Összeolvad az ESL és a FACEIT, szaúdi befektetők vették meg őket

Összeolvad az ESL és a FACEIT, szaúdi befektetők vették meg őket

Az ESL és a FACEIT a jövőben egy nagy cégcsoportként, ESL FACEIT Group néven működik tovább.

Összesen másfél milliárd dollárért vásárolta meg az ESL-t és a FACEITet egy Savvy Gaming Group nevű, a szaúd-arábiai kormány Public Investment Fundja által pénzelt csoport. A hírt először egy német lap, Handelsblatt hozta le saját forrásokra hivatkozva, de nagyobb nyilvánosságot a Sports Business Journalon megjelent angol cikk után kapott, melyre reagálva az ESL és a FACEIT megerősítették azt – kiegészítve rövid és hosszútávú terveikkel. Az üzlet várhatóan 2022 második negyedévében zárulhat le.

Az ESL és a DreamHack tulajdonosa 2015 óta a Modern Times Group (MTG) nevű, svéd bejegyzésű csoport volt. Az ESL jelenleg az egyik legnagyobb esport rendezvényszervező cégnek számít világszerte több mint 600 alkalmazottal, de emellett hozzájuk tartoznak még az ESEA (CS:GO) és a Badlion (Minecraft) kliensek is. Az említett brandekért mindösszesen egymilliárd dollárt fizet a Savvy Gaming Group. A FACEIT eddig magántulajdonban volt, tőzsdén nem jegyezték, de a hírek szerint fél milliárd dollárt ért a szaúdi csoportnak. Korábban az egyik nagy CS:GO rendezvényszervezőnek számított a londoni cég, de igazi sikerük a FACEIT PUG szolgáltatás volt, mely az ESEA konkurense.

Az ESL és a FACEIT közös nyilatkozata alapján arra lehet számítani, hogy a különböző brandek továbbra is önállóan fognak működni, viszont lesznek közös célok:

  • az NA CS:GO felvirágoztatása,
  • erősebb CS:GO anti-cheat program az ESEA és a FACEIT közös munkájával,
  • jobb lehetőségek a profivá váláshoz az FPL kibővítésével, pénzügyi és hardveres támogatással, csapatok scoutingjának erősítésével.

A szaúdi Public Investment Fund mostanában azzal került még a hírekbe, hogy meg akarják venni az olasz Series A-ban játszó Inter Milant egymilliárd dollárért, és állítólag a francia Ligue 1-es Marseille-t is, miközben tavaly év végén megszerezték már az angol Premier League-ben szereplő Newcastle-t.

Szaúd-Arábia szerepvállalása (vagy inkább a törekvése) az esportban nem újdonság. Korábban a hírhedt NEOM-projekten - ami lényegében egy városfejlesztési vállalkozás súlyos emberi jogi problémákkal - keresztül próbálták szponzorálni a BLASTot és az európai League of Legends ligát, az LEC-t. Végül a BLAST és a Riot Games is visszamondták a szaúdi pénzt a közösség nyomására. A Riotnak ehhez 24 óra kellett a hatalmas botrány miatt, a BLAST viszont csak utánuk jelentette be az együttműködés megszületését, majd a dolgozók, a kommentátorok és a partnercsapataik fellépése kellett a visszautasításhoz napokkal később. Emellett pozitívabb megítélésű esport projektekben is feltűnt azért a közel-keleti ország az elmúlt években, például a tavalyi Gamers Without Borders nevű fesztivált is ők szervezték.

Jelenleg a felvásárlás körüli legnagyobb kérdés az, hogy a Valve mit reagál majd? Vajon belekötnek-e majd az immáron szaúdi hátterű ESL FACEIT Groupba? Hatással lesz ez a versenyekre?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!