Évek óta botrányok övezik az ESL fogadási partnerét, mégis hosszabbítottak

Évek óta botrányok övezik az ESL fogadási partnerét, mégis hosszabbítottak

A 1xBet ellen már csődeljárás is indult idén, mégis számtalan nagy szervezetet szponzorálhatnak tovább az e-sport piacán.

Az ESL nem válaszolt a Dexerto kérdéseire a csődeljárás alatt álló és egyébként évek óta számtalan botrányban elmerülő fogadási partnerükkel, a 1xBettel kapcsolatban – derült ki Luís Mira írásából. Az ESL 2021 márciusában jelentette be megállapodását az eredetileg orosz, jelenleg ciprusi főhadiszállással és curaçaoi (egy karib-szigeteki adóparadicsomban) engedéllyel rendelkező fogadóirodával. Az eredeti szerződés 2022-ben az IEM Katowicével véget ért, ám azóta is látható a logójuk az ESL által szervezett CS:GO és Dota2 versenyeken. Az ESL a Dexertonak megerősítette, hogy a megállapodás folytatódik, de hivatalos formában ezt nem jelentették be azóta sem.

Mi a baj a 1xBettel?

A 1xBettel kapcsolatos problémák 2019-ben kerültek felszínre a Sunday Times oknyomozó munkája nyomán. Ebből kiderült, hogy a fogadóiroda többek között egy olyan platformot népszerűsített, ahol úgynevezett „pornhub kaszinó” ment meztelen felsőtestű alkalmazottakkal, továbbá fogadásokat vettek fel gyermekek sportaktivitására, kakasviadalokra, valamint illegális Premier League streameket tartalmazó weboldalakon hirdették magukat.

2021 végén egy curaçaoi bíróság csődeljárás alá helyezte a 1xBet anyavállalatát, mert nem térítették vissza a felhasználóiknak a pénzüket. A csődeljárás miatt elveszíthették volna a fogadási engedélyüket is, de erre nem került sor. A vizsgálat élére kinevezett jogász pedig szorgalmazta is ezt, de szerinte azért nem lépték meg ezt a felügyelők, mert az sok kárt okozott volna. Ezen túl a 1xBet anyavállalata perben állt egy alapítvánnyal is, ami curaçaoi engedéllyel rendelkező fogadóirodák által megkárosított embereket véd. Közel egymillió dollárt próbáltak rendezni így a sértettek, de a mai napig nem fizettek ki mindenkit.

Az e-sporton innen...

2021-ben, miután kiderült, hogy az ESL-t fogja szponzorálni a 1xBet, az Esports News UK megkérdezte a rendezvényszervezőt az ismert vádakkal kapcsolatban. Akkor azt felelték, hogy hallottak a vádakról és ki fogják vizsgálni őket. A cég hozzátette, „az integritás az első számú prioritása az ESL-nek”. 18 hónap telt el e mondat óta, de azóta sem tettek közzé semmit a beígért vizsgálatból.

Az ESL-en túl számtalan e-sportszervezetet szponzorál a 1xBet jelenleg is: az OG-t, a Team Spiritet és az MIBR-t, továbbá a HLTV világranglistáját és a WePlay nevű ukrán rendezvényszervezőt. Utóbbi azért is érdekes, mert az ESL-lel egyidőben jelentették be az együttműködést és már akkor is kaptak érte hideget, meleget.

A NetherRealm (Mortal Kombat) és a Bandai Namco (Tekken és Soul Calibur) a WePlay Ultimate Fight League során is feltűnő kétes szponzor miatt publikusan is kijelentették, nem hajlandóak tovább dolgozni a WePlayjel, amíg a 1xBet szponzorálja őket. Erre már csak ráadás, hogy 2022 elején – az orosz-ukrán háború kitörése után – a 1xBet volt az egyetlen orosz eredetű cég, akivel folytatták az üzleti együttműködésüket annak ellenére is, hogy heteken át élesen bíráltak mindennemű orosz kötődést a közösségi médiában.

...és az e-sporton túl

Az e-sport világán kívül is rendkívül népszerű szponzor a 1xBet, rengeteg futballcsapattal dolgoznak vagy dolgoztak együtt. Augusztus elsején például a PSG-vel kötöttek hároméves szerződést. Mindezt úgy, hogy a fogadóiroda nem is működhet Franciaországban. Ebben mondjuk nincsenek egyedül a franciák: többek között az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Lengyelországban és Hollandiában is korlátozzák a 1xBethez történő hozzáférést.

Az Egyesült Királyságban pont a már említett, Sunday Times által között cikk volt a kiváltó oka ennek a döntésnek. De még a három alapító hazájában, Oroszországban is rezeg a léc a cég alatt, ott ugyanis egymilliárd dollár értékű illegális fogadásért, szerencsejátékért körözik őket – ezért tartózkodnak Cipruson.

Az ESL válasza minderre

A Dexerto mindezt összegyűjtve megkérdezte az ESL-t, tudnak-e arról, hogy a 1xBet Curaçaoban csődeljárás alatt van, és ha igen, akkor miért áll még a megállapodás velük. Ezen kívül arra is kíváncsi volt a lap, hogy mire jutott az ESL a 2021-ben bejelentett vizsgálatukkal a 1xBetet ért vádakról. Az ESL válaszától sajnos nem lettünk okosabbak, mindössze ennyit írtak vissza a Dexertonak: „Igen, a 1xBet továbbra is a partnerünk és folytatjuk a közös munkát.” A Dexerto kikérte a helyzetről az ESIC álláspontját (az ESL tagja az e-sport integritásán dolgozó bizottságnak) is, ők azonban nem akartak válaszolni.

A szaúd-arábiai kormány által pénzelt befektetési alap, a Public Investment Fund 2022 elején vásárolta fel az ESL-t és a FACEITet a Savvy Gaming Groupon keresztül. Ezzel létrejött az ESL FACEIT Csoport, mindenidők legnagyobb e-sport vállalata, melynek értéke másfél milliárd dollár volt a felvásárláskor.

Borítókép: ESL
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!