Beperelte a Metát a Meta, mert Metára nevezte át magát

Beperelte a Metát a Meta, mert Metára nevezte át magát

Sokan amiatt aggódtak, hogy a névváltással mennyire fogja dominálni a metaverzumot cég, erre a problémára viszont nem számított senki.

Sokakat lepett meg tavaly októberben Mark Zuckerberg, illetve a Facebook, amikor a közösségi médiaplatform mögötti cég a Meta névre váltott át, a névváltással pedig új irányvonalat is jelöltek ki maguknak, ez pedig a metaverzum. Az átállás nem volt zökkenőmentes, sok pénzt veszített azóta a cég, most pedig újabb problémával kell szembenézniük: a névváltás miatt ugyanis beperelte őket a Meta.

Egészen pontosan nem saját maga ellen indított keresetet a cég, hanem a Meta.is művészeti installációkkal foglalkozó cég. Indoklásként védjegybitorlást adtak meg, szerintük ugyanis a Meta sérti azt a márkát, amit a cég az elmúlt évtizedben kiépített.

„2021. október 28-án a Facebook lefoglalta a META védjegyet és nevet, amelynek felépítésébe több, mint 12 éven át vérünket, verejtékünket és könnyeinket áldoztuk" - áll a cég közleményében. „Miután 8 hónapon át nem vezettek eredményre a tárgyalások a Facebookkal, nem maradt más választásunk, mint hogy pert indítsunk ellenük."

Ezt később bővebben is kifejtették: a nagyobbik cég több botránya miatt például a kisebbik nem tud termékeket és szolgáltatásokat nyújtani ezen védjegy alatt, mert „a fogyasztók (tévesen) azt fogják hinni, hogy a Meta.is árui és szolgáltatásai a Facebookból származnak". Ugyan a Meta.is érvényes védjeggyel rendelkezik a névre, nehéz küzdelem elé nézhetnek a bíróságon, ugyanis a Facebook mögött álló cég is több védjegybejelentést nyújtott be, ezen kívül a Meta nevet számos más védjegy is használja nem technológiai termékekre: létezik például egy Meta névre hallgató szódabikarbóna is, illetve egy protézisgyártó cég is ezt a nevet viseli.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!