HLTV ranglista: Kevesen érdemelték ki a nyugodt nyaralást Kölnben

HLTV ranglista: Kevesen érdemelték ki a nyugodt nyaralást Kölnben

A Na’Vi-é lett az első hely, de kiélezett harcok következhetnek a több csapat számára is kiábrándító kölni szereplést követően.

Az év első LAN-ja a Na’Vi győzelmével ért véget, ami nem csak egy hőn áhított trófeával jutalmazta az ukrán-orosz gárdát, hanem a HLTV ranglista első helyével is. A szervezet negyedjére ért fel a csúcsra története során, ezúttal a regionális riválisukat, a Gambitet letaszítva a trónról. Bár egyértelműen nafany és társai 2021 első felének győztesei, miután több értékes, de online kupát is begyűjtöttek 14 hetes menetelésük során, afelől nem volt kétség senkiben, hogy egy kiemelkedő LAN-eredmény többet fog érni ezeknél.

A két CIS-óriás mögött a G2, az Astralis és a Virtus.pro sorakozik a top 5-ben, utóbbi két csapat 6, illetve 4 helyet ugrott előre a ranglistán a kölni produkciójukat követően. A G2 helye bár nem változott, pontokban azért jelentősen eltávolodott a közvetlen kihívóitól, hála a kölni döntős szereplésnek. Amennyiben fenntartják a formájukat, úgy komolyan pályázhatnak ősztől a dobogó felső fokára is, de már annyi különböző G2 felállást láttunk elhasalni ezen a ponton korábban, hogy biztosak semmiképp sem lehetünk a sikerük folytatásában.

A legnagyobb ugrást a FaZe könyvelhette el, karrigan gárdájának első LAN-ja 11 helyet ért, ezzel a hatodik helyre zárkóztak fel. A többi top 10-es kölni résztvevő, mint a Heroic (a szezon tavaszi felének egyik legizgalmasabb csapata), a BIG, a NiP, a Vitality és a mousesports hátrébb csúsztak pár helyet a vártnál korábbi kiesésüknek köszönhetően, ropzék már ki is estek a legjobb tízes közül. Hozzájuk hasonlóan leszerepelt az eddig is csak a top 20-ban szereplő Complexity, a Furia és az OG is, akik szintén értékes helyeket veszítettek. Viszont a Spirit és a Liquid hullámzó teljesítménye után Köln párhelyes javulást eredményezett, előbbi csupán 1, utóbbi 11 pontra van attól, hogy megelőzze a mouzt, azonban a nyári szünet miatt még egy ideig nem dőlhet el ez a csata a 11. helyért.

A kölni formát tekintve kevés csapat érezheti azt a nyári szünetre fordulva, hogy megérdemelték a pihenést. A Na’Vi és a G2 jó irányba haladnak, csak úgy, mint a FaZe is, bár a sajtóban olof helye gyakran megkérdőjeleződik. Nem lehetünk biztosak abban, hogy az év végéig a csapatnál marad a svéd veterán, és kívülről nehéz megítélni, hogy milyen szerepe volt az igen szép LAN-teljesítményükben, ahol legyőzték a papíron erősebb Gambitet, majd a bajnok Na’Vi ejtette ki őket. Az Astralis helyzete pedig még abszurdabb, hiszen nyílt titok a játékosok elégedetlensége a szervezettel, folyamatos pletykák tárgya, hogy a majorgyőztes játékosok külön folytatnák device eligazolása után, valamint a sztáredző zonic távozása sincs kizárva. Ennek ellenére a top 4-ig jutottak Kölnben, szóval nehéz megmondani, hogy a nyári szünet után ők hol fognak állni, amennyiben egyben marad a felállás.

A többi csapat számára pedig az okozhat fejfájást a következő hetekben, hogy a korábbi eredményeiket és a játékosaik minőségét tekintve Kölnben a szervezeteik elvárásainak nem tudtak megfelelni. Nyilván nem végezhet mindenki a legjobb négyben, de a FaZe és az Astralis valószínűleg meglepett pár csapatot, amivel borult is a papírforma. A Gambit, a Heroic és a Virtus.pro valószínűleg közelebb várták magukat a döntőhöz, mint jutottak, a NiP vagy a Liquid számára pedig a rájátszás reális cél volt, mégsem jött össze. Előbbi gárdának ez különösen nagy pofon lehetett, hiszen device leigazolása után nagy ígéretek hangzottak el, egyenesen Cristiano Ronaldohoz hasonlították a nindzsák a dánt.

Az év első LAN-ján leszerepelni bizonyosan fájdalmas, de nem feltétlenül ok a cserére, ráadásul a soron következő Major felállásra vonatkozó szabályai természetesen, mint mindig, most is limitálhatják majd az igazolási törekvéseket, ezt is érdemes belekalkulálni. Az online érát követő nyári szünet pedig – ha másra nem is – arra tökéletes alkalom lehet, hogy kicsit helyre tegyék magukat az ingadozó teljesítményű, megfáradt játékosok, és újult erővel vágjanak bele a szezon második felébe, ahol – amennyiben megrendezik – a stockholmi Majorre kell már készülniük, ami 2019 óta a legfontosabb verseny lehet majd.

Természetesen lesznek előtte is nagyobb tornák, egyelőre nem tudni milyen formátumban, de a Na’Vi például megkaparinthatja az Intel Grand Slamet is a szünet után – csupán egyetlen győzelemre vannak ettől a céltól.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!