Brit játékosokkal erősít a fnatic a svédek bukása után

Brit játékosokkal erősít a fnatic a svédek bukása után

A fnatic gaming igazgatója részletesen beszámolt a svéd csapatuk problémáiról, és hogy hogyan jutottak el a nemzetközi felállás megvalósításáig.

JW és golden kispadra kerülése után a fnatic bejelentette, hogy a jövőben nemzetközi felállást próbál összerakni - ennek megfelelően tegnap le is igazolták a két brit ex-Cloud9-játékost, ALEXet és meziit. Meglepő, de logikus lépés ez a részükről, hiszen a svéd tehetségek jó ideje nem tudnak eljutni arra a pontra, ahol képesek lennének világverő csapatot verbuválni belőlük. Ráadásul, amikor olyan játékosok vannak a piacon, mint ALEX vagy mezii, akik most már hivatalosan is csatlakoztak a már említett két játékos helyére, akkor nincs is igazán veszíteni valója a fnaticnak. A szervezet az elmúlt években mindent megpróbált a korábbi svéd felállásával, és a fnatic gamingért felelős igazgatója, Patrik "cArn" Sättermon részletesen beszámolt a problémákról egy HLTV-nek adott interjúban - ebből szemlézünk most.

A fnatic-rajongók számára legfontosabb kijelentés egyértelműen az, hogy "amíg létezik a CS és kompetitív, vannak, akik foglalkoznak vele, és vannak nagyon jó, elérhető játékosok, addig a fnatic a csúcsra tör". CArn ezzel gyakorlatilag hitet tesz a játék és a szervezete jövője mellett, ami különösen bíztató olyan időkben, amikor inkább kiszállnak a játékból a befektetők és a szervezetek, mintsem beruháznak. A fnatic neve összeforrt a játékkal, minden idők egyik legsikeresebb CS:GO, illetve számtalan top 1.6-os csapatnak adtak otthon a létrehozásuk óta - ha ők is feladnák, az ki tudja milyen láncreakcióhoz vezetne.

A mostani mozgolódások a fnatic körül már nyilván egy új korszak kezdetét jelölik. Ehhez azonban érdemes lezárni az előzőt, és cArn kommentárjai a JW-felállás kapcsán segítenek tisztán látni, hogy az miért nem működött, miért kell most egy teljesen új, a fnatictól jó ideje idegen filozófiát behozni CS:GO fronton.

"Azt hiszem elvesztünk valamikor, nem vagyok biztos abban, hogy ez a motiváció miatt lett volna; valójában keményebben dolgoztunk, mint valaha, de az önbizalmunk csapatként és egyénileg is sérült, nem tudtunk kimászni ebből a gödörből, ezért korán kiestünk a versenyeken, visszaestünk a világranglistán, kevesebb versenyre jutottunk ki vagy keményebb ellenfeleket kaptunk a seedelés miatt. Az első hat hónapban elért konzisztencia elveszett, és utána már nem tudtuk visszaszerezni."

"Úgy gondolom ez egy LAN-csapat. Ott tudnak igazán remekelni a játékosaink. Ez nem egy kifogás, hanem a valóság. Taktikát nézve voltak hibák. Az irányítónak nagy szerepe van ebben, ahogyan az edzőnek is. Nem volt megfelelő a kohézió, az időzítések rosszak voltak, rizikós peekeket vállaltunk be, és olyan planthelyzeteket buktunk el, amilyeneket nem szoktunk."

Ezt követően cArn arról beszél, hogy a csapaton belül, illetve a vezetésben milyen kérdések merültek fel a projekt körül. Szerinte belül megvolt az akarás ahhoz, hogy jobbra forduljanak a dolgok, de egyszerűen valami nem működött. Emellett egyéni teljesítménybeli problémák is voltak szép számmal, amivel valószínűleg JW-ra utal, aki az elmúlt években nagyon visszaesett, és láthatóan frusztrált is volt emiatt. "Vízesésszerű a dolog. Irányítás, taktikák, és ahogyan az egyének játszottak" - mondta erről cArn.

A fnatic vezetésében a csúcsosodó problémákat látva az a kérdés merült fel, hogy feltétlenül svédeknek kell játszania a fnaticban? "Nem vagyunk svéd szervezet, globálisan működünk, irodáink és alkalmazottaink vannak világszerte. Lehetséges-e, hogy a legjobb mechanikával bíró játékosok, vagy a jövő in-game leaderei nem egy kék és sárga svéd útlevéllel rendelkeznek?"

Ezután cArn elmondta, hogy miért tartott ilyen sokáig, hogy meghozzák a döntésüket. "Kívülről egy vesztes csapatot láttál, ami esett vissza a ranglistán, de belülről egy keményen dolgozó gárdát, akik nem panaszkodtak és praktikus megoldásokkal álltak elő. Ezért én azt hittem, hogy van fény az alagút végén." Mostanra már tudjuk, hogy sajnos nem volt fény az alagút végén, és az új nemzetközi projekt ALEX irányításával az, aminek mindent alárendel majd a szervezet a jövőben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!