Bundázási botrányba keveredett a Cloud9 játékosa, h0bbit!

Bundázási botrányba keveredett a Cloud9 játékosa, h0bbit!

5TRYK#R, h0bbit korábbi csapattársa állt elő a váddal, miszerint a kazah játékos spotfixelt a Party nevű felállásával együtt 2015-ben és benne lett volna hasonlóban 2016-ban is.

H0bbit 2015-ben amatőr csapatával spotfixelhetett – jelent meg a riport a Dexerton. Az esetről Rustam "⁠5TRYK#R⁠" Alimkulov kazahsztáni játékos állt elő bizonyítékokkal Richard Lewis számára. 5TRYK#R⁠ akkoriban csapattársa volt a Majorön éppen a Cloud9-nal játszó, egyébként Major-bajnok h0bbitnak és egy másik ismertebb kazah játékosnak, fitchnek. 5TRYK#R⁠ szerint három pisztolykört bundáztak meg, a játékosok fejenként 5 000 dollárt kerestek volna ezzel.

A spotfixing jelenségéről egy korábbi, Perfectoval kapcsolatos cikkünkben bővebben írtunk: a lényege, hogy nem a meccs végkimenetelét, hanem egy specifikus eseményt bundáznak meg, például egy indokolatlan fegyvervásárlást CS:GO-ban vagy piteevést futballmeccsen. H0bbiték esetében a bizonyítékok arra utalnak, hogy a 2015 végi StarLadder által szervezett CIS Minor zárt selejtezőjének csoportkörében mindhárom ellenfelük ellen szánt szándékkal elveszítették az első pisztolykört, majd ebből a hátrányból próbáltak nyerni a Bo1-ekben. Két esetben győztek, de egyszer veszítettek, így nehezebb ellenfelet kaptak és kiestek. A három mérkőzés HLTV-s meccslapja alább megtekinthető:

Ezen felül 5TRYK#R⁠ videókat tett közzé, ahol kommentálta a demókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a döntésekre, melyek szerinte kiugróan eltérnek attól, amit egy magasabb szinten játszó játékos hozna az adott helyzetben. Ezek sajnos orosz nyelven készültek, bár több esetben is láthatóak különös döntések, önmagukban nem sokat bizonyítanak.

5TRYK#R⁠ ezért különböző dokumentumokat, képernyőmentéseket és egy hosszú, TeamSpeakről rögzített beszélgetést is átadott Lewisnak, ezek a csapat minden tagjáról bizonyítják, hogy részt vettek a bundázásban. A csapat akkori felállása a már említett neveken felül keeNből és fANTASTIKAból állt. A rögzített beszélgetés hónapokkal a Minor után történt, ebben pedig újabb meccsek bundázásáról beszéltek a játékosok: a 2016-os Binary Dragons Hellstore Winter Cup versenyén az 8-bit elleni meccsüket akarták megbundázni, de fitch szerint nem voltak jók az oddsok ehhez. Ez volt 5TRYK#R szerint az utolsó alkalom, amikor a csapattal játszott.

Elmondása szerint azért most tálalt ki a kazah játékos, mert komoly betegségben szenved és szeretette volna helyretenni a helyzetet morálisan, ezáltal belső békét találni. Ugyanis szerinte ez a három bundázás, majd az azt követő vita a játékosok között (mindenki benne volt, de 5TRYK#R nem akarta folytatni) ahhoz vezettek, hogy kikerült a csapatból, majd a kazah mezőny úgy általában elfordult tőle. Viszont a beszélgetésekből elég nyilvánvaló, hogy direkt gyűjtött akkor bizonyítékokat arra, hogy később jól prezentálhatóan lebuktathassa a csapattársait és saját magát. Világosan látszik, hogy mérges rájuk a saját sorsa miatt, így a döntése tisztáságát meg lehet kérdőjelezni.

Pénzt elvileg nem kerestek mindhárom bundázással a Party játékosai, mert fitch elmondta csapaton kívüli embereknek is, hogy ezt fogják csinálni. Erre az olimp.kz – ahol fogadtak maguk ellen – levette a fogadást a kínálatából. Ráadásul a Partyt ki is tiltották az oldalról teljesen. Ami a nyomozásokat illeti, az ESIC és a Cloud9 is megkapta a publikáció előtt az információkat és vizsgálják h0bbitot.

H0bbit a riport megjelenése után Twitteren tagadta a vádakat és arról biztosította az ESIC-et, hogy segíteni fogja a vizsgálatot. „Minden eredményemet kemény munkával és kitartással értem el. A hírnevem minden felett áll számomra.” – tette hozzá h0bbit.

Borítókép: PGL

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!