Lemaradhatnak az oroszok a 2023-as IEM Katowicéről?

Lemaradhatnak az oroszok a 2023-as IEM Katowicéről?

Négy ország, köztük Lengyelország is ki fogja tiltani az orosz állampolgárokat szeptember 19-től.

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország úgy döntöttek, korlátozni fogják az orosz állampolgárok belépését területükre. A csütörtökön kiadott közös nyilatkozatuk szerint ez a turisztikai, a kulturális, a sport és az üzleti céllal utazó orosz állampolgárokat érinti. Azonban kivételként fogják kezelni a humanitárius ügyeket, disszidenseket, valamint akiknek családtagjaik vagy otthonuk van a felsorolt országok valamelyikében.

„Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország egy közös regionális megközelítésben állapodott meg és ezúton kifejezik politikai akaratukat és szilárd szándékukat, hogy ideiglenes nemzeti intézkedéseket vezessenek be az uniós vízummal rendelkező orosz állampolgárok számára a közvetlen közrendi és biztonsági fenyegetések kezelésére, valamint a schengeni övezetbe történő belépésre a turisztikai, kulturális, sport vagy üzleti céllal utazó orosz állampolgárok számára.”

Az oroszok kitiltása szeptember 19-től lesz érvényben és azokat is érinti, akiknek már van európai vízuma. Egyelőre csak ideiglenes intézkedésként határoztak a felek a kitiltásról, így záródátum nincsen. Ez akár azt is jelentheti, hogy a várhatóan 2023 februárjában tartott lengyelországi IEM Katowicén sem vehetnek részt orosz játékosok, ha addig nem változik Lengyelország és a Balti-államok álláspontja.

A kitiltások hatalmas érvágást jelentenének a Counter-Strike világában is, hiszen a következő ismert csapatok nem tudnának résztvenni eredeti felállásukkal vagy egyáltalán az év egyik legnagyobb versenyén: NAVI (2 játékos), G2 (1 játékos), OG (1 játékos), Cloud9 (4 játékos és az edzői stáb), Outsiders (4 játékos), Team Spirit (4 játékos és az edzői stáb).

Borítókép: HLTV/theMAKKU
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!