Torzsi is a clutch királyok között van Kölnben

Torzsi is a clutch királyok között van Kölnben

Amerikai játékos a clutch király eddig az IEM Köln versenyén.

Nyolc clutch-kört nyert eddig torzsi az IEM Köln csoportköre során (tehát a Play-Int nem számítva), ezzel a második helyezett a MOUZ játékosa az amerikai oSee mögött, de s1mple-t előzve a dobogón. OSee kilenc ilyen kört hozott le eddig, míg s1mple hetet. Tőlük nem sokkal lemaradva a megosztott negyedik helyen es3tag és blameF szerepelnek öt-öt clutch-csal.

A clutch-statisztikák természetesen trükkösek, hiszen nincs két ugyanolyan 1vX. Nyilván az sem mindegy, ki és hogyan kerül bele egy ilyenbe: általában akkor lesz több clutch-köre valakinek, ha vagy nagyon egy játékosra támaszkodik a csapat, vagy hibákat követnek el, vagy valaki kimarad a korai harcokból T-oldalon lurkerként, CT-oldalon másik lerakó védőjeként. Továbbá evidencia, de 1v1-et könnyebb hozni, mint 1v5-öt, így aki ugyanannyi clutch-kört játszik, de kevesebb ellenfél ellen, az valószínűleg többet is nyer.

A statisztika szempontjából még fontosabb, hány kört játszott valaki egyáltalán. Az IEM Köln során s1mple 200 kört játszott összesen és ebből 7 alkalom volt olyan, ahol clutch-ot hozott (0,035 clutch-győzelem körönként). Ezzel szemben torzsi 289 kör alatt hozott eggyel többet (0,028 clutch-győzelem körönként), oSee pedig 316 kör alatt nyert kilencszer (0,028 clutch-győzelem körönként).

Forrás: HLTV

A clutch-ok empirikus vizsgálatára is rá lehet térni ezek után, vagyis a meccsre gyakorolt hatásukra: egy pisztolykörös clutch jelentős előnyt adhat a korai gazdaságban, de ebből még könnyű felállnia az ellenfélnek, míg egy 15:14-nél nyert 1vX a meccs végeredményéről vagy a hosszabbításról dönthet. A NAVI-nak nem voltak igazán szoros mérkőzései a csoportkörben az egyes pályákat nézve, így s1mple clutch-körei fontosak voltak, de nem feltétlenül élet-halál körök. Ráadásul végig a felsőágon meneteltek.

Ezzel szemben oSee-nak több clutch-ja is a végeredményről döntött és végső soron a továbbjutásukról vagy a kiesésükről. A MOUZ is ebben a hajóban evezett a csoportkörben. Torzsinak például a Heroic ellen sikerült egy 1v3 Nuke-on 15:13-as vezetésnél, amivel megnyerték a pályát és a szériát. Mindezt egy olyan meccsen hozta össze, ahol 3:12-re bukták az első félidőt, ebből visszajöttek, de ha nem nyer a magyar AWP-s abban a körben, hiába a korábbi kemény munka, a dánok hosszabbításra vihetik a játékot.

KÖZVETÍTÉS

Az IEM Köln rájátszása július 15-én pénteken kezdődik az alábbi menetrend szerint:

07.15. - péntek
15:30 - MOUZ vs Astralis

19:00 - Movistar Riders vs Liquid

07.16. - szombat
15:30 - NAVI vs MOUZ/Astralis
19:00 - FaZe vs Movistar Riders/Liquid

07.17. - vasárnap
16:00 - Döntő

Kövesd élőben, magyar nyelven a meccseket az esport1tv Twitch csatornán vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén!

Borítókép: HLTV/brcho

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!