Áttörés a VR-headsetek terén?

Áttörés a VR-headsetek terén?

Ez már sokkal inkább hasonlít a hagyományos szemüvegekhez.

A VR headsetek már sok ideje velünk vannak, és képesek is lennének a gaminget egy új szintre emelni, azonban az áttörés valamiért még mindig várat magára. Számos cég próbálkozott már a saját eszközeik elkészítésével és értékesítésével, amelynek következtében szélesebb körben is elterjedtek ezek a készülékek, azonban a felhasználóik száma továbbra is a várttól jócskán elmarad. Ettől még a fejlődés nem állhat le, ezért kiváló szakemberek fáradhatatlanul a tökéletesítésén dolgoznak, hogy idővel minél több háztartásban megtalálható legyen.

A Stanford Egyetem és az Nvidia kutatói egy együttműködés keretében olyan VR szemüveget készítenek, amely inkább hasonlít a hagyományos szemüvegekre, mint az eddig megszokott headsetek – eltekintve az otromba szalagoktól.

„A VR technológia elterjedésének egyik fő akadálya a kijelzők mérete, és az ezzel járó kényelmetlenség" – áll egy 2022-es kutatási cikkben.

Ezek a holografikus szemüvegek az összes szükséges alkatrészt kis méretre zsugorítva tartalmazzák, amely hatalmas előrelépés a virtuális valóság számára. A mindössze 2,5 mm vastag optikával rendelkező eszközök színes 3D-s holografikus képet készítenek, de további előnyökkel is rendelkeznek. A felbontásuk állítólag korlátlan és az ember maximális látómezejét – 200 fok – is képesek lehetnek kitölteni, a súlyok pedig csupán 60 gramm, míg például a Meta Quest 2 503 grammot nyom.

A fentebb kitárgyalt adatok egyenlőre a jövőt vetítik előre, mivel a jelenleg is hordható prototípussal csupán 22,8 fokban, az asztali változatával pedig csak 16,1 fokban láthatunk. A kutatók szerint ez könnyedén orvosolható az alkatrészek javításával. További problémát okozhat a felhasználók pupillájának pontos mérése, amely komoly tervezést igényel.

Összegezve, ezzel egy fontos lépcsőfok lett megugorva, ami felgyorsíthatja a virtuális valóság technikai fejlődést azáltal, hogy egy kompaktabb és mindenki számára kedvezőbb eszközt sikerült létrehozniuk, habár még bőven van min finomítani a jövőben.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Van VR headseted?

  • 13 %
  • 0 %
  • 88 %