Blizzard zaklatási botrány: Több tucatnyi embert elküldtek, vagy vontak felelősségre

Blizzard zaklatási botrány: Több tucatnyi embert elküldtek, vagy vontak felelősségre

A cég belső vizsgálata felelősségre vonta a zaklatásban részt vevő kollégákat.

Július közepén robbant ki az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya, ami szerint beperelték az Activision Blizzardot a nőkkel szembeni szexuális zaklatások miatt. A történet a folytatásban tovább mélyült: az alkalmazottak sztrájkba kezdtek, mert nem értettek egyet a vezetőség reakcióival, amely megpróbálta a felelősséget másra terelni; a botrány hatására lemondott a Blizzard elnöke, aki a cégtől is távozott; valamint két újabb pert is indítottak a Blizzard ellen, először a részvényesek félrevezetése miatt augusztus elején, a hónap végén pedig a bizonyítékok eltüntetése miatt

A cég belső vizsgálatot is elrendelt az ügyben, legutóbbi közleményükben pedig arról számoltak be, hogy több, mint 20 alkalmazottat bocsátottak el, további legalább 20 alkalmazottal szemben pedig jelenleg is folyamatban van a fegyelmi eljárás. Az alkalmazottak javarészt programozóként, fejlesztőként dolgoztak a cégnél. Hozzátették a közleményhez, hogy az Etikai Bizottságban egy új testületet is alakítottak, amely az egész eset vizsgálatára specializálódott.

"A legutóbbi hónapokban jóval több bejelentést kaptunk, mint korábban. Az emberek aggodalmuknak adtak hangot évekkel ezelőtti, illetve a jelenben történő eseményekről is. Örömmel fogadjuk ezeket a jelentéseket, csapatunk pedig folyamatosan dolgozik ezek kivizsgálásán mind belső, mind külső erőforrásokat is felhasználva. A belső vizsgálat eredménye alapján ezeket kategóriákra osztottuk, a jóval sürgősebb jelentéseket pedig előrébb vesszük a prioritási listán" - áll a közleményben.

Az elbocsátott kollégák között van többek között a Diablo 4 rendezője és vezető pályatervezője, valamint egy World of Warcraft designer is. Más, vezető pozícióban lévő, a zaklatásban szintén érintett alkalmazottak (például a WoW egyik kreatív igazgatója) már korábban távoztak a cégtől.

(Borítókép)

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!