"A klasszikus sportágaknak is szükségük van az e-sportos lábra" - konferenciát tartott az NVESZ

Az NVESZ konferenciáján az e-sport kapta a főszerepet.

Az utóbbi években az elektronikus és tradicionális sportok között nem volt éppen felhőtlen a viszony. Leginkább egy kötélhúzáshoz lehetne az egész jelenséget hasonlítani, mivel egyszer erre, egyszer pedig arra megy az egész. Vannak olyan országok és olyan események, amik próbálnak hidat verni a két világ között, de sajnos erre van bőven ellen példa is. Példának okáért, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már többször is kijelentette, hogy az e-sportnak semmi keresnivalója az ötkarikás játékokon. Pedig az olimpiához nagyon hasonló Ázsia Játékok, ugyan leginkább bemutató jelleggel, de programra tűzött pár e-versenyt is. A kérdés persze marad, hogy most akkor sport-e a kompetitív videojátékozás vagy sem? A Nemzeti Versenysport Szövetség erre is kereste a választ a “Digitális sport, avagy edzés, versenyzés a virtuális valóság eszközeinek használatával!” konferenciáján.

Az persze nem titok, hogy a szövetség már évek óta kiveszi a részét a hazai e-sport életéből, hiszen már több eseményen dolgoztak együtt a HUNESZ szervezetével. Sőt, Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke a következőket mondta:

„Különböző közös rendezvényeink voltak, tartottuk a kapcsolatot, és ennek során világossá vált a számunkra, hogy a klasszikus sportágaknak is szükségük van az e-sportos lábra” 

A gondolatait Tóth László, az NVESZ Oktatási Bizottságnak elnöke arról beszélt, hogy a világ halad a teljes digitalizáció felé ez pedig azt jelenti, hogy eljön majd az az idő is, amikor ebből a folyamatból a sportok sem maradhatnak ki. Kitért arra is, hogy a koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a hagyományos felfogásban rejlenek veszélyek és elmondta, hogy több olyan sportág is volt, ami sikeresen váltott e-verzióra és sikeresen alkalmazták a VR eszközöket, hogy fenntartsák a versenysport piacot. Erre nagyon jó példák a Forma 1 virtuális futamai az utóbbi hetekből, de több szimulátor versenyt is említhetnék, ami nemrég utat talált a mainstream médiába. 

A HUNESZ elnöke, Biró Balázs is osztja Mészáros János és Tóth László nézeteit, elmondása szerint az NVESZ és a HUNESZ között a kapcsolat az évek során egyre erősödött és ez a folyamat még nem ért véget. Elmondta még azt is, hogy nemrég újabb felmérést végeztek, amiből kiderült, hogy Magyarországon 4 millió ember van, aki valamilyen formában a gamer közösség része és ebből kicsit több mint fél millióan kötődnek valamilyen e-sport játékhoz is.

Említésre került még, hogy nemrég a HUNESZ és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség együtt életre hívott egy szimulátoros versenysorozatot is, amelynek az egyik célja, hogy olyan tehetségeket találjanak, akik később, majd akár igazi versenyautókban is helyet találhatnak.

„Az autószimulátorok világa nagyon közel áll az e-sporthoz, úgyhogy az együttműködés mindkét fél számára roppant hasznos, a verseny pedig minden korábbinál sikeresebbnek bizonyult, több, mint 2000-en nevezte már a különböző futamokon” 

A konferencián részt vett még Molnár Attila, a HUNESZ VR szakágának a vezetője, aki arról tartott előadást, hogy a VR eszközök ma már egyre pontosabbak és egyre nagyobb segítséget nyújthatnak hagyományos felkészülésekben. Hiszen egyaránt alkalmasak készség és képességfejlesztésre is. Az előadást követően ezzel kapcsolatban bemutatókat is kaptak a hallgatók, sőt többen ki is próbálhatták a VR élményt. 

Zárásként, Tóth László arról beszélt, hogy az elkövetkezendő évben és hónapokban azon dolgoznak majd, hogy szorosabbra húzzák a hagyományos és elektronikus sportok közötti kapcsolatot. Reméli, hogy a jelenlévő 56 sportág közül sokan integrálni tudják a virtuális valóságot a programjukba.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.