztelésére is, ezzel szintén megalapozva a további pályafutásukat az autósportban."

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.