Grand Slamet nyer a FaZe? Meglepetést okoz a Cloud9?

Grand Slamet nyer a FaZe? Meglepetést okoz a Cloud9?

Több csapat is most játszik először az IEM Köln óta LAN-on, érdekes erőviszonyok lehetnek Máltán.

Holnap koradélután elindul az ESL Pro League 16. szezonja, ahol a világ 24 legjobb csapata négy csoportra bontva harcol a továbbjutásért, majd a máltai LAN trófeájáért. Ezért most röviden áttekintjük a legérdekesebb sztorikat és az átigazolási szezon utáni vélt erőviszonyokat, hogy tudjátok, kikre lesz érdemes fokozottan figyelni a következő hetekben. A csoportok beosztásáról alább olvashattok bővebben:

Intel Grand Slam

2022. egyértelműen a FaZe-ről és a NAVIról szól. Előbbi csapat a Majorön túl nyert Katowicében, hazavitte az előző Pro League trófeáját és Kölnben is diadalmaskodott, ezzel egyetlen bajnoki cím választja el őket az Intel Grand Slamtől. Erre idén két nagy lehetőségük lesz, az első a Pro League holnap induló szezonjában, a második pedig a Rio Majorön. Megállíthatja-e őket bárki a tökéletes év elérésében?

S1mple és kompániája jelenleg a világ első számú csapata, technikailag. A FaZe legnagyobb riválisainak számítanak, a júliusi kölni döntőben egy vékony hajszál választotta el őket egymástól. A kettejük csatája a nyári szünet után úgy tűnik, folytatódni fog Máltán és Rioban is. De ehhez először át kell jutniuk az EPL csoportkörén, ahol mindkét csapat bele fog futni pár ismeretlen tényezőbe az átigazolási időszakot követően.

Átigazolások, debütálók

A BLAST Premier őszi csoportkörén már láthattunk párat az augusztusban újjáépülő csapatok közül játszani, de most újabbak fognak becsatlakozni a versengésbe. A NIP nem cserélt, a Vitality viszont igen, méghozzá Spinxet hozták be a gyengélkedő misutaaa helyére. A fnaticnak új ötödik játékosa van, ahogyan a Spiritnek is degster távozása óta. Ez a négy csapat a NAVIval került egy csoportba, és ha nem is számítanak közvetlen kihívónak, veszélyesek még lehetnek.

Az Outsiders már játszott a YEKINDAR és buster távozása óta összehozott ötösével, de azóta rengeteg ideje volt Jamenek beépíteni az új játékosokat a sajátos rendszerébe. Az MIBR HEN1vel erősített a nyáron, nemsokára láthatjuk, mire lesznek képesek egy erős AWP-ssel a soraikban. Ha ez nem lenne elég kihívás a FaZe-nek a B-csoportban, akkor ott van a G2 és a BIG is, akik szintén cseréltek az elmúlt hetekben és csak erősebbek lesznek minden nappal.

A MOUZ is összehozott egy, a kommunikáció stílusa miatt bírált cserét a múlthéten: bymas kispadra került, előléptették az NXT-ből xertioNt. Az új felállást még nem láthattuk élesben, hiszen az RMR selejtezőjén bymasszal indultak. De sycrone egyre több volt akadémistáját emeli fel maga köré és ezzel a MOUZ identitása ismét változni fog. Ezért nehéz megmondani, hogy egy csoportban az ENCE-szel, a Heroickal és az Astralisszal pontosan mit is várhatunk tőlük.

Az EPL csoportkörében debütálók közül érdemes lesz figyelni még az ENCE-re is. Eddig nem láthattuk, hogy Spinx elvesztése óta hogyan muzsikálnak, de valde tapasztalata és SunPayus megbízható játéka olyan mélységet adhat nekik, amivel akár onnan is folytathatják, ahol abbahagyták, azaz domináns erő lehetnek a FaZe és a NAVI mögött lemaradva – ők a rájátszásban tehetnek keresztbe a FaZe Grand Slamének.

Sötét lovak

Az EPL két sötét lova a Cloud9 és a Liquid lehetnek. Előbbi csapat több mint két hónappal a legutolsó hivatalos meccse után játszhat újra Máltán és fogalmunk sincs, milyen lendülettel érkeznek a tornára. A játékosok egyéni képességei felől senkinek sincs kétsége. Groove pedig mindent megkap az új szervezetüktől ahhoz, hogy az online érából kivezesse csapatát a 2022-es LAN metába. Amennyiben sikerül végre adaptálni a játékukat, igen veszélyesek lehetnek. Mivel a CIS-régió játékosai híresek a grindolási szokásaikról, ezért egyáltalán nem lenne meglepő, ha kiejtenék a rájátszásban az egyik királyt a kettő közül, vagy akár meg is nyernék az egész versenyt a semmiből – ahogyan tették azt Dallasban is.

A Liquid esetében YEKINDAR érkezése óta exponenciális fejlődést láthatunk. A BLASTon már egészen tisztának tűnt, ki mit és miért csinál a csapatban, hogyan szeretnék megközelíteni a játékot magát és az adott mérkőzést is. Az EPL-hez érve annyira drasztikus fejlődés nem várható, mint Köln és a BLAST között volt, ellenben a hibáik szorgos javítására lesz most idejük bőségesen, ezzel pedig belépnek a sötét lovaknak teremtett űrbe. A csoportjuk egészen gyenge, nem fog gondot okozni a kijutás, a rájátszásban pedig egy szerencsés ágrajzzal simán eljutnak az elődöntőbe.

Menetrend, közvetítés

Az ESL Pro League 16. szezonját az Esport1TV Twitch csatornáján vagy az Esport1.hu beépített pontgyűjtő felületén az alábbi menetrend szerint követhetitek a következő egy hónapban:

A-csoport
08.31.-09.04. – minden nap 12:30-tól

B-csoport
09.07.-09.11. – minden nap 12:30-tól

C-csoport
09.14.-09.18. – minden nap 12:30-tól

D-csoport
09.21.-09.25. – minden nap 12:30-tól

Rájátszás
09.27-10.01. – minden nap 15:30-tól

Finálé
10.02. – Bo5 17:00-tól

Borítókép: ESL
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!