Ubisoft-botrány: Zaklatás, szexizmus, eltitkolás és női főhősök

Ubisoft-botrány: Zaklatás, szexizmus, eltitkolás és női főhősök

A világ egyik legnagyobb videójátékokkal foglalkozó vállalatáról újabb felkavaró részletek derültek ki.

Ha valaki meghallja a Ubisoft nevet, rögtön eszébe juthat az Assassin's Creed, Far Cry és Watch Dogs sorozat, amelyekkel százmilliók játszanak világszerte. A legendás játékok fejlesztéséért és kiadásáért felelős vállalkozás azonban szörnyű titkokat rejt, amelyek közül újabbak kerültek nyilvánosságra.

A cégen belüli folyamatos zaklatások, szexizmus, rasszista poénok már nagyon mélyre beivódtak, amelyekhez csak nagyon kevesen tudtak, vagy épp akartak alkalmazkodni. Ahogy az egy multinál lenni szokott, a HR részleg felel a panaszkezelésért, azonban több alkalommal is előfordult, hogy a munkavállalók beszámolóit besöpörték a szőnyeg alá. Hiába panaszkodtak többen is bizonyos magas beosztású személyekre, nem történt valódi felelősségre vonás, sőt volt olyan eset, hogy még elő is léptették azt a személyt, akire a beosztottjai panaszkodtak stílusa és viselkedése miatt.

A Jason Schreier által írt cikkből kiderül, hogy a vezető kreatív felelős, Serge Hascoët volt az a személy, akinek a nevéhez a legtöbb botrány fűződik. A vezető beosztású alkalmazott gyakorlatilag azt tehetett, amit akart, mivel az elnök-vezérigazgatóval, Yves Guillemot-val közeli barátságot ápoltak. Hascoët és csapata egyes beszámolók szerint érinthetetlen volt, hiába tettek megengedhetetlen dolgokat. A vezető viselkedését "ragadozónak" írták le, aki előszeretettel szervezett sztriptízbárokba találkozókat, ahol végül gyümölcsöző kapcsolatok születtek és olyan emberek kerültek magas pozíciókba, akik Hascoëttel együtt iszogatták a koktélokat a lenge öltözetű lányok társaságában.

Női főhősök

Ha már lányok. Több fejlesztő is elárulta, hogy eredetileg teljesen más karakterekre helyeződött volna a hangsúly az Assassin's Creed Syndicate, Origins és Odyssey játékokban. Sokkal több szerepet kaptak volna a női szereplők, sőt az Odysseyt eredetileg csak Kassandrára írták meg, de végül elvetették az ötletet felsőbb nyomásra. Az indok az volt, hogy női protagonistával nem lehet eladni egy ekkora címet. Valószínű nem ezen múlik manapság már egy videójáték sikere, elég csak a Horizon Zero Dawnra és a Tomb Raider sorozatra gondolni.

Vissza Hascoëthez

Mikor a Ubisoft is realizálta, hogy a 2019-es esztendő jelentős bukással zárul majd a The Divison 2 és Ghost Recon Breakpoint kudarcai után, elkezdtél felszámolni Hascoët holdudvarát. Hét alelnöknek mondtak fel, akik közvetlenül Hascoët keze alá dolgoztak. A cél nem volt más, mint Hascoë befolyásának csökkentése és egy új kreatív szemlélet bevezetése. Hiába a folyamatos jelzések a HR osztály felé, a rengeteg bizonyíték a kreatív igazgató ellen, egészen július 12-éig kellett várni arra, hogy felmondjanak Guillemot egyik legjobb barátjának. 

Azóta a CEO kiállt a nyilvánosság elé és új célokat határozott meg a Ubisoft számára. Szeretnének egy olyan céget felépíteni, ahol minden munkavállaló biztonságban érezheti magát, miközben kigyomlálják teljesen a toxikus viselkedés minden formáját. Nem lesz egyszerű feladat, mivel közel 20 000-n dolgoznak a szervezetnél, amelynek 80%-a férfi. A női kisebbségnek tűrnie kellett a viccelődéseket, az agresszív közeledéseket és az egyenesen szexista, durva viselkedést, ha nem akarták elveszíteni az állásukat. Ezeknek a zaklatásoknak a fő mozgatórugója Hascoët volt, de csak a jövőben derül ki, hogy az ő menesztésével megszűnhetnek-e ezek a súlyos problémák.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!