Leszámol a darabos mozgású videójátékos karakterekkel az EA

Leszámol a darabos mozgású videójátékos karakterekkel az EA

A cég kutató-fejlesztői nem viccelnek, tényleg minden eddiginél élethűbb játékokat alkothatnak meg egy új módszer segítségével.

Irdatlan sebességgel fejlődnek a videójátékok, egyre elképesztőbb grafikával, egyre mélyebb játékmechanikával és modern technikai megoldással állnak elő a játékfejlesztők. Legyenek ezek a megoldások bármennyire is lenyűgözők, a legtöbb játékban szereplő karakteren még mindig sok esetben érződik, hogy csak egy virtuális személy. Ráadásul, jó párszor a fizikai törvényeknek ellentmond mozgásuk, sokszor koránt sem természetesen viselkednek ezek a karakterek és ez bizony ronthat a játékélményen. Egy fura testtartás vagy mozdulat mosolyra fakaszthatja és kizökkentheti a ritmusból a játékost. Persze azt el kell ismerni, hogy az emberi karakterek és különböző lények meganimálása és realisztikussá varázslása az egyik legnehezebb feladat a játékfejlesztés során.

Az EA és az MI

Alighanem éppen ezért lehet az Electronic Arts az egyik úttörője ennek az új projektnek, mivel azon cégek közé tartozik, amelyek azt remélik, hogy a mesterséges intelligencia oldhatja meg ezt a kényes problémát és nekik rendelkezésükre is áll az a nagy fejlesztőcsapat, akik ezzel dedikáltan foglalkozhatnak. Nem a levegőbe beszélnek, egy korábbi konferencián megosztották legújabb kutatásaikat, valamint bemutatták azt az új számítógépes programot, amivel a sportjátékokban szereplő karaktereket még valósághűbbé tehetik.

Létezik a NALfSMAM, de mi is az?

A Neural Animation Layering for Synthesizing Martial Arts Movements (NALfSMAM) újításairól szóló videóban egy sor olyan MI-vezérelt program eredményeit mutatták be, amelyek valósághű módon képesek megalkotni a karakterek mozgását, legyen szó az emberi testről vagy egy bármilyen más lényről. A tervezőknek azért is van nehéz dolguk egy-egy játék fejlesztése során, mert nekik kell minden egyes mozdulatot meghatározniuk az animációs figurák esetében. A NALfSMAM segítségével a mesterséges intelligencia tanulná meg a karakterek mozdulatsorait. Az elvárásuk szerint ezzel sokkal élethűbb és élettel telibb számítógépes videójátékokat lehetne létrehozni. Persze mostanság is használnak olyan technikákat, amivel sokkal profibb környezetet vagy karaktereket lehet lemodellezni, mint például a fotogrammetria – ez segít a részletes fényképeket interaktív helyszínekké és tárgyakká alakítani – vagy a motion capture.

Nincs egyedül az EA

Természetesen más játékfejlesztők is kísérleteznek az MI-vezérelt animációs technológiával. Az EA-n kívül a Ubisoft kutató- és fejlesztőcsapatai tettek még közzé példákat saját munkáikról, amelyek hasonlóak Starke-éhoz. Starke az informatikában és a robotikában mélyedt el jobban, de egyébként egy rendkívül szenvedélyes játékos. Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia rendszerekre összpontosított, mert úgy véli MI-vel jobb animációkat lehet majd készíteni, legyen szó bármilyen stílusú játékról.

Ezután azt reméli, hogy képes lesz megtanítani a mesterséges intelligenciát arra, hogy azok hogyan azonosítsák be a motion capture által összegyűjtött adatokat egy filmből vagy videóból, ahelyett, hogy speciális ruhákra és valódi színészekre lenne szükségük.

A K&H MNEB kiemelt támogatója a Digitális Jólét Program és az MI Kihívás.

Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!