"Lassan ott tartunk, hogy az MNEB hatására az R6 a legnépszerűbb esport itthon..."

Egy év alatt elképesztő munkát fektettek a közvetítésekbe, és a hazai Rainbow Six: Siege közösség arcaivá váltak. Ez pedig meghozta számukra a méltó áttörést és elismerést.

B3RC1 és AdamB párosa valószínűleg nem ismeretlen a magyar Rainbow Six: Siege közösség tagjai számára. Több, mint egy éve már, hogy a legkomolyabb szinten űzik a kommentátorkodást, és ez idő alatt a K&H MNEB R6 adásainak emblematikus figuráivá váltak, de emellett számtalan nemzetközi profi versenyt is ők tettek izgalmasabbá és felejthetetlenné. Nagyszerű párost alkotnak és remekül kiegészítik egymást, és folyamatosan fejlődnek. Nagyon komolyan veszik a műsorokat, és tényleg profi hozzáállást tanusítanak, emellett pedig nagyszerű meglátásaikkal szinesítik meg az összecsapásokat. B3RC1 már a kezdetek kezdetén erre a pályára szeretett volna kerülni, és a közvetítésekkel szeretne még mélyebben foglalkozni, míg AdamB Xboxról indult, és először kisebb versenyeket szervezett, majd ezek közvetítése után meggyőzték őt a folytatásról, így belevágott és ő is komolyabban kezdett el foglalkozni. 2019-ben pedig tényleg pazarul és aktvívan tevékenykedve szórakoztatták a nézőket. Nem volt nélkülük R6S mérkőzés, és ezt a közösség meg is hálálta, hiszen megszavazták őket az Év Esportolója 2019 - Közönségdíjára. Emellett ki más láthatna rá jobban a K&H MNEB csapataira és erőviszonyaira, mint ők, így néhány kérdésben kifaggattuk a párost:

Először is fogadjátok el a hatalmas gratulációmat az Az Év Esportolója 2019 - Közönségdíjához. Ez egy nagyszerű elismerése a munkátoknak. Először is, milyen érzés volt, mikor jelöltek titeket? Illetve mi játszódott le bennetek, mikor titeket hirdettek ki győztesnek? A közösség megszavazta nektek a bizalmat, és nem véletlenül.

Ádám: "Köszönöm szépen mégegyszer! Amikor először hallottam a nevezésről, még a hivatalos bejelentés előtt, váratlanul ért, látva a korábbi évek jelöltjeinek névsorát, nem voltam benne biztos, hogy helyem van köztük. Örülök neki, hogy mások nem így gondolják!
Pontosan ezért kicsit szkeptikus is voltam a győzelemmel kapcsolatban, mondván, a CS vagy LoL community sokkal nagyobb itthon. A közönségszavazás nyilvános volt végig, így a második felétől kezdve láthattuk, hogy mi vezetünk, ezért végül maga a győzelem már nem volt meglepetés, az viszont út közben igen, hogy ennyien támogattak minket. Elmondható az E1-es R6 szekciótól, hogy általánosságban jó viszonyt ápolunk a közösséggel, és igyekszünk egymást támogatni minden téren. Örülök neki, hogy egy ilyen összetartó közösség tagja lehetek!"

Berci: "Köszi szépen, ahogyan azt is, hogy időt szakítottál ránk. Amikor jelöltek, az számomra nagyobb meglepetés volt, mint amikor megnyertük, hiszen közönségszavazásról beszélünk, így az átadón már nem kellett igazán izgulnunk, inkább az azt megelőző napokban. Kellemes érzéssel tölt el, hogy egy ilyen nívós díjban fizetődik ki a rengeteg munkánk, amit 2019-ben (is) beletettünk a magyar esportba. Mondhatjuk azt is, hogy a kemény munka meghozta a gyümölcsét."

Gondoltátok valaha, hogy ilyen magasra juttok az e-sport kommentátori szakmában? Meséljétek el mi vett rá titeket, hogy belevágjatok a közvetítésekbe?

Ádám:"Eleinte természetesen nem, még Xboxról indult nálam, ahol csak haverokkal szervezgettünk magunknak, és a kis közösségnek kupákat. Ezek során egyre többen mondták, hogy tetszik nekik a kommentálásom, bíztattak, hogy próbáljam meg komolyabban is csinálni. Körülbelül egy év után kerültem így az E1-hez, a frissen induló Siege-es csapatba. Itt pár hét után már láttam, hogy milyen profi keretek között dolgozni, ez pedig annyira inspirált, hogy el akartam jutni ilyen magasra. Ez végül talán korábban is sikerült, mint eredetileg hittem."

Berci:"Nem fogok hazudni, bár tudom, hogy ez öntelten hangzik, de én valahol gondoltam, hogy egyszer megnyerem/megnyerjük ezt a díjat, mert ismertem magunkat, a lehetőségeinket, a munka morálunkat, bíztam magamban/magunkban, de azt nem hittem volna, hogy ilyen hamar kapjuk meg ezt a díjat. Az első teljes évünkért, amit az Esport1TV-nél töltöttünk. A kezdetekkel kapcsolatban pedig annyit tudok elmondani, hogy már akkor is az volt a célom, hogy Magyarországon kiemelkedő legyek és sosem gondoltam, hogy ezt én egy szabadidiős tevékenységnek akarom hagyni, ami a fontossági listámon a 20. helyet foglalja el. És hogy mi volt a motivációm? Olyan menő akartam lenni mint a külföldi casterek és szerettem volna érzelmeket és információt átadni a közönség számára."

A K&H MNEB 13. fordulóját június 6-án délután 16 órától rendezik, és élőben megnézhetitek a rainbow6hu Twitch csatornán.

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!

Szinte minden fordulóban titeket látni a K&H MNEB R6S meccsein. Mit gondoltok, miben változott a második szezon az elsőhöz képest?

Ádám: "Röviden: Mindenben. Hosszabban? Hol is kezdhetném? A tavalyi szezon elején azt mondtuk, hogy ez az első lépcsőfok a profi R6 kiépítéséhez Magyarországon. Na ha az 1 lépcsőfok volt, akkor a második szezon nem egyet lépett, hanem vagy hármat ugrott egyszerre. Nagyon komolyan emelkedett a színvonal, minden csapat hatalmasat erősödött, az MNEB a leghatalmasabb prioritást érte el az országban R6 téren. Bármely feltörekvő magyar csapat játékosaival beszélek, szinte mindig ez az első téma: “Be szeretnénk jutni MNEB-re. Szerinted van esélyünk? Nagyon komolyan készülünk rá!”. A szakmai stáb is még jobban összpontosít, rengeteg statisztika, grafika készül az adásokra, rendre figyeljük a csapatokat a külföldi ligákban is. A színvonal komoly emelkedése együtt jár a nézőszámmal is, a tavalyi utolsók között kullogó R6 idén az MNEB egyik zászlóshajója lett, megtöbbszöröződött nézőszámmal, melyre egyre többen figyelnek fel máshonnan is. És természetesen a Ubisoft partnersége talán a legnagyobb fegyvertény számunkra most."

Berci: "Ugyanazt tudom elmondani amit Ádám, szinte összehasonlíthatatlan a két szezon, lassan ott tartunk, hogy az MNEB hatására az R6 a legnépszerűbb esport itthon, míg az első szezon elején sokan lesajnálták."

A hazai bajnokság miatt mit gondoltok, mennyire erősek a magyar csapatok?

Ádám: "Egyre erősebbek, igaz, volt honnan elindulni. Összehasonlítva a tavalyi mezőnnyel, az akkori dobogóesélyes csapatok idén a kiesés ellen küzdenének. Nemzetközi szinten is egyre komolyabb tényezők többen, a legnagyobb eredményt természetesen a Salamander hozta el nekünk, akik egymás után kétszer jutottak be Európa legjobb 16 csapata közé."

Berci: "Önmagához képest a magyar csapatok sokkal erősebbek, mint tavaly, de nemzetközi szinten csak a Salamanderben látnak komoly ellenfelet a külföldi csapatok, ami nagyjából tényleg realitás."

Volt számotokra pozitív illetve negatív élmény az alapszakasz kapcsán? Olyan, amit vártatok, nem vártatok és bekövetkezett vagy nem történt meg?

Ádám: "Őszintén szólva negatív egyáltalán nem volt. Amikor megváltozott a korhatár 18-ról 16 éves korra, eleinte féltünk, hogy több lesz a gyerekes, vagy csak (e-)sportolóhoz nem méltó viselkedés, de semmi ilyet nem tapasztalni.
Pozitív élmények közé sorolnám a meccsek színvonalát, a liga kiszámíthatatlanságát, azt, ahogy az össszes csapat tudott már pozitív meglepetést okozni legalább egyszer. Idén fordult elő először, hogy írtak nekem játékosok, hogy köszönik a bíztató, dicsérő szavakat, amik róluk hangzanak el élő adásban, ez is egy külön élmény számomra."

Berci: "Pozitív számomra, hogy most egyetlen csapat sem adta fel féltávnál a versenyt, mindenkinek van már győzelme és csak 1-2 twitter/FB dráma volt. Negatívum az, hogy otthonról kell castolnunk, de ezzel nem tudunk mit kezdeni."

Szerintetek van esélye más együttesnek letaszítani a trónról a Salamandert? Mit vártok a rájátszástól?

Ádám:"Őszintén szólva szerintem körülbelül a papírforma alakul ki az alapszakasz során, vannak csapatok, akikben további meglepetésekre van potenciál, de szerintem a rájátszás során is körülbelül a jelenlegi helyét fogja megtartani szerintem mindenki. Hátra van még egy NmG-Spirit meccs, amely az egyik legnagyobb drámát hozhatja el, elvégre a kiesés sorsa fog rajta eldőlni. A WiLD behozta Tonttuut, tavaly is így kezdődött a diadalmenetük, ami az akkori esélyesebbnek hitt Salamander mag (Rift) megverésével végződött. Idén is van esély hasonlóra, de a Salamander még komolyabb erőviszonyokat képvisel, őszintén szólva a WiLD megszorongatja, de meg nem veri őket szerintem."

Berci:"A WiLD-nak van rá esélye, ha egy kis változtatást eszközölnek, viszont amiben elég biztos vagyok, hogy a döntő meccs WiLD vs. SGG lesz. A rájátszástól azt várom, hogy a magyar csapatok javítsák a Bo3-ban mutatott játékukat, amit itthon játszani elég kevés lehetőség van."

A K&H MNEB 13. fordulóját június 6-án délután 16 órától rendezik, és élőben megnézhetitek a rainbow6hu Twitch csatornán.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!