NAVI CEO: „Nem fogunk Oroszországban élő és adózó emberekkel dolgozni”

NAVI CEO: „Nem fogunk Oroszországban élő és adózó emberekkel dolgozni”

Zolotorov reményei szerint minél több játékosukat megtartják majd és versenyezhetnek is.

Yevhen „HarisPilton” Zolotarov, a NAVI CEO-ja adott interjút a Washington Postnak a szervezet és az orosz játékosaik helyzetéről, viszonyáról. Ebből kiderül, hogy továbbra is az oroszok áttelepítésén dolgoznak, amit Zolotarov a címben is olvasható markáns kijelentésével húzott most alá. De például a Dota 2 csapat esetében további bizonytalanságok is fellépnek a terv ellenére a versenykör lebonyolítása miatt. Egyelőre nem tudni, hogy ez ilyen szinten érintheti-e a CS:GO csapatot is – értesülések szerint az IEM Dallas lehet majd problémás az oroszoknak.

Március 11-én egy nyilatkozatban már felfedte a NAVI, hogy a tervük minél több alkalmazottuk biztonságos helyre telepítése, de változások lehetnek a csapatokban. A szervezet COO-ja, Aleksey „xaoc” Kucherov pedig azt mondta egy Luís Mirának adott interjúban ekkoriban, hogy „a vízumokkal az a helyzet, hogy nem tiszta kapnak-e majd újat” az oroszok. Ezután megjelent riportok már arról számoltak be, hogy az állampolgárság-váltás is a megoldások között van, nem csak a NAVInál, de a G2-s m0NESY-nél is, aki Szerbiába költözhet majd. Erre azért is lehet szükség, mert a vízumok lejárta után – várhatóan a PGL Major Antwerpen környékén – nem maradhatnak Európában az oroszok.

Most ezekkel kapcsolatban a Washington Post kérdezte Zolotarovot, amire a következő választ adta:

„Nem fogunk Oroszországban élő és adózó emberekkel dolgozni. Sok orosz éveken át játszott a NAVInál és megértik, hogy az orosz TV-ben minden hazugság. [...] Viszont problémásak a törvények. Ha orosz vagy, nagyon nehéz bármit is posztolni, kifejezni a gondolataid vagy a hozzáállásod a háborúról. Mármint börtönbe kerülhetsz ezért! Nem tudunk a jövőben olyan játékosokkal dolgozni, akik ott élnek és adóznak. Ezért készen állunk segíteni azok költözésében, akik nem értenek egyet az Orosz Föderáció politikájával.”

Ezt folytatva beszélt a Dota 2 és a CS:GO csapat helyzetéről is. A Dota 2-es felállás nem tud a második szezonban játszani, mert a Valve nem szervezi meg a CIS-régióban azt, míg a harmadik az USA-ban lesz, ahol a vízumproblémák miatt lehet nem játszhatnak. Ez nem csak őket érinti, hanem az egész régiót, de igyekeznek majd megtartani a játékosokat és megoldást keresni. A CS:GO-felállásnál az a cél, hogy az oroszok elköltözzenek Oroszországból, ebben minden segítséget megadnak nekik. Kisebb csapataik például mobiljátékokban széteshetnek majd, de a nagyokhoz ragaszkodnak. Zolotarov reménykedik, hogy meg tudják tartani a CS:GO-s csapatukat a jelenlegi felállással. Legközelebb az ESL Pro League 15. szezonjának D-csoportjában láthatjuk őket.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!