A Major legfontosabb sztorijai a Legends stage-hez érve

A Major legfontosabb sztorijai a Legends stage-hez érve

16 csapat maradt életben a PGL Major Antwerpenen, de ki és milyen kérdésekkel övezve száll harcba a héten?

Tündérmese, összeomlás, csoda és dominancia. A PGL Major Antwerpen első szakaszában mindegyikből kiadós ízelítőt kaptunk, hamarosan pedig eggyel nő a tét, ugyanis becsatlakoznak a küzdelembe a legendák is, vagyis az RMR-ok legjobbjai. A csapatok nevein végigszaladva bőven akad elmesélésre váró történet, de most röviden összeszedjük, hogy 2022 első Majorén kit és miért érdemes figyelni.

A Major előző szakaszából nyolc csapat jutott tovább: a G2 és a Vitality 3-0-val, az ENCE, a Spirit és az Outsiders 3-1-gyel, az Imperial, a Bad News Eagles és a Liquid 3-2-vel. Hozzájuk csatlakozik a nyolc legenda, akik az RMR-ok első helyein végeztek, ezért néhány napot kihagyva, kipihenten vághatnak bele szombattól a küzdelmekbe. Ők nem mások mint a Heroic, a BIG, a FaZe, a NAVI, a Cloud9, a CPH Flames, a NIP és a FURIA. Ez a tizenhat csapat a Challengers Stage-hez hasonlóan a Buccholz-rendszerrel felturbózott svájci formátumban játszik egymás ellen és a legjobb nyolc csapat jut tovább az egyenesági-kieséses rájátszásba.

G2: Az éveleji igazolások óta sem tudtak versenyt nyerni, pedig elképesztő a felállás, csak pont egybeesett a várható korszakuk a FaZe feltámadásával. Szerencsétlen helyzet, de még javítható a tavaszuk, ha folytatják az előző szakaszban mutatott dominanciájukat és elcsípik a Major trófeát.

Vitality: Tavaly év végén a legizgalmasabb projektnek nézett ki a franciák és a dánok összeboronálása, de a versenyeken ennek az ellenkezőjét láttuk. Eddig. A Major előző szakaszában nagyon erősnek tűntek minden téren, a mezőnyt elnézve csak akkor van okuk aggodalomra, ha ZywOo formája visszaesik a halálmentes rekordja után.

ENCE: A finn szervezet sikeréről nemrég értekeztünk bővebben is, a világ harmadik legjobb csapata és nem véletlenül. A Majorön eddig erősnek tűntek, de lehet miattuk aggódni, mert univerzális megállapítás a szakértők között, hogy ennél nekik nincs feljebb a konkurencia kiemelkedő minősége miatt. Ha a többiek felállásai klappolni fognak a héten, akkor visszaesnek. De vajon még egy hétig ki tudják-e használni az adott lehetőséget az ENCE sötét lovai?

Spirit: Meggyőző játék, nem túl meggyőző ellenfelek ellen. A Majorön az Astralis volt az egyetlen csapat, akivel Bo3-at játszottak, ott jónak tűntek, de a dánok kifejezetten borzalmasnak (blameF-et leszámítva). Vajon a világ legjobbjai ellen is elegendő degster fenomenális játéka?

Outsiders: A csapat vélhetően utolsó közös tornáján eddig nem láttunk tőlük semmi különlegeset a szokásos mémalapanyagoktól, minthogy körönként fizetik őket és így tovább. De megcsinálták az RMR-on, megcsinálták a Challengers Stage-en. Ha lehetetlen comebackre van szükség, ők készen állnak és alighanem a Legends Stage-en erre lesz szükség, ha tovább akarnak jutni.

Imperial: FalleN, fnx és fer utolsó táncán röhög a közösség minimum fél éve. A játékosok egykoron a világ legjobbjai voltak, az elmúlt években viszont akkorát estek, hogy mindenki a visszavonulásuk bejelentésére várt csak. Erre Last Dance néven összeálltak, találtak egy orgot és egy kis bukdácsolás után hirtelen a Legends Stage-en találták magukat. Ez egy meggyőző kezdés, de még nem tudjuk a történet végét, miszerint képesek-e folytatni és felnőni a Last Dance névvel járó nyomáshoz, miszerint nem ártana versenyt is nyerni?

Bad News Eagles: Az antwerpeni Copenhagen Flames-sztori vagy több is van bennük? Az elmúlt napokban sok rajongót nyertek maguknak, rigoN megállíthatatlannak tűnik, de nagyon más színvonal a Challengers Stage és a Legends Stage. Stockholmban a CPH Flames az utolsó akadálynál hasalt el, ezért lemaradtak a rájátszásról, a BNE pedig a hasonlóságok ellenére érdekesebbnek tűnik. A párosításoktól függően bármi lehetséges, láthattuk, hogy nem adják fel egykönnyen.

Liquid: Észak-Amerika utolsó reményei a Majorön, miután az Evil Geniuses csúnyán leszerepelt nem csak az RMR-on, de egész tavasszal, a Complexityt pedig a túlélés érdekében maga a Liquid ejtette ki a versenyről. Stockholmban a FURIA képviselte egész Amerikát a rájátszásban, és hiába nézett ki a Liquid jobban a Bo3-akban mint a Bo1-ekben (vagy bármikor tavasszal), ezt aligha játszhatják el kétszer a Legend Stage-es ellenfelek minősége miatt.

Heroic: A dánok nagyon nehezen békülnek a LAN-környezettel, lassan egy éve arra várunk, hogy nyerjenek valami fontosat az online éra után itt is. Erre eddig nem került sor, de cserében kezd elmenni mellettük a világ. Még mindig jók, Dániában egyértelműen ők állnak a ranglétra tetején. De trófeákért küzdő csapatból visszaminősültek idén fekvőrendőrbe, a Majorön pedig bizonyítaniuk kell, hogy ennél több van bennük. A rájátszásba jutás kötelező, de vajon bírják-e majd a nyomást?

BIG: A németek valahogyan mindig összehozzák, hogy az év legfontosabb versenyein tényezőkké váljanak. Idén ezt két cserével és gob b visszatérésével érték el, de a meggyőző RMR-os teljesítmény után lesz-e folytatás – mindig ez a kérdés. A Gobfather elméje, tapasztalata csodákra képes és a játékosok is jó erőben vannak. Legendaként egyértelműen a rájátszás a cél, viszont ebben a mezőnyben azért nagy meglepetés lenne, ha ezt összehoznák. De mekkora eredmény lenne tabseNtől és gob b-tól!

FaZe: Talán sohasem volt ekkora nyomás karriganen mint most. A tavaszi szezonjuk elképesztő eddig, az antwerpeni trófeára a szakértők szerint már fel is írták a nevüket ceruzával. De így történt 2018-ban Bostonban is és tudjuk mi lett annak a vége. Megismétlődik a balszerencse vagy karrigan végre legyőzi a démonait a fiatal és tehetséges felállásával, hogy megnyerje élete első Majorét?

NAVI: 2021 legjobb csapata, vitán felül. Az idei év viszont nem is alakulhatna rosszabbul a NAVInak: a játékosok élete és megélhetése veszélybe került, már nem keltenek az ellenfeleik szívében akkora félelmet, mint fél évvel ezelőtt. A kérdés a Major előtt az, hogy alábecsüljük-e őket? Mert tudjuk milyen játékosok vannak ebben a felállásban, azt is, hogy mire képesek, ha pedig csupán egy hét erejéig újra magukra találnak, akkor még meg is nyerhetik az egész tornát!

Cloud9: Heroic rajongónak lenni sem egyszerű, az utóbbi időkben a NAVI szurkolóinak is a játékon kívülre terelődik a figyelme, de hogyan lehetséges, hogy egy csapat mindkét tábor problémáit egyesíti, ráadásul a Cloud9 zászlaja alatt? Az online éra legjobbjai a Heroichoz hasonlóan kevés sikert találtak az elmúlt egy évben, de fontos különbség, hogy ők a NAVIval versenyeztek végig és számtalanszor lettek másodikok. A megélhetésük és a karrierjük hónapokon át veszélyben volt, most úgy tűnik, a Cloud9 ezt megoldja. De vajon a biztonság elősegítheti a sikert, amit a fiatal, orosz-kazah felállástól oly régóta várunk?

Copenhagen Flames: Az eredeti Bad News Eagles, csak azzal a különbséggel, hogy ismerjük a nagy, Majorön elért sikert követő hónapjaikat is. Stockholm után úgy festett a Complexity leigazolja őket, a pletykák szerint a játékosok túl sokat kértek, nem jött össze és azóta beragadtak. Ha nem jutnak ki a Majorre, aligha beszélne róluk bárki is, mert idén sikerből nem sok jutott a dánoknak a játékosaik egyéni minősége ellenére sem. De kijutottak a Majorre, méghozzá 3-0-val, amire még talán ők sem számítottak. Most pedig az lesz a kérdés, hogy hány nagy skalpot tudnak ejteni? Elérik-e a tavaly néhány centire lévő rájátszást ezúttal?

NIP: Az RMR előtt az volt a nagy kérdés velük kapcsolatban, hogy hol van device. Mostanra az lett a kérdés, hogy miért nem igazolták le hamarabb brollant? Ancient mestereinek nem volt hibátlan szereplése az RMR-on, pont a CPH Flames ellen estek áldozatul. De nagyon régen nézett ki ennyire jól a csapat. Persze jó kérdés, hogy mennyire lehet összehasonlítani a felállásaik különböző iterációit, ugyanis millió és egy probléma volt náluk az elmúlt egy évben és legalább ennyi új játékos megfordult a kezdőben. De veszélyesnek tűnnek és ez pont elég lehet, ha figyelembevesszük device és a dedikált AWP-s hiányát.

FURIA: Végül, de nem utolsó sorban a brazil csapat, akik saffee leigazolása után nehezen találták a helyüket a mezőnyben, de aztán bucira vertek mindenkit az RMR-on és olyan félelmetesnek tűntek, mint még soha. A nagy kérdés, hogy folytatódik-e ez a forma vagy csupán arról van szó, hogy gyengébb csapatok között lettek ők a királyok? Mert ha folytatódik, akkor a Major egyik sötét lova (vagy jaguárja) lehetnek. Ha nem, akkor a top 10-es ellenfelek között nehéz lesz átcsusszani a szitán.

Borítókép: PGL

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!