IEM Katowice: Missclick vagy bundázás volt Perfecto M249-e?

IEM Katowice: Missclick vagy bundázás volt Perfecto M249-e?

Perfecto különös vásárlása tartja lázban a CS:GO közösséget, miután egy M249 eldobása valakinek 10 000 dollárt ért egy fogadáson.

Furcsa fogadási botrányba keveredett bele a NAVI és játékosuk, Perfecto az IEM Katowice alatt: a FURIA elleni domináns Mirage során a győzelem küszöbén az orosz érthetetlen módon vett egy M249-et, amit csak úgy eldobott a földre. Az 5200 dolláros fegyver megvétele először félrekattintás eredményének, majd BM-nek, azaz az előnyös pozíciójukkal való dicsekvésnek vagy trollkodásnak tűnt, egyfajta poénnak a nézők felé. De hamarosan kiderült, hogy egy kommentátor a CIS-régióból fogadást tett erre és feltételezhető, hogy Perfecto tudott ennek létezéséről, így a 20 dolláros tétből 10 000 dolláros nyereményt varázsolt.

A sportfogadások történetében számtalan bizarr helyzet előállt már, amelyekre a hatóságok vagy a fogadóirodák reakciói (bírságok, eltiltások jellemzően) később precedensértékűek lett, így jellemzően a kisebb jelentőségű befolyásolásoktól elrettentették már a közönséget és a játékosokat is. Az esportfogadások esetében viszont úgy tűnik, ezek a leckék még hiányoznak, ugyanis a GG.Bet (a NAVI szponzora) úgy döntött, hogy 501:1 arányban lehetővé teszi azt a fogadást, hogy a NAVI bármely csapat ellen vesz egy M249-et éles meccsen. Ezt az angol szakirodalom spot bettingnek hívja. A lényege az, hogy egy pontosan körülírt eseményre lehet tippelni, és általában magas odds párosul mellé, mert a sportszerű, optimális játéknak nem része, a meccs eredményét kevésbé vagy egyáltalán nem befolyásolja. Viszont ezzel együtt jár egy másik fogalom is, a spot-fixing, amikor egy ilyen eseményt bundáznak meg azok, akiknek hatásuk van rá.

A leghíresebb spot-fixing eset az elmúlt évekből a pite-botrány: 2017-ben a Sutton United kapusa, Wayne Shaw megevett egy pitét az Arsenal elleni televízióban közvetített FA Kupa-meccsen. Egy fogadóiroda 8:1-es oddsot kínált erre, Shaw pedig, aki kisebb jelentőségű meccseken már evett pitét, most szándékosan tette ezt, ezzel befolyásolta a fogadás végkimenetelét. Később ezt be is vallotta, ezért kéthónapos eltiltást és 375 fontos büntetést kapott a szövetségtől. Ebből is látszik, hogy nem kőkemény, szervezett bűnözés szintű, teljes ligákat és játékosok megélhetését sújtó bundázásról van szó, de attól ez még annak minősül. Valamint a spot-fixinget is lehet hasonlóan űzni, labdarúgásban például egy időzített bedobási lehetőségből gólt szerezhet az ellenfél, Counter-Strike-ban pedig előfordulhatna, hogy egy drága vásárlás hatására megromlik a csapat gazdasága és ez vereséghez vezet – de ezeknek alacsony az esélye.

A legtöbb szövetség és versenyszervező szabálykönyvében – legyen az sport vagy esport – bármilyen fogadás befolyásolására irányuló cselekedett szabályellenesnek minősül, így az ESIC (Esports Integrity Coalition) által felügyelt tornákon is, mint az IEM Katowice 2022. Itt érünk körbe. A CMARTy nevű kommentátor és a NAVI esete ugyanis nagyon hasonló a pite-botrányhoz: a CIS-régióban kommentátorok és mikrocelebek sorra posztoltak a közösségi médiában CMARTy 20 dolláros fogadásáról az M249-vásárlás kapcsán, ami akkora forgalmat generált jól beágyazódott casterek között, hogy esélytelen lett volna a FURIA elleni meccsre úgy érkeznie a játékosoknak, hogy nem hallottak róla. Maga CMARTy még be is tagelte a teljes NAVIt a fogadás screenshotja és a következő üzenet mellett a február 16-i posztjában:

„Tudjátok mit? Ha ez bejön, akkor csináltatok egy tetoválást: 1) M249-cel 2) Natus Vincerével 3) s1mple, Boombl4, b1t, electronic és perfecto játékosokkal. Retweet/like és sok sikert a NAVInak a #IEMKatowice2022-n #Maincast [az orosz nyelvű közvetítő partnere az ESL-nek]”

Február 19-én Katowicében aztán megtörtént a lehetetlennek tűnő vásárlás a FURIA elleni mérkőzésen, ahol nagyon domináns, 16:2-es győzelmet arattak végül, így nem igazán volt probléma a pénz. A 15. körben ezért Perfecto megvette az 5200 dolláros, a metától talán legtávolabb álló fegyvert annak ellenére, hogy mindenkinek volt teljes vásárlása, és csak eldobta a földre, nem kezdtek vele semmit, nem trollkodtak a brazilokkal. Még a NAVI is posztolt az esetről egy képet azzal a felirattal, hogy „ezt hagyjuk itt”.

Feltételezhetően nem félrekattintás volt pont emiatt, de még csak szándékos, szorosan a játékhoz köthető döntésnek sem megy el, hiszen ezzel a fegyverrel nem hogy sohasem szerzett killt egyik NAVI-játékos sem, de még csak nem is szokás vásárolni. Ha pedig Perfecto venni szeretett volna az AK helyett valami mást még, akkor lett volna rá kerete a csapatnak, de nem vettek. Így nehéz ezt nem a fogadással összekötni, ami 10 000 dollárral tette gazdagabbá CMARTyt és még ki tudja hány embert.

Az ilyen esetekben, hacsak a játékos be nem vallja, nehéz bármit is bizonyítani. Az eléggé feltűnő, hogy tudhatott a fogadásról és azért vásárolta meg az M249-et – legalábbis a többi racionális alternatívát sikerült lebontani fentebb. Viszont fontos megjegyezni, hogy a botrányban egyelőre arról nincs szó, hogy Perfecto ezt nem a mémért, hanem anyagi haszonért tette, akár a saját, akár a családja, barátai érdekében. A GG.Bet a nagy érdeklődés és közösségi média figyelem hatására még az eset előtt csökkentette az oddsot 50-re, mert 250%-kal magasabb volt a fogadási mennyiség, mint más hasonló eseményeknél általában.

A cikk publikálásakor még nem tudni, hogy az ESIC és/vagy az ESL vizsgálni fogja-e az esetet. Ha igen, valószínűleg egy figyelmeztetéssel megúszhatja Perfecto, esetleg egy kis bírsággal. Korábban, ekkora nyilvánosság előtt nem történt még hasonló CS:GO-ban, és ha vállalja a játékos, hogy egy CIS-régióban terjedő mémfogadás kedvéért tette az egészet, akkor talán elfogadható lesz az az olvasat, hogy nem tudta mibe nyúlt bele és milyen, ennél sokkal komolyabb integritásbefolyásoló cselekményeket idézhetne elő az, ha hirtelen profi játékosok keresnék a hasonló lehetőségeket figyelemért cserében.

A GG.Bet és a NAVI kapcsolata még kérdőjeles ebben az esetben, hiszen előbbinek nagyon jó reklám lehet az, hogy valaki 20 dollárból 10 000-et csinált, valamint hogy néha a legfurcsább fogadások is bejöhetnek, ők pedig mindent kínálnak az érdeklődöknek és fizetnek is. Nem tudni, hogy volt-e közöttük bármilyen összeesküvés. Viszont a CIS-régióban a közösség arcai, így az egész fogadás népszerűsítésében résztvevő kommentátorok olyan nyilatkozatokat tesznek, mintha gondolatolvasók lennének, ami nem segít.

Például azt állítják, hogy ez csak egy poén volt, egy kvázi antikapitalista kiáltvány és Perfectonak nincs szüksége erre a pénzre, biztos nem is érdekli – hogy ezt honnan veszik, az jó kérdés. A legfontosabb pontot viszont nem sikerült megértenie Konstantin leniniw Sivkonak sem: „Miért kellene egy játékosnak egy fogadástól függenie és nem vennie M249-et poénból csak azért, mert valaki téteket fogad rá?” – teszi fel a kérdést egy posztban. A válasz pedig nagyon egyszerű, benne is van a kérdésben. Azért, mert téteket fogadnak rá. Ha nem így lenne, nem érdekelne senkit, nem történt volna meg az eset, és csak azért, mert Perfectonak nem vált haszna belőle, mások kerestek rajta. Azért volt alapból 500:1-hez az odds, mert esélytelen volt a vásárlás megtörténése külső ráhatás nélkül, de leniniw és a többiek elérték, hogy valóra váljon, ezzel sportszerűtlen magatartást tanúsítottak. Annak is számítania kellene, hogy leniniw az ESL partnerével, a Maincasttal dolgozik az IEM Katowice orosz közvetítésén, valamint a GG.Bet is felkérte meccsek eredményeinek publikus tippelésére.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!