CS:GO: Saját szervezettel mentené meg a svéd mezőnyt JW

CS:GO: Saját szervezettel mentené meg a svéd mezőnyt JW

A svéd veterán méltatlannak tartotta a fnaticos búcsújának körülményeit, most megmutatná hogyan is kell menedzselni egy szervezetet szerinte.

Hogyan menthető meg a svéd Counter-Strike? Érdemes-e egyáltalán megmenteni? Ilyen kérdések foglalkoztatják jelenleg az ország egyik legsikeresebb játékosát, Jesper „JW” Wecksellt. CS:GO karriere jelentős részét a fnaticban töltötte, akikkel három Majort nyert az évek alatt számtalan egyéb torna mellett. Az elmúlt években a siker mégis elkerülte nem csak őt, de a svéd CS:GO-t úgy általában: a fnatic erre válaszul nemzetközi vizekre evezett 2021-ben, a NIP device és es3tag leigazolásával kezdett egy új, nem éppen működő vállalkozásba. JW most régi harcostársával, flushával együtt próbálna egy új szervezetet alapítani fiatal, svéd játékosokra építve, de a lehetőségek erősen korlátozottak. Ez derült ki a HLTV-nek adott interjúból is.

JW-ról nem lehet úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba a fnatic. Ezúttal értelemszerűen a távozása körülményeiről kérdezték a még mindig csak 26 éves játékost. A meglepően hosszúra nyúlt bukás egy elszalasztott lehetőséggel indult 2019-ben: nawwkot szerették volna leigazolni AWP-snek a GamerLegionből, de nem sikerült a magas ára miatt, ezért JW maradt a sniper, a visszatérő Golden pedig átvette az irányítói feladatokat flushától. Eleinte szépen muzsikált a csapat annak ellenére, hogy szöges ellentéte volt az eredeti elképzelésüknek, de amikor 2020-ban áttértünk az online érába, minden elromlott, és a következő egy évben tarthatatlanná vált JW AWP-s játéka.

2021 áprilisában jött az első nagy változás, amikor flusha átigazolt a GORILLAZba. JW játéka innentől kezdve saját bevallása szerint is kevés volt, állítása szerint a Flashpoint 3 RMR után kapott egy hívást az edzőjüktől, hogy új AWP-st akar a szervezet, Golden lesz az IGL:

„Ez volt a legjobb versenyem évek óta, úgy éreztem a megközelítésem és a munkám nagyon jó volt. Elmondtam nekik, hogy megértem, de nem számítottam rá. Nem vágtam rá azonnal, hogy folytatni akarom, időre volt szükségem, mert korábban többször is feladtam már az AWP-t, de mindig a saját feltételeim szerint – most úgy éreztem nem így van.”

A következő hónapokban kiderült, hogy nem fenntartható a felállás. JW és Golden kispadra kerültek, utóbbi a Fnatic Rising edzője lett néhány hónap erejéig, annyira távol került az aktív játéktól. A helyükre érkezett két brit, ALEX és mezii, Jackinho is hamarosan kegyvesztetté vált az AWP-s szerepben, így megalakult a mostani ötös smooyával.

„A fnaticos távozásom várható volt, meg nem is. Persze nem gondoltam, hogy ilyen sokáig ott leszek, de minél tovább tartott, annál valószínűbb volt, hogy innen vonulok vissza, kapok valami szerepet a szervezetben edzőként, menedzserként, bármiként. Nehezen fogadtam a döntést. Megbecsültek, de azt gondolom nem tudták jól kezelni az örökségemet a búcsúnál. Kaptam egy viszlát tweetet és ennyi. Amikor Golden távozott, csináltak egy videót, én még azt sem kaptam, ami rosszul esett, mert annyi mindent értünk el együtt. Azt gondolom, legalább egy szép highlight videót azért megérdemeltem volna.”

A sérelmeken tovább lépve most már új projektek felé kacsintgat a „Csodagyerek”: saját csapatot, szervezetet építene. Elmondása szerint éveken át csinálta ezt a kirakós játékot a fnaticnál, most pedig bizonyítani szeretné, hogy képes ő erre vagy még akár többre is. A cél természetesen valamilyen svéd vállalkozás alapítása, amihez a rövid GORILLAZ-kitérő is motiválta, ahol a jó egyéni játékosok és nevek ellenére semmi sem működött. Flusha is kulcsszerepet kaphat ebben az elképzelésben, de ő 2022 végéig szerződésben áll, a kivásárlási ára pedig jóval magasabb, mint amit az elmúlt évek indokolnának.

„Svéd csapatot szeretnénk, mert mindenki hátat fordít Svédországnak, mi pedig látjuk a lehetőséget, csak törődésre van szükség. A legrosszabb esetben is csak valaki farmcsapata leszünk, mint 1.6-ban a Begrip, de ha még emiatt is esik szét a projekt, nagy győzelem lenne ez a svéd mezőnynek – itt tartok most. Szeretnék versenyezni, de közben meg akarom mutatni a svéd Counter-Strike valódi arcát. Egy saját szervezet alapítása mindig is az álmaim között volt, ezért mentem annak idején a GODSENTbe is, mert azt mondták társtulajok leszünk. De én alapból egy nagyon vállalkozókedvű ember vagyok, szeretek sokféle dolgot csinálni a szerveren belül és kívül egyaránt.”

Természetesen, ha flushát még sikerül is megszerezni a projekthez, az sem lesz elég, mert befektetőkre van szükség, ami egyre nehezebb mostanában, illetve játékosokra, akik az alacsonyabb szinteken is egyre komolyabb szerződéseket kapnak túlzó kivásárlási árral társítva. JW figyelmét eddig két fiatal tehetség keltette fel, a korábban Lilmixben játszó Svedjehed, aki szerinte nagyon okos, és a Young Ninjasban szereplő Sapec, aki olyan önfeláldozó, a statjaival mitsem törődő játékos, amilyen nagyon hiányzik a svéd mezőnyből régóta.

Remek kérdés, hogy ezek a nevek összejönnek-e valaha egy csapatban, vagy hogy ki lehet majd az ötödik, ugyanis egyelőre még a nulladik lépésnél, az orgnál tartanak. A munka viszont elindult, JW elképzelése az, hogy a G2 márkamenedzsmentjét és az Astralis Dániában kialakított imázsát kombinálná egy svéd szervezetben, lehetőleg az említett játékosokkal. Addig is nyílt selejtezőkön, mixekben találkozhatnak majd a rajongói JW-val, „ha pedig elindulunk, azt tudni fogjátok.”

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!