A játékfejlesztés jövője csak a Mesterséges Intelligencia lehet

A játékfejlesztés jövője csak a Mesterséges Intelligencia lehet

Az AI a fejlesztésben is fontos szerepet játszik.

1997-ben az IBM által fejlesztett Deep Blue program megverte az éppen regnáló sakk világbajnokot, Gary Kasparovot. Ez az eredmény volt az első lépés, ami arra bátorította a nagy tech cégeket, hogy más játékokban is megpróbálják legyőzni az embert. Azonban a Go, a Backgammon vagy akármilyen más klasszikus játék esetében a győzelemhez vezető út teljesen máshogy fest. Ezért a mesterséges intelligenciáknak el kellett merülni a viselkedés-elemzésben, a játékkörnyezet-elemzésben és a játékok minden olyan aspektusában, ami szükséges a győzelemhez.

Ha szeretnél többet megtudni a mesterséges intelligenciáról, töltsd ki az MI Kihívást, és nyerj akár egy PS5 játékkonzolt!

Ezek a fejlesztések első pillantásra nem tűnnek igazán hasznosnak, mégis talán fontosabbak, mint gondolnánk. A játékfejlesztők a feltérképezett játékok paramétereit alkalmazhatják a saját projektjeiben. A gépi ellenfelek mesterséges intelligenciája akár ezek alapján is felépülhet, ami nagyon érdekes lehetőségeket nyit meg. Az MI minden fejlesztő cégnél jelen van, lássuk kinél, milyen szerepet tölt be!

EA Games

Az Electroinc Arts a világ egyik legnagyobb fejlesztője. A sportjátékokban, mint a FIFA vagy a Madden NFL szinte biztos, hogy piacvezetők. Azonban nem csak itt értek el sikereket, hiszen olyan címek is hozzájuk tartoznak, mint a The Sims, a Battlefield vagy a Need For Speed. Az MI náluk minden játékban jelen van, hiszen az irányítja a focistákat a digitális pázsiton, az vezérli a saját kisvárosunkban élő szomszédokat és persze az ellenséges katonák célzását, illetve mozgását is az határozza meg.

(Kép: en.as.com)

Legutóbbi projektjükben egy olyan AI került elő, ami saját magát tanította meg arra, hogy vigye végig a Battlefield 1-et. Tehát az MI magától tanulta meg a lövésen és a mozgáson kívül, hogy egy nagyobb területen, hogy kell navigálni. Képzeljétek el, hogy mi van akkor, ha egy gépi ellenfél megtanul tájékozódni és az alapján vadászna ránk. Érdekes NPC lenne, az egyszer biztos.

Blizzard Entertainment

Ha elhangzik a szó, hogy Warcraft, StarCraft vagy Diablo, akkor gamer közösség nagyobbik részének felugranak kellemes és talán fájdalmas emlékek is. Amikor a kedvenc barbár harcosunkat teljesen körbevették a pokol teremtményei, amikor a Horda lerohanta a Szövetség erőit vagy amikor a Zerg hadak felfalták a Protoss világot. De az ellenfél mindig kötött, ha a játékos rájön a kis trükkökre, akkor mindig győzni fog. Az egyik legfontosabb aspektusa a kutatásnak itt, hogy a gép nem látja a teljes játékteret. A sakk vagy a Go esetében minden infó rendelkezésre áll. Az MI tudja mit lép ő és azt is, hogy mit lép ez ellenfele. De a stratégiai játékok Fog of War koncepciója egy olyan csavart hoz, ami a számítógép számára még nagy kihívás.

(Kép: starcraft2.com)

Ezért a Blizzard nemrég a Deep Mind fejlesztőivel indított kollaborációt, ahol az AI egy új kutatási környezetet kap, a StarCraft 2 világát.

Trusoft

Ez a cég a való világ modellezését tűzte a zászlajára. A termékük az Artificial Contender vagy röviden csak AC. Ez az MI azt a feladatot kapta, hogy emberek viselkedését, döntéseit és szokásait elemezze. Ezek után a megszerzett adatok alapján, az elemzés alanyát a digitális környezetben hozza létre újra.

(Kép: pcgamer.com) 

Az AC híres embereket és a hozzájuk tartozó mozdulatokat és megnyilvánulásokat a képernyőre viszi. Erre tökéletes példa talán Keanu Reeves, a Cyberpunk játékokban vagy akár Christiano Ronaldo a FIFA pályán.

Spirit AI

Az emberek érzelmeit borzasztóan nehéz visszaadni a játékokban. Nyilván a szerepjátékok hőskorában, a szinte baltával faragott karakterek és vonások is elegek voltak. De a modernkori címekben a játékos már sokkal többet vár. A Spirit AI célja az, hogy a digitális gép által irányított karakterek is olyan interakciókat kínáljanak, hogy az legyen az érzésünk, mintha egy emberrel beszélnénk.

(Kép: nuuvem.com)

A koncepció már látható volt a Detroit Become Human vagy a Watchdogs játékokban. A játékélmény sokkal mélyebb és magával ragadóbb. A játékos tudat alatt összekapcsolja a valóságot a képernyővel. Ez a fejlesztési vonal, az egyik legfontosabb aspektusa a virtuális valóságnak is. Hiszen ott már majdnem fizikálisan is ott leszünk.

Opsive

Ez az indie cég a viselkedéselemzés egyik legfontosabb szereplője. Ők fejlesztik a Unity Engine viselkedés fáit. Ők adnak személyiséget és döntéseket a játék által generált karaktereknek. Ők határozzák meg, hogy mit is csinálnak és azt is, hogy miként reagálnak a játékos tetteire.

(Kép: steam.com)

Az Opsive megoldásai most olyan játékokban találhatók meg mint a Dragon Named Coal, az Immortal Redneck vagy a Warcube.

DeepMind

Ez az AI a Google programja és 2010 óta Deep Blue nyomdokaiba lépett hiszen az egyik legfontosabb projektjük az AlphaGo Zero. Ez az ősi kínai játék feltérképezését tűzte ki célul. A mesterséges intelligencia több ezer amatőr és profi játékot elemzett már ki és az évek során lassan felülmúlta az embert.

(Kép: medium.com)

Az AI tehát átszövi a modern játékfejlesztés minden szegletét. Ha nem lenne mesterséges intelligencia, akkor az olyan játékok, mint a Death Stranding, a Cyberpunk vagy az Ashes of Creation nem jöhetnének létre. Ami bizony fontos érvágás lenne a videojáték piacnak.

A K&H MNEB kiemelt támogatója a Digitális Jólét Program és az MI Kihívás.

Végezd el Te is az MI Kihívás ingyenes kurzusát és nyerj PlayStation 5-öt!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!