Akár rács mögé is kerülhetnek a kalózok Malajziában

Akár rács mögé is kerülhetnek a kalózok Malajziában

Megszavazta a törvénymódosítást a maláj parlament, így szigorú büntetés elé nézhetnek az illegális tartalmak fogyasztói.

Szinte nincs olyan ország, amelyben ilyen, vagy olyan formában ne élnének a felhasználók az illegális tartalommegosztással is. Egyes helyeken enyhébben, vagy sehogyan, míg máshol komoly büntetéssel szankcionálják azokat, akik törvénysértő módon osztanak meg az interneten bármilyen jogvédett tartalmat. Malajzia most csatlakozott az utóbbiak táborához, ugyanis megszavazta a parlament a szerzői jogok védelméről szóló törvény módosítását, amely kitér az illegális streaming szolgáltatásokra is.

A továbbiakban így akit kalózkodáson érnek, azt közel 800 ezer forintnak megfelelő maláj ringgites pénzbírsággal is büntethetik, de súlyosabb esetben akár 20 év börtönbüntetés is kiszabható, de még az is előfordulhat, hogy a szabályszegőket mindkét büntetésben is részesítik. Ebbe beletartozik nemcsak az, ha valamit egy adott felhasználó oszt meg az interneten, de még az a személy is büntethető, aki ilyen tartalmat fogyaszt.

Ez pedig nemcsak a magánszemélyekre, hanem a különböző cégekre és vállalatokra is érvényes, azaz ha egy cég vezetője tudott a jogsértésről, de nem tett meg annak megakadályozásáért semmit (vagy legalábbis minden tőle telhetőt), úgy társtettesnek számít az adott bűncselekményben.

A törvénymódosítást egy, a maláj legfelsőbb bíróság által elfogadott határozat tette lehetővé, az ország szerzői jogi törvénye ugyanis az illegális tartalommegosztás régebbi formáira volt érvényes és a kalózkodás ellen nem alkalmazhatták, immáron viszont már erre is megvan a lehetősége az országnak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(borítókép)

Kövess Minket!