18

Elmúltál már 18 éves?


/
Beperelték az Activisiont a nőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód miatt

Beperelték az Activisiont a nőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód miatt

Csorba eshet a világ egyik legnagyobb videójátékos kiadójának hírnevén. 

A világ egyik legnagyobb kiadója kellemetlen helyzetbe került: az Activision Blizzard (melynek olyan neveket köszönhetünk, mint például a Call of Duty, az Overwatch vagy éppen a World of Warcraft) ellen pert indítanak a „frat boy” kultúra miatt. Ez a kultúra röviden a következőről szól: a munkahelyen dolgozó nőket szexuálisan zaklatják és egyenlőtlen fizetést adnak nekik. A kaliforniai tisztességes foglalkoztatásért és lakásügyért létrejött minisztérium (DFEH) által indított pert kétéves nyomozás előzte meg.

A DFEH jelentése az Activision Blizzardról azt állította, hogy a cégnél végzett munka „hasonló egy frat házban való munkavégzéshez, amely azt jelenteti, hogy a férfi alkalmazottak iszogatnak és a női alkalmazottakat szexuálisan zaklatják - mindezt bármiféle következmény nélkül.

Az irodában a nőket úgynevezett "kockakúszásoknak" vetik alá, amelyek során a férfi alkalmazottak rengeteg alkoholt isznak, miközben az irodában lévő különféle fülkékben mászkálnak, és gyakran nem megfelelő magatartást tanúsítanak a női munkavállalókkal szemben. A férfi alkalmazottak büszkén érkeznek másnaposan munkába, hosszú időn keresztül videójátékokat játszanak munka közben, miközben felelősségüket a női munkavállalókra ruházzák át. Emellett gúnyolódnak szexuális együttléteikről, nyíltan beszélnek a női testről és viccelődnek a nemi erőszakkal is.

Blizzard office

Az egyik hölgy öngyilkosságot követett el egy üzleti út során, miután az egyik férfi felettese síkosítót és fenékbe helyezhető szexuális segédeszközöket hozott magával. A halála előtti bulin férfi munkatársai róla készült meztelen fotókat körbe. A perben megnevezik a World of Warcraft korábbi kreatív vezető igazgatóját, Alex Afrasiabit is.

Afrasiabi annyira gyakran zaklatott hölgyeket, hogy lakosztályát Bill Crosby után Crosby Suite-nak hívták.

A cég összetételének 20%-a nő, azonban közülük nagyon kevés ér el valaha vezető szerepet a vállalatnál. A magasabb szerepeket elért nők kevesebb fizetést és bónuszt kapnak, mint férfi társaik. A perben több olyan eset is felmerült, amikor a nők nem kapták meg az előléptetést a férfitársakkal szemben, annak ellenére, hogy több tapasztalat és képzettség volt a hátuk mögött az adott szerepkörben. 

Emellett a per tartalmazza, hogy a nőknek alacsonyabb alapbért és kevesebb részjutalmat ajánlanak általánosságban a munkájukért. A férfi alkalmazottakról azt is megemlítették, hogy dedikáltan feladatokat ruháztak át a nőkre, hogy helyette inkább játékokat játszhassanak a munkahelyükön. A színes bőrű nők irányába a rasszizmus is megjelent. 

A Blizzard természetesen tagadja mindezt, kiegészítve azzal, hogy az elmúlt néhány évben és a per megkezdése óta jelentős változásokat hajtottak végre a vállalati kultúra kezelése és a vezetői csapataik közötti sokszínűség hangsúlyozása érdekében.

Nem egyedi az ilyesmi az USA-ban: mind a Riot Games, mind a Ubisoft nyakába varrtak már pert korábban közel hasonló okok miatt. 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(Borítókép: Steam)

Kövess Minket!