Több, mint 20 év után, még mindig él az Age of Empires e-sport ága

Több, mint 20 év után, még mindig él az Age of Empires e-sport ága

Ha azt hiszed, hogy az RTS mint e-sport halott, akkor nagyot tévedsz.

A fiatalabb e-sport rajongók talán már nem is emlékeznek a régi szép időkre, mikor még nem volt Battle Royale, nem voltak online kártyajátékok, sem MOBA-k, az e-sport pedig gyakorlatilag két szegmensre volt bontható. FPS játékok és RTS, azaz valós idejű stratégiai játékok. Utóbbi kategórián belül egyértelműen, a StarCraft volt a király, aztán jött a WarCraft 3, majd 2010-ben jött a StarCraft II, ami megpróbálta ugyan újjáéleszteni az RTS e-sportot, ez nem sikerült maradéktalanul.

Talán túlzás lenne az SCII próbájához hasonlítani mostani cikkünk alanyát, de az biztos, hogy az Age of Empires 2: Definitive Edition megjelenésével újra egyre többen figyelnek az RTS-ekre. Sajnos még így is kevesen, de az biztos, hogy az AoE2:DE felélesztette kicsit a már-már hibernált közösséget, ráadásul nem csak a világ egy-egy eldugott pontján, hanem szinte mindenhol, többek között Magyarországon is.

Ide s tova, közel 20 éve aludták álmukat az AoE játékosok, hiszen a széria utoljára a 2000-es évek elején volt népszerű. A felújított, enyhén átdolgozott Definitive Editionök viszont új életet leheltek az Age of Empires szériába. Különösen a második rész, ami sokak szerint magasan a legjobb volt régen és az még most is. A veteránok megtalálják benne azt az örömöt, amit anno is, a csinosabb külsőnek, jobb technikai adottságoknak hála pedig az újoncok is szívesebben vágnak bele a játékba.

Így szinte automatikus volt az is, hogy a e-sport terén is nagyobb szerepet kapjon az AoE. Nagyobb közösség, több figyelem, nagyobb pénzdíjazás. Egyre több európai versenyt találunk a játékhoz, megfelelő szervezéssel, szponzorokkal, profi mérkőzésekkel, több ezer eurós díjazásokkal. Tavaly még egy világbajnokságot is rendeztek, ahol 57 ország, 193 különböző csapata mérte össze tudását és tehetségét. Hetekig tartott a verseny, amit persze élőben követhettünk akár mi is és ahol 30 ezer dollárt osztottak szét a játékosok között.

Nem feledkezhetünk meg a Red Bull Wololo kupákról sem. 2020 májusa óta három különböző versenyt tartottak meg a szériában, összesen 81752 dolláros díjazással. A Wololo III éppen pár hete, január végén ért véget, sokan pedig már azt várják, hogy mikor jelentik be a versenyszéria következő felvonását.

De bőven van lehetőség a hazai versenyzésre is. Hiszen a magyar közösség is felébredt, sőt, még növekedni is tudott. Jelenleg is több Age of Empires 2: Definitive Edition kupa zajlik itthon, például a 3v3 HunCup, ahol 15 db 3 vagy 4 fős klán/csapat méri össze AoE tudását, az összdíjazás pedig több, mint 100 ezer forint. De annak sem kell félnie, aki inkább magányos farkasként szerezne magának hírnevet AoE játékosként, 1v1 kupákat is rendszeresen találni.

egymás mellett a Definitive Edition és az eredeti

Aki kicsit is érdeklődik a játék iránt, annak az Age of Empires Magyarország oldalát ajánljuk, illetve a Facebook csoportjukat, ahol mindent megtalál a játékról, a versenyekről és a közösségről. Nagy út áll még a játék, de igazából a műfaj előtt is, ha újra az e-sport mozgatórugója akar lenni, de nem lehetetlen, hogy idővel újra CS:GO és LoL magasságokban mérhető tömegeket mozgat majd meg az RTS, azon is belül is az Age of Empires.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!