ESIC-biztos:

ESIC-biztos: "Nincs okom azt hinni, hogy megkérték [HUNDENt] a fájlok elküldésére"

Ian Smith, az ESIC biztosa beszélt a HUNDEN-botrány részleteiről, az Astralis érintettségéről és az edző vádaskodásáról.

A HLTV és a Dexerto is készített tegnap egy-egy interjút az ESIC biztosával, Ian Smithszel. A téma HUNDEN volt, pontosabban az ESIC munkája és azok a részletek, melyeket a múlthét pénteken kiadott nyilatkozatban nem közöltek, de közérdeklődésre tarthatnak számot. Erre különösen annak fényében volt szükség, mert HUNDEN lassan egy hete minden nap nyilatkozik valamit a dán tv2.dk-nak: a kétéves eltiltása kapcsán az ESIC eljárását, a tavalyi coaching bugos incidense miatt pedig volt csapattársait sározta be többször is olyan bizonyítékokra hivatkozva, melyeket Pimpen kívül még senki sem látott.

A HLTV Confirmed tegnapi adásában Ian Smith megválaszolt több fontos kérdést is, az egyik legnagyobb ezek közül arra a kezdetektől fogva kétséget keltő információra vonatkozott, miszerint az Astralis ugyan megkapta a stratbookot HUNDENtől, de nem nyitották meg. Sokan kételkedtek abban, hogy ez hogyan lehetséges, de Smith szerint a segédedző, aki megkapta, nyaralni volt, nem fért hozzá fizikailag az információhoz. Elmondása szerint az ESIC, a Heroic és az Astralis közösen hívták fel az illetőt, hogy egyáltalán tájékoztassák az email létezéséről.

A HLTV Confirmed műsorvezetői ezért arról kezdtek faggatózni, hogy esetleg kérésre küldte-e el HUNDEN a potenciális jövőbeli munkáltatójának ezeket a fájlokat. Smith erre azt felelte, hogy "nincs okom azt hinni, hogy megkérték [HUNDENt] a fájlok elküldésére". Ezt kiegészítette később azzal, hogyha valamelyik érintett fél előáll olyan bizonyítékkal, ami arra utalna, hogy az Astralisnak is volt felelőssége az ügyben, akkor kivizsgálják, de nekik nincs kapacitásuk olyan információk után kutatni, melyek valószínűleg nem is léteznek.

Smith egyébként megerősítette, hogy a Heroic állításai a pénteki nyilatkozatukban helytállóak voltak a dokumentumok természetét illetően, tehát tényleg olyan szellemi tulajdonok és részletes információk, videók szerepeltek a szerinte igen jelentős terjedelmű mappában, melyek elmondása szerint "egy ellenfél kezében nagyon hasznosak lennének".

Smith HUNDEN fenyegetőzéssel kapcsolatos vádjára is reagált. Ismét elmondta, hogy ők egy egyszerű vádalkut ajánlottak fel, és azt mondták, hogy ha elfogadod, akkor kétéves eltiltás lesz és lezárjuk az ügyet, ha pedig fellebbezik, akkor nem tudják garantálni, hogy nem találnak olyan súlyosbító körülményeket, melyekkel akár hosszabb is lehet a ban. Smith szerint mindezt azért tették, mert nem volt olyan elképzelhető helyzet, amiben HUNDEN be tudja bizonyítani az ártatlanságát azután, hogy saját maga publikusan többször is beismerte bűnösségét - igaz, szerette volna elbagatelizálni azokat. Az ESIC jelentése egyébként napokkal korábban jelent volna meg, de még adtak időt HUNDENnek arra, hogyha bármilyen új bizonyítékot akar prezentálni, megtehesse. Ez nem történt meg, így maradt a kétéves eltiltás.
A HLTV Confirmed szó esett a Pimp által látott bizonyítékokról is, melyekről HUNDEN napi szinten beszél az eltiltása óta. Ezek elvileg azt a vádat támaszthatják alá, hogy a coaching bug használatában bűnrészesek voltak a Heroic akkori játékosai is, tehát cadian, b0RUP, stavn, niko és TeSeS is. Smith azonban elárulta, hogy ők egészen idáig nem kaptak semmit HUNDENtől, de ha elküldi nekik, akkor nagyon szívesen megnézik, ha pedig tényleg olyan jelentősségű ez a bizonyíték, mint ahogyan HUNDEN és Pimp is lefestette azt a dán médiában, akkor hajlandóak kivizsgálni a játékosok érintettségét.

A Dexertonak adott interjúban Smith a ban hátteréről beszélt Luis Mirával. Először is leszögezte, hogy ez egy nagyon speciális ügy, nincs hasonlóság a tavalyi coaching bug használat vizsgálata és eközött, valamint az eltiltás hosszát is teljesen másképp ítélte meg. A legfontosabb különbség a két eset között az időzítés és a kontextus volt Smith szerint, tehát a tény, hogy napokkal egy ESIC-tag eseménye, az IEM Köln előtt történt, ahol potenciálisan játszhattak volna az Astralis ellen, és közben szerződésben állt a Heroickal, de aktívan tárgyalt az Astralisszal, akik foglalkoztatni szerették volna őt.
Arra a kritikára is reagált Smith, miszerint HUNDEN korábban egy évet (később ezt csökkentették 8 hónapra a közreműködése miatt) kapott a coaching bugért, most pedig két évet kapott a stratbook megosztásáért, és ez sokak szerint nem arányos, mert előbbit súlyosabbnak tartják. Smith szerint nem lehet összehasonlítani a kettőt, az első esetben ugyanis egy mátrix alapján több mint 30 edző büntetését kellett arányosítani, míg HUNDEN esete egyedi. Ezért nem is volt hatással az első kihágás a második ban hosszára.

Zárásként SPUNJ, a HLTV Confirmed során elhangzott kommentjét fűznénk hozzá HUNDEN soha véget nem érő botrányához:

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!