LoL: Amumu a dzsungel után az alsó ösvényen is hódít

LoL: Amumu a dzsungel után az alsó ösvényen is hódít

Amumu szomorú és magányos, nincs kedved játszani vele egy kicsit?

Múlthéten egy szerepkörében hasonló hőst mutattunk be nektek. Akkor Nautilust vettük górcső alá. Most szintén egy tankosabb, a tömegirányításra támaszkodó champet hoztunk el, aki alapvetően nem támogatóként a legnépszerűbb, de egyre nagyobb teret hódít az alsó ösvényen is. Ő nem más, mint Amumu.

Ezúttal is egy igazi veteránnal van dolgunk, ugyanis 2009-ben jelent meg a szomorú múmia. Amikor megváltoztatták a Q-ját, és kapott még egy töltést, új lendületet kapott. Mind dzsungelben, mind támogatóként remek választás volt, mert kiváló engage képességgel rendelkezett, tankos és mozgásképtelenné teszi az ellenfeleket egy örökkévalóságig. Azonban a Riot megnövelte jelentősen a Q képesség manaköltségét, amitől visszaesett a választási aránya. Most, hogy a 12.12-vel ezt csökkentették, Amumu visszatért a metába. Többségében még mindig a dzsungelbe, de egyre többen választják supportnak. Most ez utóbbit vizsgáljuk meg részletesebben. 

Rúna

Mivel rengeteg tömegirányítással rendelkezik Amumu, kiemelt rúnaként nagyon jól harmonizál vele az Utórengés (Aftershock). Miután bemegy a harca a Q-val, ki nem nagyon jön, mivel az W, E és végső képessége is viszonylag kis hatótávú. De ezzel a rúnával ez nem is baj, ugyanis ad tankosságot, valamint kis idő elteltével sebzést okoz a közeli ellenfeleknek. Az elszántáság fán a többi rúna is Amumu ezen tulajdonságait erősíti. Az életforrása (Font of Life) a cc-vel aktiválódik, a Csontpáncél (Bone Plating) és a Rendíthetetlen (Unflinching) pedig további ellenállást biztosít neki.

A másodlagos rúnái is ezen a vonalon mozognak. Az Alattomos támadás (Cheap Shot) sebzi a mozgásképtelen hősöket, míg a Legnagyobb vadász (Ultimate Hunter) az ulti töltési idejét csökkenti, ami Amumu legnagyobb és legveszélyesebb fegyvere a csapatharcok során.

Képességsorrend és idézői varázslat

A képességfejlesztés sorrendje: R->Q->E->W. Ezúttal is az a helyzet, hogy az első három szinten is ezt a mintát kell követni. 6-os, 11-es és 16-os szinten az ultid fejleszd, ezt leszámítva először a Q-t maxold, aztán az E-t, majd végül a W-t.

Idézői varázslatnak mindenképp hozz Flasht, valamint többségében Ignite-ot, de mozgékony ellenfelek ellen az Exhaust is jól jöhet.

Tárgyak

Kezdésnek az Ereklyepajzsot (Relic Shield) és két Életerőitalt vásárolj. Mivel nem nagyon tudsz piszkálódni, ez a tárgy segít neked aranyat gyűjteni.

Mitikus tárgynak a legmegfelelőbb Az iron solarik medálja (Locket of the Iron Solari). Téged is tankosít, és a közeli szövetségesek is pajzsot, páncélt és varázsellenállást kapnak. Továbbá biztosít életerőt és képességgyorsítást is. Utóbbi miatt így akkor sem kell csüggedned, ha nem találsz egy Q-val, hamarabb válik ismét elérhetővé, ezáltal az ellenfeleket folyamatosan nyomás alatt tudod tartani.

Mivel általában boton ADC-vel találjuk szembe magunkat, cipőnek az Acélozott bakancs a legjobb választás, ugyanis ad páncélt és 12%-kal csökkenti a támadásokból elszenvedett sebzést.

A többi tárgyával is elsősorban a tankosságát növeljük, és a töltési időket csökkentjük. Második tárgynak érdemes a Tüskevértet (Thornmail) vásárolni, ezáltal nehezebben fókuszál ki az ADC. mert rengeteg páncélt ad, ráadásul alaptámadás esetén a támadó is sebzést szenved el. Pedig nehéz nem téged támadni, ha közvetlen közelről keseríted meg az életét...

A Fagyos szív (Frozen Heart) szintén az Amumunak legfontosabb statokat biztosítja. Ad páncélt, manát és képességgyorsítást. Ezen felül 20%-kal csökkenti a közeli ellenfelek támadási sebességét, ami nagy érvágás egy lövész esetében. Valamint csökkenti az alaptámadásokból származó sebzést, ami szintén a lövészek elsődleges fegyvere.

Utolsó tárgyaknak már a meccstől függően érdemes válogatni. Amennyiben sok az ellenfélnél, akkor a Mélységi Maszk (Abyssal Mask) és a Szellemarc (Spirit Visage) lehet jó döntés. Abban az esetben, ha törékenyebb az ellenfél és te is szeretnél többet sebezni, a Démoni ölelést (Demonic Embrace) és a Zhonya homokóráját (Zhonya's Hourglass) vásárold meg.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te hol szeretsz inkább Amumuval játszani?

  • 73 %
  • 27 %