A DHS 700 ezer dollárt költ a „videójátékos rasszizmus” elleni harcra

A DHS 700 ezer dollárt költ a „videójátékos rasszizmus” elleni harcra

Az Egyesült Államokban zajló (Department of Homeland Security/DHS) kutatás az online „social platformokra” összpontosít.

Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (Department of Homeland Security/DHS) csaknem 700 000 dollárt fordít egy projektre, amelyek nyomon követik és kiértékelik a szélsőséges viselkedéseket és tevékenységeket.

A projektben három szervezet vesz részt közösen: Middlebury Institute's Center on Terrorism, Extremism, és Counterterrorism & national security. Alapvetően a mentális egészségre és viselkedésekre összpontosítanak a játékokban, illetve az online közegben megjelenő rossz magatartás kezelésének módjait vizsgálják.

A cél az, hogy megtalálják a hatékony módját a radikalizálódás, a rasszizmus és a terroristák toborzása elleni küzdelemnek olyan játékokon keresztül, mint a Roblox, a Blizzard vagy a Bungie. Más szóval, azokra a játékokra fókuszálnak, amelyek közösségi hub-ként (központ) is funkcionálnak. A DHS bejelentése szerint a kisebb és nagyobb játékfejlesztők nem képesek odafigyelni arra, hogy a szélsőséges személyiségek hogyan próbálhatják meg kihasználni játékaikat. Ez alapvetően lehet, hogy most furának vagy megmosolyogtató dolognak tűnik, de valóban egy új keletű problémáról lehet már beszélni. Elég csak arra gondolni, hogy korábban akadt arra is példa, hogy egyes drogkartellek a GTA V online közegét használták drogfutárok toborzására.

Egy Ars-jelentés a 2021-es ADL-felmérésére is felhívja a figyelmet, miszerint bizonyos közösségeket több ízben is atrocitás ért, melyeknek végül semmilyen következménye nem lett a megaláztatáson túl:

  • A 13-17 évesek körében megkérdezettek 10%-a találta már szembe magát videójátékozás közben a fehér felsőbbrendűség ideológiájával
  • A felnőtt online játékosok 7%-a volt kitéve a holokauszt tagadásának játék közben
  • A megkérdezett nők közel felét zaklatták már, miközben a fekete nők 41%-a találkozott rasszizmussal online játék közben

Dr. Rachel Kowert, a Take This munkatársa elmondta a Vice's Motherboard-nak, hogy a projekt kutatása közben az rajzolódott ki, hogy egyre gyakrabban fordul elő „fehér nacionalizmus és a fehérek felsőbbrendűsége” a videójátékokban. Természetesen ők még mindig csak egy nagyon kicsi része a teljes videójátékos közegnek, ennek ellenére bizonyos esetekben egyre merészebbek és egyre nagyobb hangot adnak véleményüknek. Tavaly például a Discordnak több, mint ezer szervert kellett törölnie, melyek központi témáját az erőszakos, szélsőséges ideológiák szolgáltatták. Úgy tűnik tehát, hogy ez egy folyamatosan fennálló probléma az egész interneten, beleértve a videójátékokat is.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!