Az FBI segítségével nyomoz az ESIC az amerikai ESEA bundázások után

Az FBI segítségével nyomoz az ESIC az amerikai ESEA bundázások után

Öt játékost már le is kapcsoltak.

2020 szeptembere óta nyomoz az ESIC az észak-amerikai bundázások ügyében, azóta pedig szép lassan, egyre nagyobbra hízik az ügy. Fél éve aligha hittük volna, hogy még ma is ez lesz az ESIC egyik fő munkája, azt pedig végképp nem gondoltuk volna, hogy még az FBI-t is bevonják az ügybe.

Pedig most már ez a helyzet. Két fronton is tart jelenleg a nyomozás, az egyik oldalról csaló egyének után kutatnak, akik ha lehetőség kínálkozott, saját magukra vagy éppen maguk ellen fogadtak, a másik oldalon pedig a szervezet szintű bundázás elkövetőit próbálják elcsípni. Ez mostantól valószínűleg sokkal gyorsabban halad majd, az FBI segítségétől legalábbis sokan ezt várják.

Öt potenciális csalót már le is buktattak. Nem sokkal azután, hogy bejelentették az FBI is nyomoz az ügyben, napvilágra kerültek bizonyos beszélgetések, amelyekben észak-amerikai ESEA MDL játékosok beszélnek a bundázás, csalás lehetőségéről. Esetükben még nem tudták teljesen bebizonyítani a csalást, így egyelőre csak az ESEA-tól kaptak eltiltást, azt is csak májusig.

A sztori talán legszomorúbb pontja, hogy az eddigi nyomozás alapján a match fixing a CS:GO egész magas szintjét is eléri. Persze az is szomorú, hogy az ausztrál CS:GO szenved a bundázásoktól, de mégis a sport egy nagyon kicsi szeletéről van szó az ausztrál mezőny személyében. Nem úgy az NA CS:GO! Pedig a már több, mint fél éve tartó ügy az amerikai MDL-ig, vagyis az amerikai ESL Pro League küszöbéig nyúlik. 

A már ESEA bannal "jutalmazott" öt játékos is az ESEA Premier ligájában, röviden az MDL-ben játszottak. Kíváncsian, ugyanakkor szomorúan várjuk az ügy további fejleményeit, ahogy azt is, hogy ha már az FBI is nyomoz, akkor a Valve vajon mikor szólal meg a match fixing kapcsán.

Az ESEA bant kapott, potenciálisan csaló öt játékos:

  • Sebastian "retchy" Tropiano
  • Carson "nosraC" O'Reilly
  • Kevin "4pack" Przypasniak
  • Alex "vek" Voynov
  • David "J0LZ" Jolin

Töltsd ki az éves magyar e-sportkutatást és nyerj értékes ajándékot! 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!